Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursak_2.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

2. Перевірка вузлів перетворювача при вимкненій силовій напрузі

Виконання цього підпункту виконується при вимкненому автоматі F6, який знімає напругу з зажимів А3, В3, С3. Автомат F1 повинен бути ввімкнений, подаючи живлення на тиристорний перетворювач. Сигнали в контрольних точках контролюються осцилографом відносно загальної шини джерела живлення, яка відповідає контрольній точці 34 плати Е1 і контрольній точці 23 плати Е2.

Система імпульсно-фазного управління (СІФУ)

Оскільки в склад СІФУ входять три ідентичних вузли формування імпульсів ФІ1, ФІ2, ФІ3, послідовність перевірки сигналів здійснюється для одного ФІ :

  • перевірити вихідний сигнал генератора пилкоподібної напруги в контактній точці 3 плати Е1. Форма сигналів повинна відповідати приведеній на рис. 2.4.11;

Рис. 2.4.11 Вихідна напруга генератора пилкоподібної напруги

  • деблокувати перетворювач;

  • спостерігати сигнал в контрольній точці 52 плати Е1, який є сумою керуючих імпульсів трьох ФІ. Форма сигналу приведена на рис. 2.4.12 :

Рис. 2.4.12 Сума сигналів трьох ФІ

Можливість відсутності імпульсів пояснюється тим, що при подачі напруги живлення на перетворювач в пристрої логіки, тригери заданого ті істинного направлень струмів можуть встановлюватися в різні стани. Тому схема збігів виробляє сигнал Uр = 0, який забороняє формування імпульсів. Приведенню тригерів в однаковий стан заважає блокувальний сигнал з датчика провідності вентилів (ДПВ), оскільки відсутність силової напруги на тиристорах сприймається датчиком аналогічно режиму безперервного протікання струму через тиристори. Для того, щоб дати можливість тригерам встановитися в однаковий стан, необхідно тимчасово замкнути в ДПВ базу транзистора V10 плати Е2 із загальною точкою живлення ( т. 23 ). На цей час блокувальний сигнал зникає, тригери встановлюються в однаковий стан, схема збігу виробляє сигнал Uр= 1, який дозволяє формування імпульсів керування.

  • здійснити перевірку та встановлення кутів регулювання αмін і αмакс

Для цього треба замкнути перетинка на контрольних точках 23–29 резистор R37 плати Е1. Це дозволить змінюватись вихідній напрузі нелінійної ланки в межах ± 12.5 В. Потім спостерігати вихідний сигнал RS-тригера СІФУ в контрольній точці 8 плати Е1 при реверсі напруги. Повинна відбутися зміна кута регулювання від αмін до αмакс. У відповідності з рис. 2.4.13 шляхом підбору резисторів R50 і R49 керуючого органу СІФУ, встановити мінімальний та максимальний кути регулювання, враховуючи при цьому те, що зменшення опору призводить до збільшенню кутів αмін і αмакс , та навпаки.

  • перевірити симетрію кутів регулювання за фазами.

Для цього треба перевести кут регулювання в мінімум і порівняти за тривалістю імпульси одиничного рівня у ФІ1, ФІ2, ФІ3. У випадку помітного розходження резисторами R1 фільтра СІФУ, забезпечити однакову тривалість імпульсів за фазами;

- перевірити вихідні сигнали підсилювачів імпульсів в контрольних точках 53–58 плати Е1.

Рис. 2.4.13 Вихідний сигнал RS-тригера СІФУ при різних з'єднаннях

При блокуванні перетворювача, керуючі імпульси повинні зникнути з витримкою часу. Форма напруг повинна відповідати приведеній на рис. 2.4.14.

Рис. 2.4.14 Вихідний сигнал підсилювача імпульсів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]