Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursach_011.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
427.03 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ МИХАЙЛА ОСТРОГРАДСЬКОГО

ІНСТИТУТ ЕЛЕКТРОМЕХАНІКИ, ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ ТА

СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ

КАФЕДРА САУЕ

КУРСОВИЙ ПРОЕКТ

З ДИСЦИПЛІНИ:

“ПРИКЛАДНЕ ОБ’ЄКТНО ОРІЄНТОВАНЕ ПРОГРАМУВАННЯ”

НА ТЕМУ: „Розробка програми для моделювання та візуалізації заданого процесcу”

Розробив: студент групи СІ-10-1

Литвиненко М.C.

Перевірив: Конох І.С.

КРЕМЕНЧУК 2012

А НОТАЦІЯ

Метою нашого курсового проекту є написання програмного додатку для моделювання та візуалізації певного процесу. Такі програми дуже актуальні в наш час, адже перед розробкою певного об’єкту чи системи потрібно розробити план роботи врахувавши всі особливості розробки. Тут в нагоді і стаються програми моделювання певних процесів.

Целью нашего курсового проекта является написание программного приложения для моделирования и визуализации определенного процесса. Такие программы очень актуальны в наше время, ведь перед разработкой определенного объекта или системы необходимо разработать план работы учтя5все5особенности5разработки.5Здесь5и5пригодятся5программы5555555моделирования5определенных5процессов.

The aim of our course project is to write software application for modeling and visualization of a process.Such programs are very relevant to our time, since before the development of a facility or system, you must develop a work plan taking into account all peculiarities of development. This useful program happen and modeling certain processes.

ЗМІСТ

В ступ…………………………….………………………………….......3

  1. Аналіз ТЗ………………….……………………………….….…..6

  2. Алгоритмічна частина…………………………………….….…..7

  3. Програмна частина……………………………………..…....…..10

3.1 Розробка графічного інтерфейса………………………………10

3.2 Розробка коду…………………………………………………...11

Висновок………………………………………………………..….......20

Перелік посилань……………………………………….……..….........21

В СТУП

Розроблений мною програмний засіб являє собою програму для моделювання процесу годування тварин за певними законами. При створенні цього засобу я створив та використав функції для реалізації годування тварин та законів їхньої взаємодії.

Для розробки цього проекту я використав мову програмування С++ що найбільш задовольняє усім вимогам для реалізації поставлених задач.

C++ (Сі-плюс-плюс) — універсальна мова програмування високого рівня з підтримкою декількох парадигм програмування: об'єктно-орієнтованої, узагальненої та процедурної. Розроблена Б'ярном Страуструпом (англ. Bjarne Stroustrup) в AT&T Bell Laboratories (Мюррей-Хілл, Нью-Джерсі) у 1979 році та названа «Сі з класами». Страуструп перейменував мову у C++ у 1983 р. Базується на мові Сі. Визначена стандартом ISO/IEC 14882:2003.

У 1990-х роках С++ стала однією з найуживаніших мов програмування загального призначення. В 1998 році мова Сі++ була стандартизована Міжнародною організацією стандартизації під номером 14882:1998 — Мова Програмування Сі++. В даний час робоча група МОС працює над новою версією стандарту під кодовою назвою C++09 (раніше відомий як C++0X), який має вийти в 2009 році.

Стандарт Сі++ на 1998 рік складається з двох основних частин: ядра мови і стандартної бібліотеки. Стандартна бібліотека Сі++ увібрала в себе бібліотеку шаблонів STL, що розроблялася одночасно із стандартом. Зараз назва STL офіційно не вживається, проте в кругах програмістів на Сі++ ця назва використовується для позначення частини стандартної бібліотеки, що містить визначення шаблонів контейнерів, ітераторів, алгоритмів і функторів.

С тандарт Сі++ містить нормативне посилання на стандарт Сі від 1990 року і не визначає самостійно ті функції стандартної бібліотеки, які запозичуються

із стандартної бібліотеки Сі.

Поза тим, існує величезна кількість бібліотек Сі++, котрі не входять в стандарт. У програмах на Сі++ можна використовувати багато бібліотек Сі.

Стандартизація визначила мову програмування Сі++, проте за цією назвою можуть ховатися також неповні, обмежені достандартні варіанти мови. Спочатку мова розвивалася поза формальними рамками, спонтанно, у міру завдань, що ставилися перед ним. Розвиткок мови супроводив розвиток кросс-компілятора Cfront. Нововведення в мові відбивалися в зміні номера версії кросс-компілятора. Ці номери версій кросс-компілятора розповсюджувалися і на саму мову, але стосовно теперішнього часу мову про версії мови Сі++ не ведуть.

При реалізації данного проекту я використав такі програмні засоби як:

Середовище програмування BuilderC++ 6.0

C++ Builder — программный продукт, инструмент быстрой разработки приложений (RAD), интегрированная среда программирования (IDE), система, используемая программистами для разработки программного обеспечения на языке C++.

Изначально разрабатывался компанией BorlandSoftware, а затем её подразделением CodeGear, которое сейчас принадлежит компании EmbarcaderoTechnologies. C++ Builder объединяет в себе комплекс объектных библиотек (STL, VCL, CLX, MFC и др.), компилятор, отладчик, редактор кода и многие другие компоненты. Цикл разработки аналогичен Delphi. Большинство компонентов, разработанных в Delphi, можно использовать и в C++ Builder без модификации.

C++ Builder содержит инструменты, которые при помощи drag-and-drop действительно делают разработку визуальной, упрощает программирование благодаря встроенному WYSIWYG — редактору интерфейса и пр.

AdobePhotoshop — растровый графический редактор, разработанный и распространяемый фирмой AdobeSystems. Этот продукт является лидером рынка в области коммерческих средств редактирования растровых изображений, и наиболее известным продуктом фирмы Adobe. Часто эту программу называют просто Photoshop (Фотошоп). В настоящее время Photoshop доступен на платформах MacOSX/MacOS и MicrosoftWindows. Ранние версии редактора были портированы под SGIIRIX, но официальная поддержка была прекращена, начиная с третьей версии пр одукта. Для версии CS 2 возможен запуск под Linux с помощью альтернативы WindowsAPI — Wine 0.9.54 и выше.

Програму для редагування іконок IconUtils 4.18

IconUtils - пакет утилит для работы с иконками и курсорами.

Этот пакет позволит:

Создавать иконки для Windows Vista и Windows XP

Редактировать курсоры, кнопки, значки, коллекции курсоров и иконок

Конвертировать иконки в другие графические форматы и обратно

Просматривать и конвертировать фотографии

Скачивать иконки из сети Internet

Просматривать иконки во всех файлах вашего компьютера

1 АНАЛІЗ ТЕХНІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ, ВИБІР ІНСТРУМЕНТАЛЬНОГО ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ І СЕРЕДОВИЩА РОЗРОБКИ ПРОГРАМ

Переді мною була поставлена задача розробити програму що буде моделювати та візуалізувати певний процес. Також повинна мати зручний для користувача інтерфейс і простоту в роботі з нею. Отже нам знадобиться об’єктно-орієнтована мова програмування високого рівня. В даному разі я обрав мову С++, так як вона є найбільш поширеною, і підтримує декілька парадигм програмування: об'єктно-орієнтованої, узагальненої та процедурної.

В якості середовища програмування було обрано Builder C++ 6.0 як найбільш відповідне. Що має усі необхідні готові компоненти для створення додатку.

В якості операційної системи була обрана Windows XP, як та що задовольняє такі потреби як, відображення графічного інтерфейсу користувача і великий спектр засобів обробки інформації.

Програмний додаток повинен мате збіжність відображати графічну та текстову інформацію. Та включати в себе принципи ООП.

Програмний додаток повинен відображати графічну та текстову інформацію, та втілювати в собі принципи ООП.

2 Алгоритмічна частина

В процесі розробки програми були створені класи в яких і було реалізовано необхідні функції для роботи програмного засобу.

Клас field являє собою частину поля, він регулює час та кількість появи корму. Він містить в собі змінні з координатами положення сіна, та індикатор наявності на полі певного об`єкту.

Він має такі функції:

void init()- функція ініціалізації всіх початкових об’єктів ;

void tact() – містить в собі всі дії по розрахунку дій за один такт;

Клас Donkey представляє собою клас для роботи з ослом.

А також такі функції:

void eat() – функція поїдання сіна;

int check()- функція перевірки голодування осла.

void set_cp() – встановлення координат положення сіна.

TPoint ret_cp() – повернення координат положення сіна

Клас Hey є класом для роботи з сіном. Він містить в собі такі функції:

void draw() – функція промальовки сіна;

void set_cp(int ,int ) - встановлення центральної точки положення.

TPoint ret_cp()- повернення центральної точки положення..

Таблиця 2.1 - Таблиця класів

Клас Donkey

Змінні-члени

Інгредієнти

TPoint cp ;

Координати ячейи.

int flag;

Флаг годування.

Функції члени

void eat()

–функція поїдання сіна;

int check()

функція перевірки голодування осла

void set_cp(int ,int )

встановлення центральної точки поля

TPoint ret_cp()

повернення центральної точки поля.

Клас field

Змінні-члени

Donkey D[10];

Осел

Hey H[3];

Сіно

Функції члени

void init()

Початкова ініціалізація

void tact()

Функція взаємодії

Клас Hey

Змінні-члени

TPoint cp;

Координати об`єкту.

Функції члени

set_cp()/ret_cp()

Встановлення/повернення координат.

void draw()

Функція промальовки.

Рисунок 2.1 - Блок схема загального алгоритму роботи програми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]