Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursak_2.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

2.4 Розробка методу діагностування

Для діагностування і налагоджування блоку СІФУ комплектного електроприводу БТУ 3601 використовуємо наступний порядок діагностики:

1. Фазировка перетворювача при різних схемах з'єднання обмоток силового трансформатору.

Рис. 2.4.1 Монтажна схема електроприводу БТУ 3601

Подача живлення на клеми А1, В1, С1 супроводжується вмиканням лампочки Н1 зеленого кольору, яка підключена до джерела дестабілізованої напруги – 24 В, відносно загальної точки живлення, і яка сигналізує про наявність напруги живлення на печатних платах перетворювача. Загоряння лампочки Н2 червоного кольору сигналізує про спрацювання максимально-струмового захисту або захисту від затяжного перенавантаження двигуна. Для приведення перетворювача в робочий стан після спрацювання захисту необхідно зняти і знову подати живлення на перетворювач.

Підключення перетворювача повинне бути виконане згідно правильної послідовності чергування фаз на зажимах А3, В3, С3 силової напруги і клемах А1, В1, С1 напруги живлення і синхронізації, а також правильного зсуву фаз між напругами на однойменних зажимах та клемах. Для перевірки фазировки необхідно:

  • витягнути з перетворювача печатні плати Е1 і Е2 ;

  • подати напругу на клеми А1, В1, С1 і зажими А3, В3, С3, ввімкнувши автомати F1 та F6.

1.1 З'єднання обмоток трансформатора за схемою y/y:

В екторна діаграма напруг первинної і вторинної обмоток силового трансформатора і напруги живлення перетворювача

Рис. 2.4.2

Провести перевірку послідовності чергування фаз напруг живлення перетворювача на клемах А1, В1, С1. Для цього треба встановити осцилограф в режим синхронізації від мережі, загальний вивід осцилографа підключити до нульової точки, а потенціальний вивід – послідовно до клем А1, В1, С1. Зсув фаз між спостережуваними напругами повинен відповідати прямій послідовності чередування фаз, як показано на рис. 2.4.3

Рис. 2.4.3 Осцилограма напруг з прямою послідовністю чередування фаз

П ровести перевірку прямої послідовності чергування фаз на силових зажимах перетворювача А3, В3, С3, у відповідності до схеми. Для цього загальний вивід осцилографа під'єднують до загальної точки вторинної обмотки силового трансформатора, а потенціальний – послідовно до зажимів А3, В3, С3. Треба впевнитись, що відсутній зсув фаз між напругами на клемах А1 та зажимі А3, тобто напруги UА1 і UА3 находиться у фазі як показано на рис. рис. 2.4.4.

Рис. 2.4.4 Осцилограма напруг UА1 і UА3 для схеми Y/ Y

З'єднання обмоток трансформатора за схемою Y/Δ-1

Векторна діаграма напруг первинної і вторинної обмоток силового трансформатора і напруги живлення перетворювача

Рис. 2.4.5

П еревірка прямої послідовності чередування фаз на клемах А1, В1, С1 здійснюється так само, як і в попередньому випадку. Для перевірки чергування фаз на зажимах А3, В3, С3 необхідно спостерігати напругу між зажимами А3 – В3, В3 – С3, С3 – А3, підключаючи до перших зажимів потенціальний вивід осцилографа, а до других – загальний вивід. Напруги, що спостерігають, повинні бути зсунуті по фазі, у відповідності з рис. 2.4.6

Рис. 2.4.6 Осцилограма напруг з прямою послідовністю чередування фаз

Т реба впевнитись, що відсутній зсув по фазі між напругами на клемі А1 і зажимах А3 – В3, тобто напруги UА1 і UА3-В3 знаходяться в фазі, так як показано на рис. 2.4.7.

Рис. 2.4.7 Осцилограма напруг UА1 і UА3-В3 для схеми Y/Δ -1

З'єднання обмоток трансформатора за схемою Δ/Y-1

Векторна діаграма напруг первинної і вторинної обмоток силового трансформатора і напруги живлення перетворювача

Рис. 2.4.8

Перевірка послідовності чередування фаз на клемах А1, В1, С1 здійснюється так само, як і у попередніх випадках. Для перевірки чергування фаз на зажимах А3, В3, С3 необхідно загальний вивід осцилографа підключити до загальної точки вторинної обмотки силового трансформатора, а потенціальний – послідовно до зажимів А3, В3, С3.

При цьому повинна підтримуватись пряма послідовність чергування фаз у відповідності з рис. 2.4.9.

Рис. 2.4.9 Осцилограма напруг UА1 і UА3-В3 для схеми Y/Δ -1

Т реба впевнитись, що зсув фаз між напругами UА1 і UА3 на клемі А1 і зажимі А3 рівний 30 ел. град., як показано на рис. 2.12.

Рис. 2.4.10 Осцилограма напруг UА1 і UА3 для схеми Δ/Y-1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]