Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZAVDANNYa_DO_KURSOVIH_ROBIT_Z_DRUGOYi_ChASTINI.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
146.94 Кб
Скачать

Варіанти тем курсових робіт, що виконуються по другій частині курсу “Цивільне право України»

Тема 1. Договір купівлі-продажу житла

План.

Вступ.

  1. Поняття договору купівлі-продажу житла.

  2. Предмет та сторони в договорі купівлі-продажу житла.

  3. Зміст, порядок укладання та форма договору купівлі-продажу житла.

  4. Відповідальність сторін за договором купівлі-продажу житла.

Висновки.

У першому пункті автор повинен дати загальну характеристику договору купівлі-продажу у цивільному праві та його місце в системі договірних зобов’язань та його види. Автор повинен дати поняття договору купівлі-продажу взагалі, та договору купівлі-продажу житла, зокрема. Треба розкрити правову мету даного договору та основні його ознаки.

У другому пункті плану автор повинен дати поняття житла як предмета договору купівлі-продажу житла, розкрити його основні характеристики як об’єкта цивільного права. Далі слід зупинитись на класифікації житла за законодавством України (житло, що знаходиться в державній власності та житло, що знаходиться у приватній власності). Переходячи до характеристики правового положення сторін у договорі купівлі-продажу житла, треба виділити сторону продавця та сторону покупця. Потрібно чітко сформулювати поняття та особливості правового положення продавця та покупця житла. Слід проаналізувати випадки коли продавцем та покупцем є юридична або фізична особа. Розкрити в чому проявляється їх загальна та спеціальна правосуб’єктність.

При написанні третього пункту плану слід чітко визначити зміст, порядок укладання та форму договору купівлі-продажу житла. При чому під змістом слід розуміти юридичний зміст правовідносин, що виникають за договором купівлі-продажу житла (права та обов’язки сторін). Окремо слід запинитись на договорах купівлі-продажу житла з обов’язком його передачі в майбутньому. Важливе значення при укладанні договору купівлі-продажу житла мають засоби забезпечення виконання зобов’язань, тому студент повинен розробити та запропонувати найбільш ефективний засіб забезпечення виконання зобов’язань та обґрунтувати свій вибір. Щодо порядку укладення договорів купівлі-продажу житла потрібно зупинитись на самому процесі укладання цивільно-правового договору купівлі-продажу житла, показати момент оферта та акцептування. Щодо форми договору купівлі-продажу житла слід пам’ятати, що закон встановлює обов’язковість нотаріального посвідчення цих угод.

При висвітленні останнього пункту плану слід детально проаналізувати цивільно-правову відповідальність сторін за договором купівлі-продажу житла та її правові наслідки. Окремо слід зупинитися на формах договірної та позадоговірної відповідальності сторін. Автор повинен розкрити підстави цивільно-правової відповідальності за договором купівлі-продажу житла. Необхідно висвітлити умови недійсності договору купівлі-продажу житла.

Нормативні акти і література:

        1. Цивільний кодекс України // Голос України. - № 45 – 46 від 12.03.2003; № 47 – 48 від 13.03.2003.

  1. Дудорова Е. Нотариальная форма договора купли-продажи жилого дома (квартиры) и его государственная регистрация. // Підпрємництво, господарство і право. - 2003. - №2.-С.10-13.

  2. Аврамова О. Жилье: товар с особым характером. // Предпринимательство, хозяйство и право. - 2000. - №7. -С.29-30.

  3. Толчеев Н. Преимущественное право покупки доли жилого дома (квартиры). // Российская юстиция. - 2000. - №7. - С.19-21.

  4. Галянтич М. Виникнення та зміст права приватної власності на житло відповідно до новітнього цивільного законодавтсва України. // Юридична Україна. - 2003. - №7. - С.12-23.

  5. Галянтич М. Конституційні засади забезпечення житлових прав громадян. // Юридичний вісник України. - 2003. - №38. - С.12.

  6. Левик А. Межі здійсненя приватної власності на житло: проблеми і перспективи. // Право України. - 2001. - №9. - С.69-70.

  7. Бандурка І. Правові наслідки приватизації житла в Україні. // Слобожанщина. - 1998. -№7. - С.201-204.

  8. Бондар В. Правове регулювання договору найму житла у державному та комунальному фонді соціального використання. // Підпрємництво, господарство і право. - 2001. - №5. -С.45-48.

  9. Бандурка І.В. Цивільно-правові основи приватизації житла в Україні: Автореф. ... канд.юрид.наук: (12.00.03)/ МВС України; Ун-т внутр. справ.-Х., 1998. -24 с.

  10. Житлове законодавство України/ Упоряд.: Мельник М.І., Хавронюк М.І.-К.: "А.С.К.". -1998. -496 с.

  11. Новошицький О. Щодо відшкодування збитків, заподіяних порушенням договору купівлі-продажу //Правничий часопис Донецького університету. - 2001. - №1.- С.41-45.

  12. Демченко Н. Особливі умови договору купівлі-продажу об`єктів приватизації. // Право України. - 1999. - №11. - с.49-51.

  13. Герасименко О.О. Забезпечення виконання договору купівлі-продажу на стадії його складання. // Пробл. правознавства та правоохоронної діяльності: Збірник наукових статей. - 2001. - №1. - С.242-248.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]