Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори з Організіції економ.діяльності.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
355.84 Кб
Скачать

37.Види інноваційної стратегії підприємства та їх характеристика.

Наступальна (агресивна)– вона пов’язана з бажанням під-ва досягти тех-го і ринкового лідерства шляхом створення і впровадження нових продуктів. Передбачає: тісний зв’язок під-ва зі світовими досягненнями науки і технології, пряму залежність від наукових розробок які фін-ся і здійснюються самим під-вом, передбачається можливість під-ва швидко реагувати і пристосовуватися до нових технологічних можливостей. Особливістю цієї стратегії є існування спеціалізованого підрозділу під-ва функціями якого є дослідження і розробки.

Захисна– пов’язана з освоєнням новітніх технологій і завдяки їм виходу на нові ринки вперше створеним піонерами і в даній області. Як правило ця стратегія не можлива як звичайна імітація нової продукції і вимагає істотних поліпшуючих Інн-й, які створюють нову продукцію з новими споживчими властивостями, саме в порівнянні з базовою Інн. Ця стратегія пов’язана із завоюванням та утриманням передових позицій на ринку.

Імітаційна - пов’язана з копіюванням технології вир-ва продукції фірм піонерів. Вона пов’язана з придбанням ліцензії на вир-во нової продукції, копіювання нової продукції.. Ця стратегія пов’язана з ефектом масштабу.

Залежна–характер тех-х змін та під-ва залежить від політики інш. фірм які виступають як основні в технологічних зв’язках. Цей тип Інн. стратегії характерний для під-ств, що створюються і існують зараз в Україні (світовими лідерами) і виступають субвиробниками для їх продукції.

Традиційна –відсутність технологічних змін на під-ві. На цих вир-вах закріплюються певні Інн. форми на тривалий період їх життєвого циклу. Традиційна стратегія вважається Інн.ною як осмислена відмова від оновлення продукції, після ретельного аналізу ринкової ситуації та стану конкурентів. Традиційна стратегія не уникає Інн. поведінки, оскільки вона пов’язана з удосконаленням форми і сервісу традиційної продукції. Прикладом може служити ресторани і готельний сервіс.

За нагодою– пов’язана з використанням інформації і можливостей які виникають у зовнішньому середовищі під-ва характерною рисою є відсутність власної науково – технічної діяльності. Такий тип ще називають “стратегія ніши”, оскільки перевага її полягає в знаходженні особливої ніши на існуючих ринках товарів і яка має споживача з нетиповими потребами але значною її різноманітністю.

  1. Зв’язок інноваційної стратегії із загальною стратегією підприємства

Інноваційна стратегія – це складова частина загальної стратегії підприємства. Поняття «стратегія» (грец. strategos — мистецтво перемагати) у сучасному розумінні — це сукупність усіх дій управлінського характеру, спрямованих на зміцнення позицій організації (підприємства, корпорації) і задоволення споживачів, які сприяють досягненню місії та цілей організації1.

Стратегія — це комплексний план, що орієнтує організацію не на сьогодення, а на перспективу. Метою стратегії є забезпечення не стільки поточного успіху, скільки прискореного постійного розвитку організації в умовах конкуренції, лідерства на ринку.

Інноваційна стратегія — один із засобів досягнення цілей організації, який відрізняється від інших засобів своєю новизною, передусім для даної організації, для галузі ринку, споживачів, країни в цілому.

Слід зазначити, що будь-які стратегічні кроки організації мають інноваційний характер, оскільки вони так чи інакше грунтуються на нововведеннях в економічній, виробничій, збутовій чи управлінській сферах. Наприклад, одна з характерних для ринкового господарювання стратегій — продуктова — спрямована на розвиток нових видів продукції та технологій, сфер і методів збуту, тобто базується виключно на інноваціях. Це стосується й інших типів стратегій. Так, стратегія розвитку організації передбачає забезпечення сталих темпів її зростання та функціонування в перспективі і ґрунтується на використанні науково-технічних досягнень у сфері техніки, організації, технології, управлінні, тобто на комплексі інновацій.

Інноваційна стратегія, будучи складовою загальної стратегії підприємства, являє собою ціленаправлену діяльність щодо визначення найважливіших напрямів, вибору пріоритетів перспективного розвитку підприємства і вироблення комплексу заходів, потрібних для їх досягнення.

На початковому етапі інновацій на підприємстві формулюються цілі інноваційної стратегії. По-перше, необхідно враховувати напрям загальної стратегії розвитку підприємства, а також спосіб організації інноваційного процесу на підприємстві.

Формулювання цілей інноваційної стратегії має бути пов'язане з життєвими циклами продукції, які проходять стадії: народження, дитинство, юність, рання зрілість, остаточна зрілість, старіння і відродження. І на кожній з цих стадій інноваційний розвиток підприємства має свій специфічний характер.