Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори з Організіції економ.діяльності.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
355.84 Кб
Скачать

17. Особливості інтеграції науки та виробництва в Україні

Інтеграція науки і виробництва може бути ефективною лише в умовах функціонування таких економічних механізмів, які забезпечують економічну заінтересованість всіх суб’єктів процесу від розробки до впровадження наукової продукції в сільськогосподарське виробництво. Практично функціонування аграрної науки в ринковому середовищі вимагає приведення у відповідність її головних завдань і функцій та структури наукових установ і дослідних господарств до умов ринкової економіки при одночасній перебудові вертикальних і горизонтальних економічних зв’язків з виробництвом.

У зв’язку з цим стають актуальними і потребують розширення досліджень теоретичні і прикладні питання наукового забезпечення аграрного виробництва в ринкових умовах, виявлення рівня розвитку науково-виробничих відносин в аграрній сфері в сучасних умовах та визначення напрямів удосконалення економічних відносин в системі “наука-виробництво”. Все це потребує комплексного аналізу соціально-економічного стану експериментальної бази аграрної науки, висвітлення пріоритетних напрямів досліджень, особливостей поточних економічних відносин між наукою і виробництвом та узагальнення світового досвіду по цій проблемі. Разом з тим залишаються практично не дослідженими проблеми розвитку науково-виробничих структур в аграрному секторі в ринкових умовах, обґрунтування нових організаційних форм науково-виробничої інтеграції та розробка механізмів внутрішньогосподарських відносин в дослідних господарствах наукових установ. Актуальність зазначених питань і зумовила вибір теми та структурну побудову дисертаційного дослідження.

За сучасних умов розвитку науково-технічного прогресу здійснюється інтеграція науки й виробництва на базі створення науково-виробничих систем.

Виходячи з неоднакових економічних і природно-кліматичних умов, в яких функціонують сільськогосподарські підприємства, в окремих районах створюються асоціації кооперативів по виробництву м’яса і м’ясопродуктів, молока й молокопродуктів, цукрових бур’яків і цукру, соняшнику й олії тощо. Основними виробничими одиницями асоціації є первинні кооперативи орендаорів по виробництву сільськогосподарської продукціїї і наданню різних послуг.

Магістральним напрямом підвищення ефективності всіх структурних підрозділів АПК є перехід на шлях інтенсивного розвитку. Інтенсифікація сільського господарства означає збільшення виробництва продукції в розрахунку на одиницю ресурсів. Хоч цей процес уже стає реальністю, однак зростання собівартості продукціїї й зниження фондовіддачі свідчать про те, що збільшення капіталовкладень випереджає зростання валової продукції. Впродовж багатьох років підвищення продуктивності праці відстає від темпів зростання оплати. Все це істотно уповільнює темпи підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва.

У справі інтенсифікації виробництва найважливішими є заходи науково-технічного характеру, спрямовані на перехід від випуску окремих механізмів до комплексу машин, що уможливлять впровадження поточної технології. Важливе місце в системі заходів належить прогресивним індустріальним технологіям вирощування окремих культур.

Розвиток сільськогосподарського виробництва повинен супроводжуватися зниженням затрат живої праці на виробництво одиниці продукції. Однак формування і функціонування АПК відбувається в умовах загострення проблеми трудових ресурсів, оскільки в колгоспах та радгоспах окремих областей, особливо низових адміністративних районів, збільшується дефіцит робочої сили.