Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВКХ, типи ставлення до хвороби, реабілітація, .....doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
158.72 Кб
Скачать

ФАКУЛЬТЕТ ПСИХОЛОГІЇ

КАФЕДРА МЕДИЧНОЇ ПСИХОЛОГІЇ, ПСИХОДІАГНОСТИКИ ТА ПСИХОТЕРАПІЇ

СПЕЦІАЛЬНІСТЬ 6.010100 Дефектологія

КУРС 4

НАЗВА ДИСЦИПЛІНИ Медико-соціальна і психологічна реабілітація хворих та інвалідів

ПРІЗВИЩЕ ВИКЛАДАЧА Черненко М.І.

ВИД МАТЕРІАЛУ

ОБСЯГ МЕТОДИЧНИХ МАТЕРІАЛІВ (уМБ)

П.І.Б. ТА ПОСАДА ОСОБИ, ЩО РОЗМІЩУЄ МАТЕРІАЛИ

Міністерство освіти і науки України

Дніпропетровський національний університет ім. Олеся Гончара

90-річчю ДНУ присвячується

І.Ф.Аршава, М.І.Черненко, В.В.Корнієнко

ПОСІБНИК ДО ВИВЧЕННЯ КУРСУ

«Медико-соціальна і психологічна реабілітація хворих та інвалідів»

Дніпропетровськ

РВВ ДНУ

2008

УДК

ББК

П 61

Рецензенти: канд. психол. наук, доц. І.Г. Батраченко

канд. мед. наук, доц. С.І. Соколовський

П 61 Аршава І.Ф. Посібник до вивчення курсу «Медико-соціальна і психологічна реабілітація хворих та інвалідів» [текст] / І.Ф. Аршава, М.І.Черненко, В.В.Корнієнко. – Д.: РВВ ДНУ, 2008. – 24 с.

Описані питання психологічної реабілітації хворих та інвалідів.

Призначений для студентів-психологів та студентів-дефектологів ДНУ

Темплан 2008, поз 114

Навчальне видання

Ірина Федорівна Аршава

Микола Іларіонович Черненко

Вікторія Володимирівна Корнієнко

Посібник до вивчення курсу «Медико-соціальна і психологічна реабілітація хворих та інвалідів»

Редактор А.Я. Пащенко

Техредактор Л.П. Замятіна

Коректор

__________________________________________________________________

Підписано до друку 2008. Формат 60 * 80 / 16. Папір друкарський. Друк плоский. Ум. друк. а. Ум. фарбовідбит.

Обл.-вид. арк. Тираж 100 пр. Зам.№

__________________________________________________________________

РВВ ДНУ, просп. Гагаріна 72, м. Дніпропетровськ, 49010.

Друкарня ДНУ, вул. Наукова, 5, м. Дніпропетровськ, 49050

© Аршава І.Ф., Черненко М.І.,

Корнієнко В.В., 2008

ВСТУП

Медична (клінічна) психологія – це наука, що вивчає психологічні особливості хворої людини, психологічні аспекти гігієни, профілактики, діагностики, лікування, експертизи та реабілітації хворих, взаємовідносини між лікарем і хворим тощо. В.Д. Менделевич розрізняє розділи медичної психології: психологія хворого, психологія лікувального впливу, норма і патологія психічної діяльності, патопсихологія, психологія індивідуальних розрізнень, вікова клінічна психологія, сімейна клінічна психологія, психологія девіантної поведінки, психологічне консультування, психокорекція і психотерапія, неврозологія та психосоматична медицина.

Останнім часом суттєво збільшилася кількість хворих на невротичні розлади з проявами психовегетативних порушень. Останні нерідко можуть спричинити розвиток соматичних захворювань (гіпертонії, виразкової хвороби шлунку тощо). У зв’язку з цим уже організовані й продовжують створюватися психосоматичні відділення, у яких лікарі працюють разом із медичними психологами.

Дослідження багатьох учених показали, що на сьогоднішній день майже немає захворювань та анатомічних дефектів, які б не супроводжувались тими або іншими психологічними розладами, а тому останні повинні враховуватися під час реабілітації хворих та інвалідів.

Згідно з висновками експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, реабілітація – це система медичних, психологічних, педагогічних і соціально-економічних заходів, направлених на усунення та можливу компенсацію обмежень життєдіяльності, викликаних порушеннями здоров’я зі стійкими розладами функцій організму.

Реабілітація має основну мету: відновлення соціального статусу хворої людини, у тому числі й інваліда, досягнення нею матеріальної незалежності й соціальної адаптації. Виділяють такі взаємопов’язані види реабілітації: медичну, що включає фізичну, психологічну, педагогічну, професійну та соціально-економічну.

Реабілітація хворих та інвалідів у багатьох країнах, зокрема і в нашій стала частиною загальнодержавної системи. У Польщі, Росії реабілітація виділена в окрему галузь практичної медицини – реабілітологію. Всесвітня організація охорони здоров’я та інші структури Організації Об’єднаних Націй регулярно проводять міжнародні конгреси з реабілітології, на яких розглядаються питання розширення медичної, соціально-трудової і психологічної реабілітації хворих та інвалідів у сучасному суспільстві, удосконалення їх освіти та охорони здоров’я, профорієнтації, професійного навчання та раціонального працевлаштування, а також – питання профілактики інвалідності.

Будь-яка хвороба є руйнівним процесом в організмі людини й характеризується поганим самопочуттям емоційної сфери та особистості в цілому. Відновлення психічного здоров’я передбачає усунення наслідків переживань, небажаних установок, непевності у своїх силах, тривоги про можливе погіршення стану й рецидив хвороби тощо.

Основні принципи психічної реабілітації такі: партнерство-втягнення хворого або інваліда в лікувально-відновлювальний процес; різноплановість зусиль на відновлення різних сфер життєдіяльності; єдність психосоціальних і біологічних методів впливу; поетапний перехід від одного реабілітаційного заходу до іншого.

Актуальними завданнями психологічної реабілітації є відновлення особистісних установок хворого або інваліда, що направлені на подолання наслідків хвороби, наслідків протезування органів, важких хірургічних операцій, різних хронічних захворювань або анатомічних дефектів; психолого-корекційна робота, орієнтована на компенсацію втрачених професійних та соціально-адаптивних якостей.

Важливе значення в реабілітації інвалідів має розробка психологічних аспектів індивідуальної програми цього процесу. Психологічний аспект постає як забезпечення психологічного супроводження в ході досягнення мети реабілітації. Задача цього аспекту є підвищення реабілітаційного потенціалу особистості хворого, тобто створення максимальних умов для прийняття ним оптимальних рішень і дій стосовно досягнення поставленої мети.