Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вимоги до диплома.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
211.97 Кб
Скачать

Вимоги до написання дипломної роботи:

  1. Обсяг дипломної роботи повинен становити близько 100 друкованих сторінок (не враховуючи додатки). Другий розділ повинен бути найбільшим за обсягом, оскільки міститиме аналітичну інформацію.

На основі роботи повинно бути опубліковано 2 статті або 1 стаття і 2 тези, про які згадується в вступі (вимога обов’язкова для магістрів).

  1. Дипломна робота набирається 14 шрифтом Times New Roman, інтервал 1,5. Абзацні відступи повинні складати 1,25, вирівнювання тексту по ширині, поля сторінки: верхнє – 2, нижнє – 2, праве – 2, ліве – 3.

  2. Нумерація сторінок – у верхньому правому куті сторінки. Перша пронумерована сторінка (а саме цифра 5) проставляється на другій сторінці вступу, а до цього на перших чотирьох сторінках зверху сторінки жодної нумерації не повинно бути. На додатках нумерація сторінок не проставляється.

  3. До захисту повинна бути зовнішня рецензія на дипломну роботу з місця практики (див. приклад) з підписом та печаткою. Ця рецензія поміщається у конверт і вкладається у підшиту дипломну роботу.

Печатка і підпис з місця практики повинен бути і на титульній сторінці.

  1. Порядок підшивання дипломної роботи: титульна сторінка, завдання, зміст, вступ, 1розділ, 2 розділ, 3 розділ, висновки, список використаних джерел, додатки.

Завдання на дипломну роботу підписують дипломник, його науковий керівник та завідувач кафедри Крупка Михайло Іванович.

  1. Кожен розділ дипломної роботи розпочинаємо з нової сторінки. Підрозділ продовжуємо через рядок пропуску на сторінці, де закінчився попередній, при цьому роблячи логічний плавний перехід від одного розділу чи підрозділу дипломної до наступного. Після назви розділу і підрозділу до тексту є вільний рядок. Наповненість останньої сторінки не менше ¾. Якщо таблиця або рисунок займають більше ¾ аркуша, то вони виносяться у додатки.

  2. Посилання у тексті на джерело літератури подається лише наприкінці речення чи абзацу у квадратних дужках [5, c.34] (5 – номер джерела у списку літератури, с. 34 – номер сторінки чи сторінок, звідки взято матеріали). Посилання на додаток подається усередині тексту без дужок див. додаток Д, а наприкінці абзацу чи речення береться у круглі дужки (див. додаток Р), аналогічно (див. табл. 1.5), (див. рис. 2.4.). Джерело інформації у тексті дипломної роботи і у додатках оформляється по-різному (див. приклади).

  3. У тексті дипломної роботи спочатку робимо посилання на певну табличку чи рисунок, лише після цього поміщаємо його нижче зазначених про нього речень.

  4. Додатки нумеруються літерами українського алфавіту послідовно (за виключенням букв Г, Г’, Є, І, Ї, Й, Ч, Ь) у порядку черговості посилання на них у роботі.

Захист дипломної роботи:

  1. Дипломник повинен підготувати виступ на основі написаної ним роботи на 10хв (5сторінок), помістивши у нього найбільш важливу інформацію з дипломної роботи та найновіші статистичні дані. Зразок оформлення титульної сторінки виступу подано у переліку.

  2. Виступаючи перед членами комісії, дипломник повинен використовувати роздатковий матеріал – тобто таблиці, рисунки, схеми, на які він робить посилання. Такий роздатковий матеріал повинен підшиватися послідовно у папки з титульними сторінками, кількість екземплярів – 5.

  3. Джерело інформації у роздатковому матеріалі до дипломної роботи оформляється не [5, c.34], а повністю. Наприклад:

Джерело: Карманов Євген Банківський кодекс України – об’єктивна необхідність // Вісник НБУ. – 2005. – № 11. – С. 44.

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ІВАНА ФРАНКА

ЕКОНОМІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Кафедра фінансів, грошового обігу і кредиту

Дипломна робота (магістра)

на тему: “Формування та використання кредитних ресурсів комерційних банків”

Студента

гр. ЕкфМ – 53с

Левицького Романа Ігоровича

Науковий керівник ____________

(підпис)

Доцент кафедри фінансів,

Грошового обігу і кредиту

Пайтра Н.Г.

Рецензент _______________

(підпис)

Начальник операційного відділу

Філії – ЛОУ ВАТ “Ощадбанк”

Коваль Б. М.

Допущено до захисту:

Завідувач кафедри

фінансів, грошового обігу і кредиту

д.е.н., професор Крупка М. І. ______________

(підпис)

Протокол № від

____ __________ 200_ р.

Львів – 2011

Рецензія на дипломну роботу

магістра економічного факультету

Львівського національного університету імені Івана Франка

групи ЕкфМ – 53с

Коваль Ірини Олегівни

на тему: “Формування та використання кредитних ресурсів комерційних банків”

Запропонована на рецензію робота присвячена проблемам ефективного формування і використання кредитних ресурсів та надання послуг комерційними банками в Україні. Стан та ресурсні можливості банківської системи, здатність комерційних установ надавати якісні новітні банківські послуги у достатніх обсягах суттєво впливають на економічний розвиток усієї держави, створюючи сприятливі умови для фінансової стабільності та стійкого економічного зростання. За цих обставин можна вважати, що обрана тема магістерського дослідження є досить актуальною і заслуговує детального розгляду та аналізу.

Дипломна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновку, списку використаної літератури та додатків.

У роботі чітко сформульовано мету, комплекс задач та систему теоретико – методологічного забезпечення магістерського дослідження, з’ясовано стан вивчення даної проблеми вітчизняними та зарубіжними вченими та практиками.

У першому розділі магістерської роботи увагу зосереджено на організаційно – правових основах функціонування банківських установ в Україні. Тут проаналізовано теоретичні основи формування кредитних ресурсів комерційних банків, а саме – власного капіталу, залучених та позичених коштів комерційних банків.

У другому розділі роботи проведено аналіз використання кредитних ресурсів комерційних банків в Україні на сучасному етапі розвитку економіки. Увагу зосереджено на визначенні та класифікації видів кредиту, організації процесу кредитування в Україні, здійсненні кредитних операцій банками, а також особливостях інвестиційної діяльності банків та операцій з цінними паперами.

Особливої уваги заслуговує третій розділ магістерської роботи, який присвячено удосконаленню процесу використання кредитних ресурсів комерційними банками з метою ефективнішого формування ресурсної бази та повнішого задоволення потреб суб’єктів економіки у банківських продуктах. Досліджено окремі чинники, які впливають на формування грошових коштів банків, а також окреслено основні методи вдосконалення щодо управління власним капіталом, реалізації депозитної політики та більш ефективного використання кредитних ресурсів з метою розробки стратегії та надання банками новітніх банківських послуг.

Дипломна робота логічна за структурою та змістом.

Вважаю, що дипломна робота “Особливості надання банківських послуг на фінансовому ринку України” виконана на належному науково – теоретичному рівні.

Рекомендую дипломну роботу до захисту з оцінкою “відмінно”.

Резензент:

Начальник операційного відділу Цимбала Б. Д.

Філії – ЛОУ ВАТ “Ощадбанк” (М.П.)

16 травня 2011р.

Зміст

Вступ

5

Розділ 1. Організаційно-правові основи функціонування банківської системи України

1.1. Формування та основні етапи розвитку банківської системи України

9

1.2. Законодавчо – нормативна база функціонування банківських установ в Україні

22

1.3. Основні проблеми діяльності банків на сучасному етапі розвитку економіки України

33

Висновки до 1 розділу

43

Розділ 2. Аналіз джерел фінансових ресурсів вітчизняних банків

2.1. Формування власного капіталу банку

45

2.2. Залучені ресурси та депозитна політика банків

58

2.3. Особливості формування позичених ресурсів банків на

внутрішньому та зовнішньому ринках

72

Висновки до 2 розділу

80

Розділ 3. Зміцнення ресурсної бази банків в Україні в умовах інтеграції вітчизняної економіки у світову фінансову систему

    1. Адаптація українського законодавства до європейського та стандартів Базельського комітету

82

3.2. Іноземний капітал у банківській системі України – реалії та перспективи

95

3.3. Використання досвіду зарубіжних країн щодо залучення іноземного капіталу у банківську систему держави

107

Висновки до 3 розділу

117

Висновки

119

Список використаних джерел

129

Додатки

ВСТУП

Актуальність теми. Інвестиції є одним із найважливіших чинників зростання національної економіки. Стимулювання інвестиційних процесів та удосконалення управління інвестиційною діяльністю в умовах формування ринкових відносин господарювання мають першочергове значення для забезпечення економічного зростання.

Інвестиційні процеси в Україні, як і в будь-якій трансформаційній економіці, відбуваються за допомогою взаємопов'язаних державних і недержавних, фінансових та нефінансових інституцій. Особливого значення сьогодні набуває інвестиційна діяльність фінансових посередників на ринку фінансових послуг.

Теоретичні і практичні аспекти управління інвестиційними процесами, функціонування фінансового ринку та ринку фінансових послуг досліджували такі відомі зарубіжні економісти: Є. Брігхем, Л. Дж. Гітман, Дж.-М. Кейнс, Дж. Маршал, Ф. Мишкін, Дж. Сорос, І. Фішер, М. Фрідман, Р. Гарод, У. Шарп, Й. Шумпетер та інші.

Вагомий внесок у висвітлення зазначених проблем зробили вітчизняні вчені О. Барановський, Л. Борщ, О. Василик, Б. Губський, М. Денисенко, А. Дука, С. Злупко, О. Ковалюк, М. Крупка, І. Михасюк, І. Мітюков, А. Пересада, О. Підхомний, Ж. Поплавська, Л. Співак, А. Федоренко, В. Ходаківська та інші.

Проте, незважаючи на значну кількість праць, присвячених проблемам динаміки інвестицій, інвестиційних процесів, фінансових ринків та ринків фінансових послуг, тема дипломної роботи недостатньо розкрита в економічній науці, зокрема, з тих питань, які пов'язані з управлінням інвестиційними процесами за участю фінансових посередників на ринку фінансових послуг. Виникає потреба у подальшому вивченні інвестування на ринку фінансових послуг, оцінці інвестиційного середовища діяльності фінансових інститутів в Україні.

Для залучення інвестицій та стимулювання інвестиційної діяльності фінансового сектору потрібно проаналізувати ефективність інвестування фінансових установ, обґрунтувати потенційні можливості зростання його обсягів, визначити ризики суб'єктів ринку фінансових послуг та інструменти їх мінімізації. Це зумовлює необхідність формування раціональної системи управління інвестиційними процесами на національному ринку фінансових послуг.

Актуальність і практичне значення цих питань, потреба їх системного дослідження на сучасному етапі розвитку ринкової економіки в Україні обумовили вибір теми дипломної роботи, її мету, завдання та структуру.

Метою дипломної роботи є системний аналіз ринку фінансових послуг України, виявлення основних тенденцій розвитку та розроблення рекомендацій щодо підвищення ефективності його функціонування.

Відповідно до мети сформульовані такі завдання:

■ дослідити теоретично-правові основи функціонування ринку фінансових послуг;

■ проаналізувати особливості становлення та розвитку ринку фінансових послуг України;

■ запропонувати основні шляхи активізації розвитку вітчизняного ринку фінансових послуг.

Об'єктом дослідження у дипломній роботі виступає ринок фінансових послуг України, предметом - тенденції та закономірності розвитку вітчизняного ринку фінансових послуг.

Методологічною основою проведеного дослідження є фундаментальні положення економічної теорії з проблем функціонування ринку фінансових послуг, викладені у працях вітчизняних і зарубіжних учених. У роботі використано сукупність різноманітних методів наукового пізнання. Загальний підхід до визначення змісту і структури роботи ґрунтується на основі методу системного аналізу. Історичний метод застосовується у процесі дослідження становлення і розвитку вітчизняного й світового ринків фінансових послуг, зарубіжного досвіду регулювання фінансового сектору. Методи аналізу та синтезу використовувалися для дослідження особливостей становлення та розвитку ринку фінансових послуг України. Обґрунтування категоріального апарату здійснено за допомогою методів наукового абстрагування та узагальнення. Для підведення окремих підсумків у роботі використано методи індукції та дедукції. Графічний і табличний методи застосовано при побудові таблиць, графіків та діаграм, а економіко-математичне моделювання - для оцінки ризиків суб'єктів ринку фінансових послуг.

Інформаційну базу дослідження становлять законодавчі та нормативні акти України, інших держав, міжнародні правові документи; статистичні дані, матеріали Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг, Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку, Національного банку України; довідкова література, Інтернет; звітні дані фінансових установ. У роботі також використано дані монографічних і періодичних видань, матеріали міжнародних, всеукраїнських науково-практичних конференцій.

Теоретичне значення результатів наукового дослідження полягає у формуванні поглиблених знань стосовно аналізу інвестиційних процесів на ринку фінансових послуг та вдосконалення управління ними.

Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає у формуванні рекомендацій щодо підвищення ефективності управління інвестиційними процесами в Україні, активізації інвестиційної діяльності вітчизняних фінансових інститутів.(опис новизни)

Апробація результатів дипломної роботи. Основні положення результатів наукового дослідження та їх практичне застосування обговорювалися на науково-практичних конференціях викладачів, аспірантів і студентів економічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка; міжнародних, всеукраїнських науково-практичних та студентсько-аспірантських конференціях, зокрема, ...

Публікації. За результатами дослідження опубліковано ...

Дипломна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків.

У першому розділі роботи досліджено сутність, функції, структуру ринку фінансових послуг, визначено його основних суб'єктів, нормативно-правову базу функціонування ринку фінансових послуг в Україні.

У другому розділі проаналізовано діяльність банків, небанківських фінансових інститутів та проведено оцінку участі іноземного капіталу у фінансовому секторі України.

У третьому розділі дипломної роботи обґрунтовано шляхи активізації діяльності фінансових посередників в Україні, визначено пріоритетні напрями розвитку національного ринку фінансових послуг, надано рекомендації щодо удосконалення управління ризиками суб'єктів ринку фінансових послуг.

Рисунок 1.1. Кількість банків в Україні

Джерело: [5, с.65].

Рисунок 1.2. Частка іноземного капіталу у статутному капіталі банків України

Джерело: [32, с.165].

Таблиця 1.1.