Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
чПоРа ОбЖ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
849.41 Кб
Скачать

117. Діяльність організацій щодо захисту персоналу підприємства

З метою захисту персоналу , на підприємстві повинен бути розроблений план основних заходів щодо захисту робітників і службовців від надзвичайних ситуацій, який включає:

1. Запобігання виникненню надзвичайних ситуацій техно­генного походження і забезпечення зменшення збитків і втрат у разі стихійного лиха, аварії, катастроф, вибухів і великих пожеж.

2. Оповіщення робітників та службовців про загрозу і виник­нення надзвичайних ситуацій у мирний та воєнний час, постійне інформування його про стан наявної обстановки.

3. Захист співпрацівників від наслідків стихійного лиха, аварій, катастроф, вибухів, великих пожеж і застосуван­ня засобів ураження.

4. Організація і проведення рятувальних та інших невідклад­них робіт у районах лиха та осередках ураження.

5. Створення системи аналізу, прогнозування, управління, оповіщення і зв'язку, спостереження і контролю за радіо­активним, хімічним і бактеріологічним зараженням, під­триманням їхньої готовності до сталого функціонування у надзвичайних ситуаціях мирного і воєнного часу.

6. Організація життєзабезпечення робітників та службовців під час аварії, катастрофи, стихійного лиха у воєнний час.

121. Визначення потенційно небезпечних виробництв.

Об'єкти, на яких використовуються, виготовляються, переробля­ються, зберігаються або транспортуються небезпечні радіоактивні, хімічні й біологічні речовини, пожежовибухові, гідротехнічні й транс­портні споруди, транспортні засоби, а також інші об'єкти, що створю­ють загрозу виникнення Надзвичайних Ситуацій є потенційно небезпечними об'єктами.

Особливу небезпеку для людей і навколишнього середовища ста­новлять радіаційно небезпечні об'єкти (РНО).

До РНО належать: атомні електростанції (АЕС), підприємства з виготовлення і переробки ядерного палива, підприємства поховання радіоактивних відходів, науково-дослідні організації, які працюють її ядерними реакторами; ядерні енергетичні установки на об'єктах транспорту та ін.

В Україні діють 5 атомних електростанцій з 16 енергетичними ядерними реакторами, 2 дослідних ядерних реактори та більше 8 тис. підприємств і організацій, які використовують у виробництві, на­уково-дослідній роботі та медичній практиці різноманітні радіоак­тивні речовини, а також зберігають і переробляють радіоактивні підходи.

Об'єкти господарювання, на яких використовуються СДЯР, є потенцйними джерелами техногенної небезпеки.

118..Заходи щодо захисту населення та оточуючих територій у разі погрози та винекнення надзвичайних ситуацій різного характеру

Основним завданням цивільного захисту при виникненні над звичайних ситуацій є захист населення.

Захист населення --це створення необхідних умов для збереження життя і здоров'я людей у надзвичайних ситуаціях.

Головна мета захисних заходів — уникнути або максимально знизити ураження населення.

До системи захисту населення і територій, що проводяться в мас­штабах держави у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуа цій належать: інформація та оповіщення, спостереження і контролі., укриття в захисних спорудах, евакуація, інженерний, медичний, пси­хологічний, біологічний, екологічний, радіаційний і хімічний захист, індивідуальні засоби захисту, самодопомога, взаємодопомога в над звичайних ситуаціях.

Інженерний захист - здійснюються заходи інженерного захисту під час проектування й експлуатації споруд та інших об'єктів господарювання, наслідки діяльності яких можуть шкідливо впли­нути на безпеку населення і довкілля.

Медичний захист - для запобігання ураженню людей або зменшення його ступеня, своєчасного надання медичної допомоги постраждалим, забезпечен­ня епідемічного благополуччя в зонах надзвичайних ситуацій тех­ногенного та природного характеру .

Радіаційний та хімічний захист - передбачає виявлення та оціню вання радіаційної та хімічної обстановки, організацію та проведем ня дозиметричного і хімічного контролю, розроблення типових ро жимів радіаційного захисту, забезпечення засобами індивідуального та колективного захисту, організацію і проведення знезаражування.

Інформація та оповіщення - головний і невід'ємний елемент всієї системи захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій- техногенного та при­родного характеру .

Зміст інформації мають становити відомості про надзвичайні ситуа­ції, що прогнозуються або вже виникли, з визначенням їхньої класи­фікації, меж поширення і наслідків, Іа також заходи реагування на них.

Оперативну і достовірну інформацію про стан захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, методи та способи їх захисту, заходи безпеки зобов'язані надавати населенню через засоби масової інформації центральні та місцеві органи виконавчої влади та виконавчі органи рад.

Укриття населення в захисних спорудах — це комплекс за­ходів із завчасним будівництвом захисних споруд, а також присто­суванням наявних приміщень для захисту населення та підтримай ня їх у готовності до використання. Укриттю в захисних спорудах у надзвичайних ситуаціях підлягає все населення України.

Евакуаційні заходи. Евакуації підлягає населення, яке проживає в населених пунктах, що знаходяться у районах можливого катастрофічного затоплення, небезпечного радіоактивного забруднення, хімічного ураження, сти­хійного лиха, аварій і катастроф.

Індивідуальний спосіб захисту - передбачає застосування індивіду­альних засобів захисту органів дихання, шкіри, а також медичних засобів захисту.

Захист населення у разі ядерної аварії.

Враховуючи рівень радіації, а також прогноз можливих аварій­них викидів радіоактивних речовин та метеорологічні дані, при­ймається рішення про проведення таких термінових і невідкладних заходів захисту в умовах ранньої фази радіаційної аварії:

— укриття населення;

— обмеження перебування населення на відкритій місцевості;

— евакуація у разі загрози здоров'ю;

— проведення йодової профілактики;

— тимчасова заборона вживання продуктів харчування і воді із зони радіоактивного забруднення.

Крім цих заходів у період ранньої і пізньої фази проводятьсн довгострокові заходи:

— тимчасове відселення;

- евакуація — переселення на постійне місце проживання;

- обмеження вживання води і продуктів харчування забрудиг них радіоактивними речовинами;

- заходи захисту при виробництві продукції тваринництва, рої линництва і лісогосподарської діяльності;

— дезактивація території і будівель;

- інші заходи: гідрологічні, протиповіневі, обмеження лісокористування, полювання, рибної ловлі

Самодопомога і взаємодопомога в надзвичайних ситуаціях. Незважаючи на добре організовану медичну службу і забезпечен­ня медичними працівниками, потерпілі безпосередньо на місці ура­ження перебувають певний час самі, або, в кращому випадку, зі свої­ми товаришами. Залежно від багатьох обставин потрібний певний час для прибуття до місця ураження людей медичних працівників.

Крім цього, при стихійних лихах, великих аваріях і катастрофах можуть бути масові ураження людей, і медичні працівники не змо­жуть своєчасно надати необхідну допомогу. В таких ситуаціях важ­ливою буде допомога потерпілим підготовленим населенням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]