Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
чПоРа ОбЖ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
849.41 Кб
Скачать

70. Інформаційне забезпечення системи управління, прогнозування та планування заходів безпеки.

Інформаційна система, що забезпечує роботу державної системи управління, має свої особливості. Головним з них є те, що:

1) інформаційна система забезпечує багаторівневу ієрархічну структуру управління;

2) структура управління крім ієрархічних зв'язків має зв'язки, що формують взаємодію об'єктів, які не підпорядковані один одно­му (наприклад, взаємодія між найвищими і найнижчими органами управління);

3) обсяг, характер і зміст інформації, що подаються, мають бути розраховані на відповідний рівень і відповідне завдання;

4) інформаційна система має постійно ураховувати специфіку, що цілі і завдання інформаційного забезпечення спрямовані на кінце­вий продукт — зберігання здоров'я населення України;

5) інформаційна система має мати відповідний зміст для можли­вого (необхідного) інтегрування цієї системи з інформаційною сис­темою управління народним господарством.

Інформаційна система управління має дуже складну побудову і стосується тільки відповідних фахівців і управлінців.

В Україні створено цілісну систему управління охороною життя людей у всіх напрямках життєдіяльності. Це дає змогу оперативно реагувати на всі негаразди і події, що впливають на стан здоров'я людей. Цілісна система управління базується на єдиній автоматизо­ваній інформаційній системі з питань безпеки життєдіяльності.

Пропаганда знань з безпеки життєдіяльності здійснюється за допомогою засобів масової інформації, періодичних і наукових ви­дань, підручників, посібників, популярної літератури для масового читача, радіо, телебачення й ін.

Найбільш поширеними в практиці безпеки життєдіяльності є такі періодичні видання як журнали "Охорона праці", "Надзвичайні си­туації", газета "Рятувальник" та ін.

71. Система державних органів по управлінню та нагляду за безпекою життєдіяльності населення.

72.Служба охорони громадського порядку.

Державне управління безпекою життєдіяльності на Україні здійснюється відповідно до чинного законодавства. За законодавством загальнодержавні завдання і функції управління покладені на:

— Кабінет Міністрів України;

— Державний комітет України з нагляду за охороною праці;

— Міністерство охорони здоров'я України;

Міністерство внутрішніх справ України;

— Міністерство охорони навколишнього природного середовища і ядерної безпеки;

— Міністерство праці та соціальної політики України;

— Міністерство з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи;

— Міністерство статистики України;

— Держстандарт України.

Питаннями безпеки життєдіяльності за відповідними напрямка­ми займаються також:

Прокуратура України;

Міністерство юстиції;

Судові органи при порушенні і розгляданні відповідних кримі­нальних чи громадянських судових справ.

При Кабінеті Міністрів України створено Національну Раду з питань безпеки життєдіяльності населення.

Основними завданнями, що вирішує Національна Рада, є:

— розробка і здійснення заходів з побудови цілісної системи державного управління безпекою життєдіяльності;

— організація і забезпечення контролю за виконанням законо­давчих актів і рішень Уряду України;

— розробка Національної програми і законопроектів, пов'язаних з реалізацією державної політики в сфері безпеки життєдіяльності населення;

— координує діяльність центральних і місцевих органів держав­ної виконавчої влади в сфері охорони життя та інше.

Державний комітет України з нагляду за охороною праці реалі­зує державну політику в сфері охорони праці, здійснює держнагляд.

Міністерство охорони здоров'я України є спеціально уповнова­женим органом виконавчої влади, який здійснює управління, на­гляд і контроль за виконанням санітарного законодавства і забез­печенням охорони здоров'я працівників і епідеміологічного благо­получчя населення.

Міністерство праці та соціальної політики України здійснює дер­жавну експертизу умов праці, контроль за якістю проведення атес­тації робочих місць, встановлює їх відповідність чинним норматив­ним актам з охорони праці.

Міністерство внутрішніх справ України здійснює державне управління в сфері пожежної, а також безпеки автомобільного руху в межах своїх повноважень.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища і ядерної безпеки є спеціально уповноваженим державним органом управління в сфері ядерної безпеки.

Міністерство з питань надзвичайних ситуацій та у справах захис­ту населення від наслідків Чорнобильської аварії здійснює державну політику в сфері запобігання надзвичайним ситуаціям і захисту населення в умовах розвитку негараздів, стихійних лих і іншого.

Прокуратура України здійснює вищий нагляд за додержанням і правильним застосуванням законів про безпеку життєдіяльності.

В інших міністерствах і центральних органах державної вико­навчої влади створюються і працюють відповідні управління, відділи чи служби, які здійснюють державне управління охороною праці на галузевому рівні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]