Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
чПоРа ОбЖ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
849.41 Кб
Скачать

105. Біологічна зброя. Дезинфекція. Ліквідація наслідків впливу на людину біологічних речовин, основні заходи.

Біологічна (або бактеріологічна ) зброя це спеціальний вид зброї, зарядженої біологічними засобами.

У наш час існує велика кількість захворювань, збудники яких можуть бути використані ворогом як бактеріальні засоби. Зробити щеп­лення проти всіх цих захворювань неможливо, тому що жодна людина не витримає такої кількості щеплень. У цих випадках, особливо для встановлення виду застосованого збудника, вдаються до антибіотиків та інших спеціальних препаратів. Вони забезпечують загибель вірусу у незахищеному щепленням організмі, а також допомагають організму, якому зроблено щеплення, легше справитись із збудниками захворю­вання. Також для лікування використовуються бактеріофаги та ліку­вальні сироватки.

Бактеріофаги викликають в організмі людини розчинення хворобот­ворних мікробів та упереджують розвиток хвороби або забезпечують лікувальний ефект. Сироваткам властиве швидке створення в організмі штучного несприйняття того чи іншого інфекційного захворювання.

Для захисту від проникнення в організм людини інфекції викорис­товують такі ж засоби, як і для захисту від радіоактивних та хімічних отруйних речовин. Ці засоби захисту поділяють на:

індивідуальні (протигази, захисні маски і засоби захисту шкіри,);

колективні (спеціально обладнані інженерні споруди/

У комплексі заходів, спрямованих на протибіологічний захист, обо­в'язковими складовими є дезинфекція, дезинсекція і дератизація.

Дезинфекція це знищення або вилучення хвороботворних мікробів з зовнішнього середовища. Поряд з дегазацією та дезактивацією де­зинфекція входить у поняття спеціальної обробки різних об'єктів з метою ліквідації наслідків застосування бактеріологічної зброї.

Дезинсекція проводиться для знищення шкідливих для людини ко­мах та кліщів збудників інфекційних захворювань.

Дератизація проводиться для боротьби з гризунами, що можуть бути джерелом або переносниками інфекцій.

107. Надання першої допомоги та взаємодопомога у разі уражень і травм.

За­ходами першої медичної допомоги є: тимчасова зупинка крово­течі, накладання стерильної пов'язки на рану чи опікову поверх­ню, штучне дихання й непрямий масаж серця, введення антидо-тів, антибіотиків та болезаспокійливих (у разі шоку) препаратів, гасіння палаючого одягу, транспортна іммобілізація, зігрівання, укриття від спеки й холоду, надягання на постраждалого протигазу, видалення його із зараженої території, часткова санітарна обробка.

Якомога швидше надання першої медичної допомоги має ви­рішальне значення для порятунку людини.

Спершу виконують ті прийоми, від яких залежить збереження життя постраждалого, чи ті, без яких неможливо виконати наступ­ні прийоми першої медичної допомоги. Так, у разі відкритого пе­релому стегна й наявності артеріальної кровотечі спершу зупи­няють небезпечну для життя кровотечу, далі на рану накладають стерильну пов'язку й тільки потім приступають до іммобілізації кінцівки: накладають шину, використовуючи підручні засоби, щоб досягти нерухомості при переломі.

Під час надання першої медичної допомоги використовують табельні й підручні засоби. Табельними засобами надання першої медичної допомоги є перев'язочний матеріал: бинти, перев'язоч­ні медичні пакети, великі й малі стерильні пов'язки та серветки, вата тощо Для зупинки кровотечі застосовують кровоспинні джу­ти — стрічкові й трубчасті, а для проведення іммобілізації — спеціальні шини — фанерні, сходові, сітчасті тощо. Під час на­дання першої медичної допомоги використовують деякі медика­менти — розчин йоду спиртовий 5 % у ампулах чи флакона, 1— 2 %-вий спиртовий розчин брильянтового зеленого у флаконі, ва­лідол у пігулках, настоянка валеріани, нашатирний спирт в ампу­лах, гідрокарбонат натрію (сода харчова) у порошку, вазелін то­що. Для особистої профілактики уражень радіоактивними, отруй­ними речовинами й бактеріальними засобами використовують аптечку індивідуальну.

Комплектуються аптечки першої допомоги на будівельних і виробничих ділянках, у цехах, на фермах і в бригадах, у навчальних закладах і установах, місцях організова­ного відпочинку населення.

Підручними засобами надання першої медичної допомоги мо­жуть бути: під час накладання пов'язок — чисте простирадло, со­рочка, тканини (краще некольорові); для зупинки кровотечі — за­мість джута пасок або пояс, закручена тканина; у разі переломів замість шин — смужки твердого картону, фанери, дошки тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]