Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Primachenko_OYeT_Oporny_konspekt.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
1.41 Mб
Скачать

4. Кругообіг і оборот капіталу (фондів) в процесі індивідуального відтворення

Капітал – це економічний ресурс, основною функцією якого є створення нової додаткової вартості та одержання прибутку. Це можливо коли в процесі суспільного виробництва та обігу гроші перетворюються на капітал та приносять його власнику додатковий дохід. В основі перетворення грошей на капітал постає товарне виробництво та рух капіталу. Результатом руху капіталу є його кругообіг.

Марксистська школа пояснює категорію «капітал» як суму вартостей робочої сили та основних засобів. Маркс вперше говорить про органічну будову капіталу, розмежовуючи його на постійний та змінний. Постійним капіталом німецький економіст назвав основні засоби, оскільки ця складова капіталу, з його погляду, не може створювати доданої вартості. Робоча сила є складовою змінного капіталу, оскільки створює додану вартість продукту. Капітал, за Марксом, – це вартість, що має здатність до самонарощування. Теорія капіталу Карла Маркса ґрунтується на трудовій теорії вартості. Вартість капіталу вимірюється годинами витраченої на його формування праці.

Процес руху грошей, вартості та капіталу визначається формулою: Г-Т-Г'. Економічний інтерес власника грошей полягає у одержанні більшої їх кількості, ніж розмір авансованих у виробництво. В такому випадку авансовані гроші приносять їх власнику додатковий дохід і формула виглядає наступним чином:

Г-Т-Г'+ ∆г, де ∆г – додатково одержаний дохід підприємця.

В даному випадку гроші виступають активними ресурсом, вони перетворюються на капітал, який створює додаткову вартість. Таким чином, відбувається рух капіталу, в результаті якого капітал приносить додатковий дохід його власнику. В процесі руху капітал проходить певні стадії і здійснює повний кругообіг.

Кругообіг капіталу – рух капіталу, в результаті якого він проходить певні стадії та створює нову вартість (додатковий дохід).

В процесі свого кругообігу капітал проходить три послідовні стадії: гроші – виробництво – товар. Капітал набуває три основних форми: грошова – виробнича (продуктова) – товарна.

На першій стадії товаровиробник за гроші придбає необхідні виробничі ресурси – засоби виробництва (техніку, обладнання, матеріали, виробничі приміщення) та робочу силу. Грошова форма капіталу перетворюється на виробничу (продуктову), капітал авансувається у виробництво. Ця стадія кругообігу капіталу виражається формулою:

засоби виробництва (ЗВ)

Г – Т < робоча сила (РС)

На другій стадії капітал приймає безпосередню участь у виробничому процесі, відбувається виробництво товарів та послуг. Капітал перетворюється в товарну. Ця стадія виражається формулою:

ЗВ

Г – Т < РС - В - Т'

На третій стадії кругообігу капіталу відбувається реалізація готової продукції, товарів та послуг. Капітал трансформується в товарну форму. Від реалізації товарів та послуг виробник одержує грошовий дохід (виручку), яка включає вартість авансованого капіталу та додаткову вартість (додатковий дохід), який власник використовує на забезпечення наступного процесу відтворення та задоволення власних потреб. Таким чином, капітал, проходячи три стадії: обігу – виробництва – та знов обігу, послідовно змінює три форми: грошова – виробнича (продуктова) – товарна. Процес руху капіталу від моменту вкладення його у виробництво до моменту повернення грошей та одержання додаткового прибутку його власником називається оборотом капіталу.

Безперервний рух капіталу в сферах виробництва і обігу, послідовне повторення стадій кругообігу перетворюють його в оборот капіталу. Одиницею виміру одного обороту, тобто періоду, за який до підприємства повертається авансована вартість, є день. Швидкість обороту капіталу вимірюється показником кількості оборотів за певний проміжок часу за формулою:

N = 360 : О,

де: N – кількість оборотів капіталу за рік;

360 – кількість днів у році;

О – тривалість одного обороту, днів.

В результаті кругообігу капіталу товаровиробник одержує додатковий дохід, споживачі – необхідні товари та послуги. Рух капіталу не обмежується одним колом кругообігу – процес суспільного виробництва і відтворення відбувається безперервно. При цьому капітал перебуває одночасно в усіх трьох формах і забезпечує постійний рух грошей, виробництва і товарів.

Час обороту капіталу від моменту його вкладення у виробництво до моменту одержання грошової виручки залежить від ефективності використання капіталу на підприємстві. Тим менший строк від авансування коштів до їх повергнення власнику або інвестору, тим вища ступінь ефективності використання капіталу в процесі суспільного виробництва та інвестиційна привабливість виду економічної діяльності. Тривалість обороту капіталу визначається кількістю календарних днів року та залежить від специфіки і характеру виробництва, сфери його застосування, швидкості обертання грошей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]