Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Primachenko_OYeT_Oporny_konspekt.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
1.41 Mб
Скачать

2. Гроші як категорія товарного виробництва, функції грошей.

Розмаїття формулювання суті грошей свідчать про багатогранність і невизначеність цього економічного засобу загальновизнаного суспільством. Лише ця суспільна визначеність робить гроші дійсним платіжним засобом.

Гроші – це специфічний товар, який виконує роль загального еквіваленту (є ліквідним товаром), завдяки чому в них виражається вартість усіх інших товарів і встановлюються економічні відносини між суб’єктами господарської діяльності.

Ліквідний товар – це товар, який може застосовуватися як засіб платежу або легко перетворюватся на нього та має фіксовану номінальну вартість. Гроші за своєю природою володіють досконалою ліквідністю.

Найбільш повно суть грошей виявляється у тих функціях, які вони виконують.

Традиційно визначають 5 функцій, виконуваних грошима:

1) гроші як міра вартості – ця функція полягає в тому, що гроші вимірюють вартість товару. Вона має дві особливості: а) таку функцію можуть виконувати лише повноцінні гроші, тобто ті гроші, які володіють власною вартістю (створені працею); б) таку функцію виконують ідеальні гроші, тобто уявні. Реалізацію функції грошей міра вартості сьогодні ускладнює лише один фактор, але дуже суттєвий - інфляція.

2) гроші як засіб обігу - пов'язана з тим, що обіг товарів в умовах розвинутого товарного виробництва і обміну здійснюється за допомогою грошей за формулою Т-Г-Т (товар-гроші-товар). Оскільки у цій функції гроші постійно перебувають в русі, для її здійснення не потрібні повноцінні, реальні, тобто золоті гроші. Це одна з тих функцій, що спричинила появу паперових грошей.

3) гроші як засіб нагромадження та утворення скарбів – гроші вилучаються з товарного обігу з метою нагромадження. Засіб накопичення – це особливий вид активу, який зберігається після продажу товарів та послуг і забезпечує власникові купівельну спроможність майбутнього;

4) гроші як засіб платежу – ця функція полягає в тому, що вони відносно самостійно можуть рухатися між різними суб'єктами економіки. Такий рух називають рухом товару. Така функція зумовлена продажем товару в кредит, неоднаковими умовами виробництва та обігу різних товарів, сезонним характером виробництва та збуту;

5) функція світових грошей – на світовому ринку гроші відходять від національної форми та виступають в універсальному вигляді. Світові гроші мають три призначення: а) виступають у формі загального засобу платежу; б) виступають у формі загального засобу купівлі; в) виступають у формі суспільного матеріального багатства.

Сучасний етап розвитку суспільства винайшов нову ефективну грошову форму – трансакційні депозити або кредитні гроші. Кредитні гроші виступають як знак вартості, виконують роль загального еквіваленту, забезпечують рух позичкового капіталу та еволюцію кредитних відносин.

Існують такі основні види грошей:

1) повноцінні (золоті або срібні монети) – це гроші, номінальна вартість яких переважно відповідає вартості металу, що в них міститься , а самі вони виконують усі функції грошей;

2) неповноцінні ( білонні) – це монети з міді, алюмінію тощо, номінальна варітсть яких перевищує вартітсь металу, який у них міститься, і витрати на карбування;

3) паперові - знаки, символи цінності (вартості), що не мають власної вартості та наділені державною владою примусовим курсом обігу. Вони не мають золотого забезпечення, тому їх ще називають білетами державної скарбниці;

4) кредитні - це неповноцінні знаки вартості, які виникають і функціонують в обігу на основі кредитної угоди й виражають відносини між кредитором і боржником. Існують такі види кредитних грошей: вексель, банкнота, чек, кредитна картка, електронні гроші.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]