Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді політ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
313.34 Кб
Скачать

66Концепція глобальних проблем Римського клубу.

Термін "глобальні проблеми" вперше з'явився на Заході у 60-х р. "Глобальний" = складне питання, що охоплює земну кулю і потребує негайного вирішення. Основні ознаки глобальності проблеми:

1) планетарний, загальносвітовий характер, який стосується інтересів усього людства;

2) невирішеність цієї проблеми загрожує людству регресом;

3) проблема потребує негайного вирішення;

4) для вирішення проблема вимагає колективних зусиль із боку всієї світової спільноти.

Аспекти глобальних проблем:

1. Гносеологічний глобальні проблеми теоретичне визначення завдань, спричинених протиріччями глобального масштабу. Підходи до розуміння історичних особливостей виникнення глобальних проблем: 1) останнє десятиріччя XX ст.; 2) генезис цих проблем відбувався протягом усієї історії людства, але глобальними вони стали у XX ст.; 3) визначилися як глобальні у ХУІІ-ХУШ ст.

2. Онтологічний виникають з протиріч соціальної форми руху матерії та умов її цілісного буття.

3. Емпіричний з'ясування критерію їх виокремлення. Загальноприйнятим на сьогодні є комплексний критерій, який включає такі положення:

1) глобальні проблеми стосуються всього людства і його майбутнього;

2) проблеми набувають всесвітнього характеру й перетворюються на об'єктив.чинник розвитку суспільства;

3) їх невирішеність спричиняє загрозу майбутньому людства;

4) вирішення глобальних проблем неможливе лише в місцевому чи регіональному масштабах. Емпіричний підхід до вивчення глобальних проблем з'ясовує також джерела загострення:

1) стихійне або недостатньо свідоме освоєння людиною багатств природи;

2) динаміка демографічних процесів;

3) суперечливі процеси еволюції природного середовища, які впливають на життєдіяльність людини: геофізичні, кліматичні, технологічні катастрофи;

4) суперечлива форма становлення цілісної системи "біосфера та людство" — історична поступовість використання капіталом своїх "еластичних потенцій", які можуть розширювати арену його дій незалежно від його кількісної величини, - робоча сила, земля, наука.

Найбільш детально глобальні проблеми висвітлені у концепції Римського клубу, де вони отримали назву "світової проблематики" невпорядковане поєднання багатьох взаємопов'язаних труднощів та проблем, які сформували непросту ситуацію, в якій перебуває зараз людство. Така проблематика відображає зростаючу взаємозалежність світу й потребує з'ясування довгострокових наслідків. Її подолання можливе лише в межах "світового рішення" узгодженої всеохоплюючої, одночасної спроби вирішити якомога більше проблем, які входять до складу "світової проблематики". "Світове рішення" —своєрідна атака на основні елементи "світової проблематики" за умови врахування можливої реакції з боку решти складових. Пріоритетними для "світового рішення" є проблеми:

1) конверсія воєнної економіки, тобто роззброєння та контроль над торгівлею зброї;

2) проблеми енергетики та потепління клімату;

3) проблеми бідності як проблеми заборгованості слабко розвинутих країн.

Концепція глобальних проблем Римського клубу акцентує увагу на соціально-психологічні аспекти:

- нігілізм на сьогодні пануючою світоглядною установкою;

- загроза тривіалізації глобальних проблем;

- труднощі формування світоглядних позицій у молоді, криза діалогу поколінь, проблема самоосвіти;

- проблема усунення можливих негативних впливів на суспільну свідомість із боку ЗМІ, інколи провокують соціальну тривогу та стрес.

У соціально-психологічному плані глобальні проблеми, зазначається у концепції Римського клубу, пов'язані з пошуком цінностей, здатних дати людині мету життя і пояснити їй сенс її існування, зі створенням нової системи цінностей як основи погляду на новий цілісний світ.