Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді політ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
313.34 Кб
Скачать
  1. Політичний реалізм в. Вільсона.

55 М. Каплан про систему та процес в міжнародній політиці.

М. Каплан у праці «Система та процес у міжнародній політиці» обґрунтовує положення про те, що саме структура міжнародної системи визначає взаємодію між державами і навіть може нав'язувати їм таку лінію поведінки, яка суперечить інколи власним інтересам. За Капланом, є шість типів міжнародних систем, які, окрім перших двох, не мали реального втілення, а саме: 1)система балансу сил, що характеризується мультиполярністю; 2)гнучка біполярна система, яка визначає співіснування акторів-держав та акторів нового типу (союзів, блоків, міжнародних організацій); 3) жорстка біполярна система, де немає нейтральних держав чи таких, що не приєдналися до одного з двох блоків) 4)універсальна система, що відповідає федерації; 5)ієрархічна система, аналогом якої світова держава; 6)система одиничного вето, де кожний актор має можливість блокувати систему, використовуючи певні засоби шантажу.

56 Р. Арон про види міжнародних систем.

За Р. Ароном, міжнародні відносини є відносинами між націями як політичними утвореннями (державами). У їх центрі — міждержавні відносини, які призводять до зіткнення між політичними утвореннями як такими. Міжнародні відносини проявляються через специфічні форми поведінки символічних персонажів — дипломата і солдата, які уособлюють і символізують міжнародні відносини, що будучи насам­перед міждержавними, ведуть до дипломатії і війни.

57. Постбіполярна система та основні підходи до його визначення.

  1. Поняття геополітики та основні підходи до його визначення.

Поняття геополітики характеризує міс­це та конкретно-історичні форми впливу територіально-просторових особли­востей положення держав чи їх блоків на локальні, регіональні, континенталь­ні чи глобальні процеси.

Існують два підходи до розуміння змісту цього поняття:

а) у вузькому розумінні геополітика - це політологічна концепція, яка визнає у зовнішній політиці держав визначальну роль географічного фактора, а саме: просторове розташування країни, розмір її території, кількість та щіль­ність населення, наявність, відсутність чи обмеженість природних ресурсів, особливості клімату. В цьому сенсі геополітику прийнято розглядати як просторово-географічний аспект міжнародних відносин, пов'язаний із питан­нями здійснення зовнішньої експансії держави за допомогою сили, передусім військової.

б) у широкому ж розумінні геополітика - це сукупність фізичних, соціальних, матеріальних та моральних ресурсів держави, які скла­дають той потенціал, використання якого дозволяє їй досягати своїх цілей на міжнародній арені

З огляду на це прийнято розрізняти геополітичне і географічне положення держави.

Геополітика — це цілеспрямована діяльність суб'єкта міжнародних від­носин у контексті всього спектра зовнішніх і внутрішніх факторів, що дають змогу цьому суб'єкту здійснювати контроль над простором із метою реалізації своїх життєво важливих інтересів.

Перший підхід акцентує увагу на географічному аспекті таких діяльності та відносин, а другий - на соціокультурному, не заперечуючи значення географічних його складових, але й не абсолютизуючи його. Різниця між двома підходами до поняття геополітика, зумовлена двома етапами становлення геополітичної думки:

Класична геополітика.

Реалії постбіполярного світу.

Розрізняють власне класичну геополітичну думку кін. XIX - поч. XX ст. ,яка оформилася як німецька Г. та модерна Г.(Г. епохи холодної війни)

Важливі складові модерної Г.: теорія ядерної зброї, теорія неоколоніалізму.

Головне розрізнення між класичною Г. та суч. Г. вбачають у тлумаченні префіксу “гео”.

Гаджиєв: Класична Г. тлумачить префікс “гео” буквально. Сучасна Г. тлумачить префікс “гео”, як синонім глобального, всепланетарного. Саме процеси глобального плану визначають зовнішню політику держави, а вміння використовувати ці процеси у власних інтересах визначають її геополітичне положення.