Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы к экзамену ТОВАРознавство.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
73.07 Кб
Скачать
  1. Визначте потреби людини як необхідну властивість функціонування суспільства. Класифікація потреб за суб’єктами.

Потреби – це об'єктивна властивість підтримання життєдіяльності, функціонування та розвитку людини, колективу, суспільства в цілому.

Потреби розвиваються під впливом об’єктивних чинників та умов життєдіяльності. Однак соціальні групи, і кожна людина зокрема, беруть участь у формуванні умов життя і власних потреб. Людина може існувати і розвиватися лише за відповідних внутрішніх і зовнішніх умовах, внаслідок власної діяльності і взаємодії із зовнішнім середовищем, здійснюючи з ним постійний обмін необхідними речовинами, життєвою енергією та інформацією, що відповідає певному становищу людини в системі самого середовища. Потреби змушують людину здійснювати активність, спрямовану на задоволення власних потреб. Фізіологічні потреби змушують людину шукати їжу або готувати її за допомогою різних засобів виробництва. Соціальні потреби змушують нас більше спілкуватися один з одним, приєднуватися до соціальних груп, знаходити друзів, щоб людині не було самотньо. Завдяки цьому суспільство має змогу розвиватися, з’явлються нові досягнення НТП для задоволення потреб, люди стають більш уважнішими один до одного і більше спілкуються один з одним завдяки соціальним потребам. Саме завдяки людським потребам суспільство має змогу нормально функціонувати.

Класифікація потреб за суб’єктами:

  • Особисті (виникають і розвиваються у процесі життєдіяльності окремого індивіда)

  • Колективні, групові (це потреби, що спільно задовольняються трудовим колективом (наприклад, підвищення кваліфікаційного і професійного рівня працівників, колективне управління виробництвом та ін.).)

  • Суспільні (пов’язані із задоволенням потреб, витікаючих з тих або інших суспільних функцій, наприклад, здійснення державою функцій загального управління, оборони, забезпечення громадського порядку, захисту навколишнього середовища тощо. )

  1. Обґрунтуйте ієрархічну структуру потреб. Наведіть приклади класифікації потреб за походженням.

Більш повно і вдало, розроблена ієрархія потреб психологом А. Маслоу, що виділив 5 рівнів поведінки в залежності від домінуючих в той чи інший момент потреб. 

  • Фізіологічні і сексуальні потреби - це потреба у відтворенні роду, диханні, фізичних рухах, їжі, одязі, житлі і т.д. 

  • Екзистенційні потреби - це потреби у безпеці свого існування, впевненості у завтрашньому дні, стабільність умов життєдіяльності, потреби в певній сталості й регулярності навколишнього людини соціуму, а в сфері праці - в гарантованої зайнятості, страхуванні від нещасних випадків і т.д. 

  • Соціальні потреби - це потреби в соціальних зв'язках, спілкуванні, ідентифікації себе з іншими, участі у спільній трудовій діяльності. 

  • Потреби в самоповазі, престижні - це визнання гідності, потреби в службовому зростанні, статус, престиж, визнанні та високій оцінці. 

  • Особистісні, духовні потреби - це потреби в самоактуалізації, самовираженні через творчість. 

Теорія ієрархії потреб Абрахама Маслоу ґрунтується на тезах:

- потреби людини мають ієрархічну структуру (пріоритетність);

- найсильніша потреба визначає поведінку людини до моменту її задоволення;

- за одночасного існування кількох сильних потреб домінують потреби нижчого рівня.

Це означає, що потреби задовольняються в певному порядку: потреби нижчого рівня мають бути задоволені, перш ніж для даної людини стануть істотно важливими потреби більш високого рівня.

Класифікація потреб за походженням

  • Біогенні – генетично детерміновані та зумовлені природним середовищем. Біогенні потреби відображають залежність людини від умов, необхідних для збереження та підтримки його життя

  • Соціогенні – сформовані соціальним середовищем і розвиваються історично У соціогенних потребах виявляється залежність людини від продуктів людської культури