Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы к экзамену ТОВАРознавство.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
73.07 Кб
Скачать
  1. Які законодавчі та нормативні акти формують «харчове законодавство» України? Які гарантії споживачам дає застосування цього законодавства?

Всі учасники виробничого ланцюга, починаючи з первинного виробництва, що вирощує сировину, і закінчую­чи кінцевим споживачем харчового продукту, повинні дотри­муватись певних принципів і правил, встановлених відповідними законодавчими, нормативними та рекомен­даційними документами, сукупність яких прийнято називати «харчовим законодавством». Ці нормативні акти можуть гарантувати безпеку продовольчої сировини і харчо­вих продуктів

«Харчове законодавство» України формують такі нормативні акти:

        1. Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»

        2. ДСТУ ISO 22000:2007 «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга»

        3. Стандарт Комісії Кодекс Аліментаріус «Рекомендований міжнародний Кодекс Загальних принципів гігієни харчових продуктів»

        4. ДСТУ 4161-2003. «Системи управління безпечністю харчових про­дуктів. Вимоги»

        5. Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»

        6. Регламент Ради ЄС про встановлення максимального рівня вмісту певних забруднюючих речовин (контамінантів) у продуктах харчування від 19.12.2006 р. № 1881/2006

        7. Державні санітарні норми та правила «Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини» Наказ МОЗ України від 29.12.2012 №1140 (Редакція від 03.10.2014)

        8. Державні санітарні норми та правила «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» від 21.05.2010 №400

  1. Дайте визначення «безпечного» та «небезпечного» харчових продуктів. Які данні щодо продукту необхідно враховувати під час встановлення його небезпечності та шкідливості?

Безпечний харчовий продукт – який не справляє шкідливого впливу на здоров'я людини та є придатним для споживання

Небезпечний харчовий продукт – є шкідливим для здоров'я та/або непридатним для споживання.

Під час встановлення небезпечності ХП враховуються:

  • Звичайні умови використання ХП споживачем, кожна стадія його виробництва, переробки та обігу

  • Інформація, надана споживачеві, зокрема про маркування включно з інформацією про дату кінцевого продажу, та інша інформація про уникнення негативних для здоров'я наслідків, пов'язаних з ХП чи категорією ХП

Під час встановлення шкідливості ХП для здоров'я враховуються:

  • Можливий короткостроковий чи довгостроковий вплив ХП на здоров'я людини, яка його споживає, та на майбутні покоління

  • Можливий накопичувальний ефект токсичності

  • Особлива чутливість організму окремої категорії споживачів, якщо ХП призначений для цієї категорії споживачів

  1. Опішить, як впровадження системи ХАССП на підприємствах харчової галузі може гарантувати безпечність харчових продуктів. Яким Законом України передбачено впровадження системи керування безпечністю харчових продуктів?

Відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (набув чинності 20.09.2016 р.) всі оператори ринку харчових продуктів протягом 3 років (до 20 вересня 2019 р.) повинні впровадити на своїх підприємствах процедури, засновані на принципах ХАССП.

Система ХАССП – це проста і логічна система контролю, яка базується на концепції запобігання проблем за рахунок виявлення небезпек, встановлення критичних контрольних точок та розробці заходів щодо моніторингу, усунення, корекції.

Система ХАССП є науково обґрунтованою, що дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації й контролю небезпечних чинників. Ці гарантії досягаються шляхом впровадження процедур контролю за безпечністю та якістю продукту по всьому продуктовому ланцюгу, попередження браку на ранніх стадіях, підвищення кваліфікації персоналу тощо.