Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансове право конспект.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
123.39 Кб
Скачать

Тема 1. Фінансова діяльність держави

План

1.Фін. діяльність на етапах розвитку людської цивілізації.

2. Поняття державних Фінансів, їх склад.

3. Методи фін. Діяльності держави.

4. Органи управління державними фінансами.

5. Метод фінансового контролю.

2. Державні фінанси – це цілісна система сусп. відносин, пов’язана з формуванням, розподілом, використанням централізованих коштів з метою виконання завдань і функцій держави.

Гроші – це загальний еквівалент, за допомогою якого вимірюються затрати праці виробників.

Фінанси – це екон. інструмент розподілу і перерозподілу валового внутр. продукту і нац. доходу, це знаряддя контролю за утворенням і використанням грошових коштів, які є матеріальним змістом фінансів.

Державні фінанси поділяються на централізовані і децентралізовані.

Централізовані – відображають відносини пов’язані з мобілізацією розподілом використанням централізованих грошових фондів.

За їх рахунок фінансуються видатки на державне будівництво, реконструктуризацію підприємств і утримується вся невиробнича сфера.

Децентралізовані – є у всіх галузях народного господарства, це фонди власного прибутку. Вони витрачаються на премії одноразові допомоги і т.д.

3. Методи фінансування діяльності держави:

1. Види мобілізації:

а.) Обов’язковий метод мобілізації – полягає в примусовому, безвідплатному вилучення грошових коштів у їх власників, на користь держави.

б.) Добровільна мобілізація – випуск лотерей і облігацій.

2. Перерозподіл – розподіл мобілізованих державою грош. коштів:

а.) Метод фінансування – безповоротний, безвідплатний, цільовий, плановий випуск грошових коштів з централізованого фонду.

б.) Метод дотацій – гроші які виділяються без відплатно і безповоротно з вищестоящого бюджету до нижчестоящого з метою доповнення дефіциту власних коштів.

Види дотацій:

- бюджетна – безвідплатна безповоротна допомога вищестоящого бюджету вищестоящому, яка не носить цільовий характер.

- субвенція – державна дотація, яка має цільовий характер, і надається у випадку перевищення видатків над доходами.

- субсидія – це грошова допомога що надається державою за рахунок коштів бюджету юр., фіз. особам, місцевим держ. органам іншим державам.

3. Метод використання грошових фондів:

а.) Метод встановлення цільового призначення.

б.) Метод вст. використання.

в.) Метод планування.

г.) Метод контролю.

4. Фін. політика держави безпосередньо виробляється і реалізується органами управління державними фінансами. Держава то посилює то послаблює своє втручання в регулювання тих або інших сторін економічних і соціальних процесів.

У зв’язку з тим що виконання завдань держави вимагає від кожного її органу певної роботи пов’язаної з використанням грошових коштів, у фінансовій діяльності беруть участь всі державні органи законодавства і виконавчої влади.

Повноваження ВРУ, КМУ, Мін. Фінансів України, місцеві ради, державне казначейство, органи податкової системи, рахункова палата.

5. Метод фінансового контролю – це засоби і прийоми, способи держави контролювати грошові фонди. Ревізії і перевірки це основні методи контролю. Допоміжні – це за слухання доповідей і інформацію посадових осіб про фінансову діяльність на сесіях місцевого самоврядування.

Регулюються ці методи ЗУ “ Про державну ревізійну службу України ” від 26.01.93 р.

Ревізія – це метод документування контролю за фінансово – господарською діяльністю ПОУ, дотриманням законодавства з фінансових питань, достовірністю обліку і звітності, спосіб документного розкриття недоліків, розтрат, привласнень і крадіжок коштів і матеріальних цінностей, попередження фінансових зловживань. За результатами ревізії складається акт.

Перевірка – це обстеження і вивчення окремих ділянок фінансово – господарської діяльності ПОУ чи їх підрозділів. Результати перевірки оформляються довідкою чи доповідною запискою.