Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінансовий менеджмент.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
523.78 Кб
Скачать

ФМ

1.Теоретичні та організаційні основи фм

Фінансовий менеджмент – як процес управління формуванням,розподілом і використанням фінансових ресурсів суб’єктагосподарювання та оптимізації обороту його грошових коштів з метоюнайбільш повної реалізації цілей підприємства.

Таким чином були сформовані теоретичні основи фінансового менеджменту, серед яких:

В основі теорії портфелю– не можна вкладати всі кошти в активиодного виду. У цьому реалізується концепція доходу й ризику, що єосновою теорії інвестиційного портфелю. Теорія структури капіталу базується на прагненні досягти задоволення інтересів власників і зміст її можна виразити як максимізацію ціни акції, або ціни компанії. теорія дивідендів.

Об’єктами фінансового менеджменту є фінанси підприємств та його фінансова діяльність, тобто економічні відносини, які опосередковані грошовим обігом, зміна розміру і складу власного та позикового капіталу підприємства.

Як суб’єкт управління фінансовий менеджмент підприємства включає: органи державного управління;– фінансові й податкові органи; власника;– апарат управління підприємством.

Тобто, фінансовий менеджмент як суб’єкт управління охоплює всі рівні управління.

Фінансовий механізм полягає в тому, що його розуміють як сукупність методів і форм,

інструментів, прийомів і важелів впливу на стан та розвиток під-ва.

Важелі впливу на соціально-економічний розвиток підприємствавизначають характер дії фінансових інструментів, коригують цю дію таподіляються:– за напрямом дії – стимули, санкції;– за видами – норми й нормативи;– за методологічними засадами – умови і принципи формування доходів, нагромаджень і фондів; умови і принципи фінансування і кредитування.

В теорії фінансів система фінансових індикаторів включає:– фінансові категорії;– фінансові показники;– фінансові коефіцієнти.

Головна мета фінансового менеджменту – забезпечення зростання добробуту власників капіталу підприємства, що знаходить конкретне втілення у підвищенні ринкової вартості підприємства або його акцій. В процесі досягнення головної мети фінансовий менеджмент вирішує багато задач, основними серед яких є: – забезпечення високої фінансової стійкості підприємства в процесі його розвитку; – оптимізація грошового обороту і підтримання постійної платоспроможності підприємства; – забезпечення реалізації економічних інтересів суб’єктів фінансових відносин; – забезпечення мінімізації фінансових ризиків.

фінансовою політикою розуміють спосіб організації і використання фінансових відносин

облікова політика;– кредитна політика;– політика управління грошовими засобами;– політика управління витратами;– дивідендна політика тощо.

2. Система забезпечення фм

Відповідно на підприємстві можна виділити дві сфери:виробничо-господарську та фінансово-економічну (виробничі або фінансові процеси). При цьому фінансові процеси – це відбиток виробничих процесів у вартісній або грошовій формі.

Управління фінансами – це сукупність прийомів, методів і засобів, що використовуються для підвищення прибутковості підприємства і мінімізації ризику неплатоспроможності.

Таким чином, основною метою управління фінансами або фінансового менеджменту є одержання максимальної вигоди від функціонування підприємства в інтересах його власників.

Фінансовий механізм підприємства – система управління фінансовими відносинами підприємства через фінансові важелі за допомогою фінансових методів

Фінансові важелі – це набір фінансових показників, через які керуюча система може впливати на господарську діяльність підприємства.

Фінансовий менеджмент – це організація управління фінансовими потоками з метою найбільш ефективного використання власного і залученого капіталу і одержання максим прибутку.

Фінансовий менеджмент – це розробка фінан. стратегії і тактики на основі аналізу фінан. звітності за допомогою системи показників і прогнозування доходів в залежності від зміни структури активів і пасивів під-ва.

Фінансова звітність – це сукупність форм звітності, складених на ідставі даних фінансового обліку з метою надання користувачам узагальненої інформації про фінан. стан і діяльність під-ва, а також зміни в його фінан. стані за звітний період в зручній та зрозумілій формі для прийняття цими користувачами ділових рішень.