Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
семінарськи ІДПЗК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
189.44 Кб
Скачать

Методичні рекомендації.

Дотримуючись пропонованої послідовності у викладі історичних фактів, Ви зможете грамотно і повно відповісти на поставлені питання.

На перше питання. Джерела, структура та основні інститути мусульманського права. Коран, Сунна, Іджма, Фетва. Основні школи мусульманського права. Чотири сунітських мазхаба, один шиїтський мазхаб.

На друге питання. Характерні риси цивільного. Шлюбно-сімейного та спадкового права. Система злочинів за шаріатом. Система покарань. Особливості судового процесу.

На третє питання. Охарактеризувати зміни в джерелах права та в правовому регулюванні найважливіших суспільних відносин (цивільні, кримінальні, шлюбні, процесуальні) в середньовічних Китаю, Японії, Індії

СЕМІНАР 10.

Тема. Державний розвиток Англії у XVII ст. Державно-правовий розвиток сша у xviiі- хіх ст.Ст.

План.

1.. Передумови та періодизація Англійської революції сер. XVII ст. Основні політичні табори в революції.

2. Скасування монархії та проголошення республіки. Знаряддя управління 1653 р. Сутність протекторату О.Кромвеля.

3. Реставрація Стюартів. Хабеас Корпус акт 1679 р. «Славна революція» та Білль про права 1689 р.

4. Розробка та прийняття Конституції США 1787 р. Принципи та структура Конституції США, Білль про права (перші 10 поправок до Конституції США).

5. Особливості становлення системи права США. Основні інститути цивільного та кримінального права США

Література.

  1. Всеобщая история государства и права, / Под ред. К.И. Батыра. - М.: Былина, 2004.

  2. Історія держави і права зарубіжних країн. Хрестоматія. Навч. посіб. для студентів юрид. спец. вищих закладів освіти. / За ред. В.Д.Гончаренка - К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 2002.

  3. История государства и права зарубежных стран. В 2-х ч. / Под ред. Н.А.Крашенинниковой, О.А. Жидкова. - М: Изд-во МГУ. - Ч.1., 2003; Ч.2., 2003.

  4. Крестовская Н.И. История государства и права зарубежных стран: Практикум. - X.: ООО «Одиссей», 2002.

  5. Страхов М.М. Історія держави і права зарубіжних країн: Підруч. - 2-е вид. - К.: ІнЮре, 2003.

  6. Шевченко О.О. Історія держави і права зарубіжних країн. Навч. посіб. для студентів юрид. вузів та факультетів. - К.: Олан, 2001.

Методичні рекомендації.

Дотримуючись пропонованої послідовності у викладі історичних фактів, Ви зможете грамотно і повно відповісти на поставлені питання.

На перше питання. Основні етапи становлення конституційної держави в Англії. Передумови та періодизація Англійської революції сер. XVII ст. Основні політичні табори в революції. Петиція про право 1628 р. Законодавство Довгого парламенту (Трирічний акт 1641 р. Велика ремонстрація).

На друге питання. Дослідити особливості процесу скасування монархії і а проголошення республики. Проаналізувати правові акти цього періоду.

На третє питання. Реставрація Стюардів. Хабеас Корпус акт 1679 р. Складання зародків політичних партій та двопартійної політичної системи в Англії. “Славна революція” та Білль про права 1689 р. Розвиток конституціоналізму та парламентської монархії у XVIII ст. Акт про устрій 1701 р. Конституційні прецеденти та звичаї XVIII ст.

На четверте питання. Принципи та структура Конституції США, Організація та компетенція федеральної влади. Порядок формування та повноваження Конгресу. Порядок обрання та повноваження Президента США. Верховний Суд США. Білль про права (перші 10 поправок до Конституції США).

На п'яте питання. Найважливіші зміни в конституційному ладі США у XIX ст. Утворення конституційного нагляду. Складання двопартійної політичної системи. Державно-правові наслідки громадянської війни у США. Гомстед-акт 1862 р. Прокламація про звільнення рабів 1863 р. ХІІІ та ХІУ поправки до Конституції США. Заборона сецесії штатів. Право США. Особливості становлення системи права США. Вплив англійського та французького права. Доктрина прецеденту. Роль нормативно-правових актів в системі права. Співвідношення федерального права та права штатів. Кодифікація та консолідація права штатів. Основні інститути цивільного, кримінального та соціального права США.

СЕМІНАР 11.