Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
семінарськи ІДПЗК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
189.44 Кб
Скачать

Методичні рекомендації.

Дотримуючись пропонованої послідовності у викладі історичних фактів, Ви зможете грамотно і повно відповісти на поставлені питання.

На перше питання. Основні риси-принципи права нового часу (сучасного права). Формування англо­саксонської та романо-германської системи права. Основні ознаки систем. Право Великої Британії. Джерела права. Доктрина прецеденту. Статутне право. Злиття "загального права" та "права справедливості" у XIX ст.

На друге питання. Реформи кримінального та цивільного законодавства. Консолідовані акти. Основні інститути цивільного англійського права. Реальна та персональна власність. Траст. Особливості договірного та деліктного права. Шлюбно-сімейне право. Спадкове право. Гуманізація англійського кримінального права в XIX ст. Становлення соціального законодавства.

На третє питання. Джерела права. Кодифікаційні роботи поч. XIX ст. Цивільний кодекс Франції 1804 р.: історія створення, джерела, структура. Вплив ФЦК па розвиток права у Європі та за її межами

На четверте питання. Основні Інститути французького цивільного права. Суб'єкти права. Шлюбно-сімейне право. Право власності та інші майнові права. Зобов’язальне та спадкове право.

На п'яте питання. Особливості права Німеччини до об'єднання країни. Кодифікація права у кінці XIX ст. Німецьке цивільне укладення 1900 р.: історія створення, джерела, структура. Основні інститути німецького цивільного права. Фізичні та юридичні особи. Шлюбно-сімейне право. Речове право. Зобов'язання. Спадкове право. Кримінальне укладення 1871 р.: структура та основні норми. Зародження соціального законодавства.

СЕМІНАР 13.

Тема. Державний розвиток Японії хіх ст. Державно-правовий розвиток Німеччини у 1 пол. Хх ст.

План.

1. Революція Мейдзі.

2. Конституція Японії 1889 р.

3. Установчі збори у Веймарі та прийняття Конституції 1919 р.

4. Утворення ФРН та НДР. Боннська конституція: структура та основні норми.

Література.

  1. Всеобщая история государства и права, / Под ред. К.И. Батыра. - М.: Былина, 2004.

  2. Історія держави і права зарубіжних країн. Хрестоматія. Навч. посіб. для студентів юрид. спец. вищих закладів освіти. / За ред. В.Д.Гончаренка - К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 2002.

  3. История государства и права зарубежных стран. В 2-х ч. / Под ред. Н.А.Крашенинниковой, О.А. Жидкова. - М: Изд-во МГУ. - Ч.1., 2003; Ч.2., 2003.

  4. Крестовская Н.И. История государства и права зарубежных стран: Практикум. - X.: ООО «Одиссей», 2002.

  5. Страхов М.М. Історія держави і права зарубіжних країн: Підруч. - 2-е вид. - К.: ІнЮре, 2003.

  6. Шевченко О.О. Історія держави і права зарубіжних країн. Навч. посіб. для студентів юрид. вузів та факультетів. - К.: Олан, 2001.

Методичні рекомендації.

Дотримуючись пропонованої послідовності у викладі історичних фактів, Ви зможете грамотно і повно відповісти на поставлені питання.

На перше питання. Революція Мейдзі. Реформи 1870-1880-х рр.

На друге питання. Конституція Японії 1889 р. Органи державної влади. Поєднання елементів абсолютизму та конституціоналізму. Система органів державної влади. Судова система Японії.

На третє питання. Листопадова революція 1918 р. у Німеччині. Установчі збори у Веймарі та прийняття Конституції 1919 р. Принципи, структура та основні норми Веймарської конституції. Причини кризи демократи в Німеччині та приходу до влади нацистів.

На четверте питання. Утворення ФРН та НДР. Боннська конституція: структура та основні норми. Система органів влади ФРН.

СЕМІНАР 14.