Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
семінарськи ІДПЗК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
189.44 Кб
Скачать

Методичні рекомендації.

Дотримуючись пропонованої послідовності у викладі історичних фактів, Ви зможете грамотно і повно відповісти на поставлені питання.

На перше питання. Основні поправки до конституції США у XX ст. Їх характер. Антитрестовське законодавство.

На друге питання. «Новий курс» Ф. Рузвельта та його ревізія. Закон Вагнера 1935 р. Реформування економічної системи США. Реформи у банківській сфері. Націоналізація капіталу. Розвиток соціального законодавства.

На третє питання. Крах Третьої республіки. Часткова окупація Франції нацистами. Режим Віши. Комітети та уряд Національного Опору. Конституція Третьої Республіки. Четверта республіка у Франції. Конституція 1946 р.: структура та основні норми. Падіння Четвертої республіки.

На четверте питання. Конституція 1958 р. Система органів влади П'ятої республіки. Зміни в державному механізмі.

Заочна форма навчання

СЕМІНАР 1.

Тема. Предмет, метод та періодизація курсу ідпзк. Держава і право Стародавнього Єгипту

1. Предмет ІДПЗК, її місце серед юридичних наук

2. Методологія ІДПЗК

3. Періодизація курсу ІДПЗК

4. Державний та суспільний лад

5. Характеристика права стародавнього Єгипту (за галузями)

Література.

  1. Бостан Л.М., Бостан С.К. Держава і право станово-кастового суспільства. – Запоріжжя, 2003.

  2. Васильєв Л.С. История Востока. В 2-х т.: Учебник. - М.: Высш. шк., 2005.

  3. Всеобщая история государства и права, / Под ред. К.И. Батыра. - М.: Былина, 2004.

  4. Історія держави і права зарубіжних країн. Хрестоматія. Навч. посіб. для студентів юрид. спец. вищих закладів освіти. / За ред. В.Д.Гончаренка - К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 2002.

  5. Крестовская Н.И. История государства и права зарубежных стран: Практикум. - X.: ООО «Одиссей», 2002.

  6. История государства и права зарубежных стран. В 2-х ч. / Под ред. Н.А.Крашенинниковой, О.А. Жидкова. - М: Изд-во МГУ. - Ч.1., 2003; Ч.2., 2003.

  7. Черниловский З.М. Всеобщая история государства и права. –М.- 1996, 1999.

Методичні рекомендації.

Для повної відповіді на поставлені питання плану необхідно звернути увагу і вивчити матеріали наступного змісту:

На перше питання. Істрія держави і права зарубіжних країн як наука та навчальна дисципліна, її наукові та методологічні основи, роль та місце навчальної дисципліни в підготовці фахівців для правоохоронних органів, взаємозв`язок з іншими дисциплінами. Структура побудови навчальної дисципліни. Основні поняття і визначення, які використовуються у навчальній дисципліні.

На друге питання. Порядок вивчення дисципліни, звітність по ній. Джерела. Методи вивчення: формально-догматичний, структурно-аналітичний, порівняльно-історичний. Рекомендації по самостійному добуванню і поглибленню знань з даної дисципліни.

На третє питання. Періодизація курсу : 1) Держави та право Стародавнього світу (V тис. до н.е. - V ст.). 2) Держави та право Середніх віків і V ст. - XVII / XVIII ст. ст.). 3) Держави та право Нового часу (XVII / XVIII ст. ст. - кінець XIX / початок XX ст. ст.). 4) Держави та право Новітнього часу (з початку XX ст. до наших днів).

На четверте питання. Загальне та особливе у процесі виникнення держави і права в межах східної цивілізації. Природне середовище та його вилив на процеси формування держави і права. Особливий режим права власності на землю та воду. Сільська община. Патріархальний характер рабства. Східна деспотія. Обожнювання правителя. Бюрократичний апарат. Три галузі управління. Періодизація історії Стародавнього Єгипту. Соціальна структура Стародавнього Сходу. Державний лад Стародавнього Єгипту. Економічна функція держави та її вплив на соціальний та державний лад. Деспотично-теократичний характер влади фараона. Особливості успадкування влади фараона. Особливості успадкування влади фараона. Палацово-вотчина система управління. Місцеве управління. Армія. Суд.

На п’яте питання. Характеристика кримінального, цивільного, шлюбно-сімейного та процесуального права.