Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
семінарськи ІДПЗК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
189.44 Кб
Скачать

Методичні рекомендації.

Для того, щоб правильно і в повному об'ємі відповісти на поставлені питання, необхідно звернути увагу і вивчити наступні матеріали:

На перше питання. Основні етапи розвитку держави у Стародавньому Римі. Суспільний лад Стародавнього Риму. Патриції та плебеї. Реформа Сервія Тулія. Патріархальний характер рабства на ранньому етапу розвитку римського полісу. Формування та правове становище станів римського населення. Нобілі, вершники, плебс. Правове становище негромадян та рабів.

На друге питання. Аристократична республіка у Стародавньому Римі. Порядок формування та компетенція сенату. Принципи формування та функціонування магістратури. Види та компетенція народних зборів. Збройні сили. Управління провінціями. Поняття та значення мішаної форми правління.

Криза республіки та встановлення режиму особистої диктатури. Перехід до імперської форми держави. Принципат. Повноваження імператора - принцепса. Система управління. Домінат. Поділ імперії та Східну і а Західну частини. Причини загибелі Римської держави. Значення римської державності для сучасного державотворення.

На третє питання. Основні етапи розвитку римського права. Характерні риси та джерела права на різних етапах розвитку римського права. Типи судового процесу. Основні інститути римського права.

Значення римського права для сучасного правотворення та юридичної практики. Пам’ятка права Стародавнього Риму.

На четверте питання. Еволюція форм процесу від легісакційного до формулярного та екстраординарного.

СЕМІНАР 5.

Тема. Ранньофеодальна держава франків. Середньовічні держави в країнах Західної Європи (Франція, Німеччина, Англія)

План.

1. Суспільний та державний лад Франкського королівства.

2. Особливості розвитку середньовічної Англії

3. Особливості розвитку середньовічної Германії

4. Особливості розвитку середньовічної Франції

Література:

  1. Всеобщая история государства и права, / Под ред. К.И. Батыра. - М.: Былина, 2004.

  2. Історія держави і права зарубіжних країн. Хрестоматія. Навч. посіб. для студентів юрид. спец. вищих закладів освіти. / За ред. В.Д.Гончаренка - К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 2002.

  3. История государства и права зарубежных стран. В 2-х ч. / Под ред. Н.А.Крашенинниковой, О.А. Жидкова. - М: Изд-во МГУ. - Ч.1., 2003; Ч.2., 2003.

  4. Крестовская Н.И. История государства и права зарубежных стран: Практикум. - X.: ООО «Одиссей», 2002.

  5. Страхов М.М. Історія держави і права зарубіжних країн: Підруч. - 2-е вид. - К.: ІнЮре, 2003.

  6. Черниловский З.М. Всеобщая история государства и права. –М.- 1996, 1999.

Методичні рекомендації

У оволодінні великим об'ємом матеріалу, що вивчається, Вам допоможе запропонована послідовність викладу даної теми.

На перше питання. Різноманітність шляхів становлення феодального суспільства в країнах Європи. Феодальні стани. Феодальна ієрархія. Система васалітету-сюзеренітету та її особливості в різних країнах. Форми феодальної залежності селянства та Їх еволюція.

Поняття та характерні ознаки патримоніальної монархії. Меровінги. Реформи Карла Мартелла. Каролінги. Імперія Карла Великого. Палацово-вотчинна система управління. Армія. Суд. Розвал імперії франків.

На друге питання. Англосаксонські держави в період раннього феодалізму. Норманське завоювання та його вплив на подальший розвиток країни. Особливості системи васалітету-сюзеренітету та становища селянства. Реформи Генриха II. Формування судів “загальною права”. Становлення станово-представницької монархії в Англії. Велика хартія вільностей та її значення в Історії англійської державності. Виникнення парламенту. Порядок формування, структура та компетенція парламенту в добу середньовіччя. Формування суду лорда-канцлера (суду справедливості). Встановлення та особливості абсолютизму в Англії. Місцеве самоврядування.

На третє питання. Утворення і державний лад Священної римської імперії німецької нації. Золота булла 1356 р. і закріплення децентралізації імперії. Повноваження імператора, рейхстагу, імперського суду. Вестфальський мир 1648 р. та остаточне закріплення роздробленості імперії. Еволюція суб'єктів імперії. Особливості станово-представницької монархії в країнах Німеччини. Піднесення Прусії. Поліцейський та просвічений абсолютизм у Прусії. Особливості державного ладу Австрії. Просвічений абсолютизм в Австрії.

На четверте питання. Франція в добу середньовіччя. Поняття та характерні ознаки сеньоріальної монархії. Централізація державної влади у Х1І1 ст. Утворення станово-представницької монархії, її характерні ознаки. Порядок формування, структура та компетенція Генеральних Штатів. Центральне і місцеве управління. Судова система. Паризький парламент. Передумови встановлення абсолютизму. Поняття та характерні ознаки абсолютної монархії. Реформи Рішел'є. Класичний абсолютизм Людовіка XIV.

СЕМІНАР 6.