Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vse.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
565.76 Кб
Скачать

2.Психоаналіз зігмунда фрейда

Засновником психоаналізу є Зігмунт Фрейд(6травня 1856-1939)в м.Лондоні.Предметом психоаналізу є: несвідоме.Фрейд розробив структуру особистості. Я або его-свідоме. Я –зверхя,супер его – надсвідоме.

Я-его свідоме,воно(іd) і є несвідоме.Поділяється на:позитивну та негативну енергію.Позитивна-лібідозна,Негативна-агресивна.

Методи розробки Фрейда:1)аналіз сновидінь,2)аналіз обмовок і обписок,3)метод гіпнозу.

Основні праці:1)толкование сновидений,2)психология безсознатильного,3)Я и оно.

14.Концепції розвитку особистосі

Розвиток особистості- процес формування особистості,як соціальної якості індивіда,результати її соціалізаціїї і виховання.

Соціалізація-це процес і результати засвоєння та активне відтворення «індивізм» соціального досвіду,що відбувається у спільній діяльності у спілкуванні. Розвиток людини — це процес кількісних та якісних змін, який охоплює становлення людини в біологічному, психічному та соціальному плані. Він характеризується фізичними (морфологічними, біохімічними, фізіологічними), психічними змінами (появою новоутворень, нових механізмів, нових процесів, нових якостей), розширенням та поглибленням взаємозв’язків різних властивостей особистості, новим рівнем функціонування та формування психологічних стратегій рішень особистих, професійних, соціальних проблем, цілісністю, інтегративністю тощо.

Одним із важливих моментів розкриття сутності розвитку людини є розуміння тих законів, за якими відбувається розвиток, розуміння рушійних сил розвитку, джерел, закономірностей та його етапів, ролі кризових періодів в житті людини, можливостей прискорення процесу розвитку тощо. Перше, з чим стикаються при вивченні психічного розвитку людини, це проблема співвідношення в ньому біологічного та соціального.

20.Прийоми розвитку пам*яті.

Пам'ять розвивається тренуванням і наполегливою працею,спрямованою на запамятовування ,тривале збереження ,цілковите та точне відтворення.Часто пропонують такі прийоми для кращого запамятовування:1)уважно подивіться на знайомий предмет потім заплющивши очі образно пригадацте його в дрібницях.Розплющивши очіще раз погляньте на предмет і зазначте,що ви упустили.спробуйте намалювати предмет в памяті.2)Згадайте голос ті інтонацію фрази якоїсь людини та спробуйте з заплющеними очима уявно знову почути її.потім повторіть фразу в голос,а під час зустрічі з цією людиною порівн.оригінал з імітацією.такі вправи розвивають пам*ять.Треба виз начити мету запам*ятовування.Наприклад коли ви хочете запам*ятати номер телефону, то пригадайте визначні дати для вас.Для кращого запамятовування і тривалого збереження потрібне повтореняматеріалу в процесі заучування.

54.МЕТОД

Спосіб досягнення сутності предмета і знання,ті прийоми і способи задопомогою яких дослідник отримує достовірні відомості,що надалі використовується для побудови наукових теорій і розробки практичних рекомендацій.

55.ВІДЧУТТЯ

Це відображення окремих властивостей,якостей предмету і явищів об’єктивної дійсності внаслідок безпосереднього впливу на органи чуття.

66.ТЕМПЕРАМЕНТ.

Індивідуальні,своєрідні ознаки психології,що означають динаміку психологічної діяльності людини.

67.ХАРАКТЕР

Це сукупність стійких індивідуальних особливостей особистості які виникають і проявляються в діяльності і спілкуванні і обумовлюються типові для індивіда способи поведінки.

68.АКЦЕНТУАЦІЯ ХАРАКТЕРУ

Це надмірне вираження окремих рис характеру.

10.ПОНЯТТЯ ПРО ОСОБИСТІСТЬ.ІНДИВІД,ІНДИВІДУАЛЬНІСТЬ

Особистість-це індивідуальне буття суспільних відносин. Особистість:Біологічне(будова тіла,зріст,колір очей),Соціальне(характер,інтерест,ранг,престиж)Психічне(темперамент,здібності)

ІНДИВІД-ІНДИВІДУАЛЬНІСТЬ-ОСОБИСТІСТЬ,

ІНДИВІД-Окремий представник людського,роду. ІНДИВІДУАЛ-неповторність.Певна своєрідність психологічних ознак які відрізняють одну людину від іншої. Розвиток особистості-процес формування особистості,як соц..якості індивіда,результат її соціалізації і виховання.СОЦІАЛІЗАЦІЯ-процес і результат засвоєння та індивідуму активного відтворення досвіду,що відбувається в спільній діяльності і спілкуванні. СТАДІІ РОЗВИТКУ ОСОБИСТ.:1)новонародженості(від народж.до 2 міс);2)немовляти(від2м до року)3)перехід до раннього дитинства(1-3);4)дошкільного дитинства(3-5);5)молодше шкільне дитинство(5-10);)6)підлітковий вік(11-14);7)старший підлітковий(14-17);8)перехід до юності(17-18);9)юнацький вік(18-23);10)молоді(24-30);11)розквіту(31-40);12)зрілості(40-55);13)старість(55-….).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]