Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
питання з 1-20.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
221.7 Кб
Скачать

19 Питання

Охарактеризувати методику аналітичної діяльності у міжнародних відносинах. Визначити роль інформаційно-аналітичних центрів у структурі зовнішньої політики.

Аналіт діяльність у МВ реалізується у інформаційно-аналітичній роботі. Інфо робота – діяльність по забезпеченню осіб, що приймають рішення відомостями, необхідними для вирішення покладених на них задач. Аналіт робота – зведення окремих відомостей у логічно обґрунтовану систему залежностей, що дає можливість дати правильну оцінку як всій сукупності фактів так і кожному з них окремо. Завдання аналіт роботи – оцінка інформації та підготовка прийняття рішень.

Осн. етапи ІАР:

1. Загальне ознайомлення з проблемою.

2. Визначення термінів та понять

3.Збір фактів

4. Витлумачення фактів

5. Побудова гіпотези – найважливіший етап.

6.Висновки

7.Викладення – укладання документу, що представляє результати роботи.

Спираючись на систему методологічних принципів дослідник визначає: об’єкт та предмет дослідження; послідовність їх рішення; методи, що будуть застосовуватись. Рівні дослідження: емпіричний – отримання та обробка первинного фактичного матеріалу; теоретичний – глибокий аналіз фактів, проникнення в сутність явищ, формулювання кількісних і якісних законів, тобто пояснення явищ. На цьому етапі здійснюється прогнозування, виробляються рекомендації щодо практичного впливу на явища, що вивчаються.

Посольства, місії, генеральні консульства та інші дипл.представництва за кордоном поряд зі своїми представницькими функціями виконують не менш важливу задачу – систематично збирати, накопичувати, обробляти і направляти в центр інформацію про країну перебування. Кількість та якість інфо, що направляється до центру є важливим критерієм професійної та політичної зрілості співробітників. Інфо, що акумулюється у МЗС утворює банк даних, яким користуються не тільки співробітники МЗС, але й інших установ, апаратів законодавчої та виконавчої влади.

Основні типи держ інфо систем: централізована – одноканальна (США – голова держави найважливішу інформацію отримує через Раду нац.безпеки, в апараті якої представлені всі установи, пов’язані із зовн.політикою); децентралізована – багатоканальна (наступники СРСР – Росія, Укр: у кінцевому проаналізованому вигляді інфо голові держави подає кожне відомство чи міністерство, без узгодження з іншими установами. Переваги – різноманіття оцінок, декілька варіантів рекомендацій. Недоліки – конкуренція між установами за першість, страждають повнота та достовірність; дублювання, втрата часу.

Інфо-аналіт центри у ЗП

Державні:

Президент: Секретаріат Президента; РНБОУ: Національний інститут стратегічних досліджень (Національний інститут проблем міжнародної безпеки) Інститут проблем національної безпеки

Урядові: МЗС, Міністерство економіки, міжнародні відділи у всіх міністерствах

ВР: Комітет з питань європейської інтеграції

Недержавні аналітичні центри (НАЦ).

Традиційною формою співпраці НАЦ та органів держ влади є проведення публічних заходів (конференцій, круглих столів тощо), які проводяться НАЦ самостійно або у співпраці з органами державної влади (комітетами ВР, міністерствами, держадміністраціями, тощо).

Більш тісна співпраця: Консультативна рада неурядових організацій при МЗС України була створена у 2002 році за ініціативи міністра Анатолія Зленка. До неї увійшли керівники та експерти біля 20 неурядових аналітичних центрів, які фахово займаються питаннями зовнішньої політики та міжнародних відносин.

Профільний комітет з питань європейської інтеграції ВР під керівництвом Б.Тарасюка створив відповідну Раду науково-експертну раду при комітеті.

Мін. економіки також протягом останніх років намагається запровадити формат відносин з НАЦ на рівні Департаменту євро.інтеграції. Співпраця досі залишається не формалізованою.

Основні НАЦ: Укр центр політичних та економічних досліджень ім. О.Разумкова, Фонд Європа ХХІ, Інститут європейських та міжнародних досліджень,

Інститут Євро-Атлантичного співробітництва, Фонд “Демократичні ініціативи”

Інститут трансформації суспільства, Центр антикризових досліджень, Центр миру, конверсії та зовнішньої політики України та ін.