Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chast_3.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
211.39 Кб
Скачать

7/Голодомор 1932—1933 рр. В Україні, його причини та наслідки

Найжорстокішим злочином комуністичного режиму проти українського народу був голодомор 1932—1933 рр. Ця спланована проти українського селянства акція мала ліквідувати основу української нації і національного відродження, зруйнувати незалежні господарства, унеможливити протистояння радянській владі. "Голод запланувала Москва для знищення українського селянства як національного бастіону. Українських селян знищили не тому, що вони були селянами, а тому, що вони були українцями", — писав американський професор Р. Конквест.

Аналіз тодішніх подій переконливо свідчить, що в українському селі мали місце всі елементи політики геноциду. Такого висновку дійшли і члени Міжнародної комісії з розслідування голоду в Україні, яка працювала д 1988—1990 рр. Геноцидом українського народу визнали голодомор 1932—1933 рр. Верховна Рада України, а також понад півтора десятка країн світу. Низка зарубіжних парламентів готують таке визнання.

Головною причиною голодомору 1932—1933 рр. була цілеспрямована злочинна політика більшовицького керівництва. Адже сам Сталін визнавав, що загальний урожай зерна в 1932 р. перевищував урожай 1931 р. Інакше кажучи, харчів не бракувало. Проте держава цілеспрямовано конфісковувала більшу їх частину, в т. ч. зерно, яке призначалося для насіннєвого, страхового і фуражного фондів, ігноруючи заклики і попередження українських представників з місць. Це прирекло мільйони людей на смерть від голоду, який неможливо назвати інакше, як штучний. Спроби протидіяти насильству жорстоко придушувалися. Вище партійно-державне керівництво Української СРР, зокрема генеральний секретар КП(б)У С. Косіор, голова ВУЦВК Г. Петровський, голова Раднаркому України В. Чубар, не знайшло в собі політичної волі та особистої мужності протистояти диктату Й. Сталіна, фактично ставши слухняним знаряддям у його руках.

Голод, що поширювався протягом 1932 р., набув найстрашнішої сили на поч. 1933 р. За підрахунками дослідників, в Україні щодня помирало голодною смертю 25 тис. осіб, щогодини — 1 тис, щохвилини — 17. Середня тривалість життя українців у 1933 р. у чоловіків становила 7,3 року, а в жінок — 10,9 року.

Залишившись без хліба, селяни їли мишей, щурів та-горобців, кісткову муку і кору дерев. Відбувалися численні випадки канібалізму (лише офіційно за фактом канібалізму 1933 р. в Україні було зареєстровано 2 тис. кримінальних справ). Конфіскації збіжжя тривали, незважаючи на те, що з голоду вимирали цілі села. За вказівкою московських емісарів В. Молотова, Л. Каґановича, П. Постишева, які керували хлібозаготівлею в Україні, коли хліба не було, забирали сухарі, картоплю, сало, соління, тобто всі запаси їжі. Траплялися випадки, коли вилучали навіть шкіряні речі, щоб їх не варили та не їли. Купи зерна та картоплі, зібрані на залізничних станціях для вивезення в Росію, нерідко гнили просто неба. Але охорона не підпускала до них селян. 7 серпня 1932 р. ВЦВК і РНК СРСР ухвалили постанови "Про охорони соціалістичної власності", за якою за крадіжку колгоспного майна вводилася "вища міра соціалістичного захисту" — розстріл з конфіскацією всього майна або позбавлення волі на термія не менше 10 років. Як крадіжка кваліфікувалася навіть спроба принести додому з колгоспного поля жменю зерна, щоб нагодувати голодних дітей. Не дивно, що сучасники називали цю постанову "законом про п'ять колосків".

Намагаючись врятуватися, тисячі селян, незважаючи на те, що шляхи, які вели до міста, були блоковані, все ж пробивалися туди в надії купити хліба. Однак сільським жителям продавати хліб заборонялося. Не знайшовши порятунку в місті, вони вмирали там просто на вулицях. У Харкові, Одесі, Дніпропетровську, Полтаві, Києві, інших містах померлих від голоду кожного ранку збирали і вивозили до братських могил.

Аби позбавити селян можливості дістати щось для харчування, їм не дозволялося також найматися самостійно на роботу на промислові підприємства, переходити або переїжджати в Росію. На кордоні з нею, як і з Білоруссю, а тим більше з Румунією та Польщею, стояли загороджувальні загони, які розстрілювали втікачів з України.

Трагічною була доля селянських дітей, котрим випало відчути на собі пекло Голодомору. "Була весна 1933 р., — згадує один із очевидців, — білим цвітом цвіли вишні, яблуні, були погожі весняні теплі дні, але сільські діти не бігали, не гралися, а сиділи попід тинами з попухлими ногами, складеними в калачик. У той час у кожному класі сільської школи висів лозунг: "Спасибі товаришу Сталіну за щасливе дитинство!"

Рятуючи дітей від голодної смерті, окремі батьки будь-якою ціною везли їх до міста і залишали в установах, лікарнях, просто на вулицях. "Хто не мав іншого рятунку, — згадує Р. Дзюбіна, яка під час Голодомору проживала на Київщині, — виходили до поїзда і під час руху закидали своїх дітей до вантажних вагонів, надіючись на те, що їх десь хтось зніме і таким чином дитина виживе". Лише у Вінниці, згідно з офіційними даними, міліція підібрала за перші дні травня 1933 р. 20 підкинутих немовлят. За той самий час в інших дев'яти населених пунктах знайдено ще 304. А скільки їх було загалом по Україні?!

Тисячі дітей-сиріт, як свідчать документи, бродили поодинці та групами по селах, дехто помирав на дорозі, інші добиралися до міст, залізничних станцій, просили милостиню, вчиняли дрібні крадіжки. Наприкінці червня 1933 р. на станції Козятин міліція затримала 307, а-в липні — 1340 голодних безпритульних дітей. Таке саме становище склалося у Жмеринці, Вапнярці, інших великих і малих залізничних станціях. Чимало з цих дітей помирало. Зокрема, на початку червня 1933 р. на тій самій станції Козятин знайдено 15 померлих від голоду дітей.

Допомогу голодуючим намагалися надати західні українці. Зокрема, вони пускали плоти з харчами Збручем і Бугом. Польські прикордонники, знаючи про Голодомор, дивилися на це крізь пальці. Проте на протилежному березі радянські прикордонники стріляли в українців, які намагалися підхопити ті плоти.

Загалом у 1932—1933 рр. в Україні загинуло від 7 до 10 млн. осіб. Особливо болісно лихо відобразилося на дітях: у багатьох селах після голоду закривалися школи — їх більше нікому було відвідувати. Тим самим підривалася етнічна основа становлення української нації — село, знищувався прошарок, від якого залежали процвітання суспільства, здатність його до розвитку.

Трагедію українського села Й. Сталін та його оточення сприймали як чергову перемогу комуністичної ідеї. Так, один із соратників "вождя народів" М. Хатаєвич, обраний наприкін. 1932 р. членом політбюро, другим секретарем ЦК КП(б)У, з гордістю заявляв: "Між селянами і нашою владою точиться жорстока боротьба. Це боротьба на смерть. Цей рік став випробуванням нашої сили і їхньої витривалості. Голод довів їм, хто тут господар. Він коштував мільйони життів, але колгоспна система існуватиме завжди. Ми виграли війну".

Голодомор став найбільшою трагедією за всю історію українського народу. За масштабом, жорстокістю, цинізмом і організованістю з боку влади та наслідками для майбутніх поколінь він не має аналогів в історії людства. Демографічна катастрофа посіяла в душах мільйонів людей фізіологічне почуття страху, необоротно вплинула на генофонд нації. (Згідно з Указом Президента України, починаючи з 2000 р. у четверту суботу листопада в нашій державі щорічно відзначається День пам'яті жертв Голодомору і політичних репресій.)

8\ Складності перебудови на Україні: середина 80-х-початок 90-х рр.. ХХ ст.

Перебудова в Україні мала свої особливості, які відрізняли її від інших радянських республік:

1. Компартія України залишалась найбільш ортодоксальною, вірнопідданою КПРС.

2. Тут була сильна і найдовша протидія партійних консервативних сил на чолі з В. Щербицьким.

3. Радянська Україна залишалася "заповідником застою" без елементарного суверенітету і незалежності від центру.

Однак час перебудови не можна недооцінювати, вона відкрила останній рубіж боротьби на шляху до державності, полегшила, скоротила, прискорила цей шлях.

Чи була б незалежність України без перебудови 1985–1991 рр.?

Відповідь однозначна - так, але шлях до неї був би довшим, важчим і ще більш жертовним.

1. Причини кризових явищ в СРСР і спроби їх подалання.

На початку 80-х років дедалі очевиднішою ставала неможливість збереження без істотних змін існуючих в СРСР порядків. Це вимагало глибокого проведення реформ і в першу чергу реформування народно-господарського комплексу.

Так, наприкінці 80-х років в СРСР 90% обладнання морально і фізично застаріло. Внаслідок диктату партійно-державних структур виробництво валового внутрішнього продукту на душу населення в СРСР значно поступалося у порівнянні з США та іншими розвинутими країнами світу. Так, у 1985 році він становив (у доларах) : в США – 12532; Канаді – 12196; Данії – 10884; ФРН – 10708; Франції – 9918; Гонконзі – 9093; Іспанії – 6537; СРСР – 4996 (68-ме місце у світі). Низькою була оплата праці. Година праці середньо-оплачуваних робітників становила (у доларах): в США – 30; Швейцарії – 30; ФРН – 28; СРСР – 0,59.

У зв’язку з цим надзвичайно низьким був рівень споживання населення. У 1985 р. в розрахунках на душу населення він становив (у доларах): США – 8542; Канада – 7390; Франція – 6509; Данія – 5840; СССР - 2198. Це був рівень слабкорозвинутої країни. Обсяг майна однієї сім’ї дорівнював у СРСР 7,3 тис. крб., а в США – понад 30 тис. доларів.

Офіційна радянська пропаганда приховувала ці факти, переконуючи трудящих, що “там”, у “них” – все погано, тяжка праця, нещадна експлуатація, а в СРСР – найнижча платня за житло, безплатні медичне обслуговування і освіта, на високому рівні – охорона здоров’я та праці, довготривала оплачувана відпустка тощо. Але відомі факти і цифри свідчили про інше.

Держава, зосередивши 92 % засобів виробництва на середину 80-х років, диктувала свою волю трудящим. Центральні відомства забирали у трудових колективів до 90% усіх отриманих прибутків. Для порівняння: у США частка держави в структурі власності на той же час становила тільки 27 %.

Невтішні справи були з розвитком соціальної сфери. Так, всього на соціальні потреби (освіта, охорона здоров’я тощо) в 1987 р. в СРСР з державного бюджету було виділено 187 млр.крб., а в США – 500 млрд. доларів (тільки з федерального бюджету). Стабільні ціни на продовольчі та промислові товари, низька платня за житло не були показником високого життєвого рівня. У перерахунку в процентах до середньої зарплатні та з урахуванням їх якості вони виявлялися не нижчими, ніж у розвинутих капіталістичних країнах. Слід сказати також, що мільйони людей десятки років стояли у чергах на отримання квартири.

Разом з тим, величезні кошти йшли на утримання державного і партійного чиновницько-бюрократичного апарату. В процентному відношенні до всього населення, у СРСР він був одним з найчисельніших у світі. Тільки союзних міністерств і центральних відомств налічувалося понад 300. П’ята частина валового національного продукту йшла на військові цілі (для порівняння у США – 5%, ФРН, Франції, відповідно 3 і 4 %).

Постійно заявляючи про “мирну суть”, “мирну політику”, невпинну “боротьбу за мир”, СРСР насправді був самою мілітаризованою державою у світі – з найбільшими сухопутною армією, ракетними та бронетанковими військами. За рахунок власного народу партійно-державне керівництво насаджувало і підтримувало політичні режими в різних країнах світу, які заявляли про те, що будуть будувати соціалістичний лад. Навіть у 1989 р. так звана економічна допомога слаборозвиненим країнам становила 12 млрд. крб. (1/4 валового доходу країни). Боржниками СРСР були Ефіопія – 2,8 млрд. крб., Алжир – 2,5, Ангола – 2, Єгипет – 1,7, Лівія – 1,7, Мозамбік – 0,8, Танзанія – 0,3. Половину цієї “економічної допомоги” становили військові поставки. Ці борги так і не були погашенні.

СРСР ніс величезні втрати через субсидування економіки країн так званої “народної демократії”. Нееквівалентний обмін в межах Ради економічної взаємодопомоги теж обходилось у 8-10 млрд. крб. на рік, Куби – 1 млн. крб. щодня.

За рахунок партійних, а також державних коштів КПРС надавала систематичну допомогу зарубіжним “братнім” партіям, страйкарям, різним політичним силам і організаціям, які виступали проти існуючого режиму влади в своїх країнах (значна допомога неоднаразово надавалась страйкуючим шахтарям Англії).

Лицемірною була і національна політика КПРС. Її мета – зберегти під своєю владою приєднані різними шляхами землі та народи. Проводилася ця політика під гаслами “інтернаціоналізму”, зближення всіх народів і націй, зміцнення нової спільноти людей – радянського народу. Можна сказати, що насправді це означало звичайну русифікацію населення країни. Загальнодержавною і домінуючою мовою стала російська, в тому числі і в національних республіках. Нею складалися всі державні документи, проводилися партійні з’їзди, наради і конференції, велось діловодство у республіках, краях, областях до найнижчих адміністративних ланок. Майже тільки російською мовою видавалася наукова і навчальна література. В основному тільки в Москві складалися навчальні програми вузів і шкіл. Центральні органи Союзу РСР по суті повністю керували виробництвом, розподілом виробленої продукції, її споживанням, буквально всим життям країни. В економіці, політиці, освіті, культурі все було регламентоване й знаходилось під суворим і неослабним контролем партійних органів. Союзні і автономні національні республіки, області і округи реальної незалежності або автономії не мали.

9\ Сталінські репресії на Західно-Українських землях у 40-х рр. ХХ ст.

Відновлення радянської влади в західних областях України супроводжувалося посиленням репресивного тиску на місцеве населення. Основною метою репресій було створення сприятливих умов для ≪радянізації≫ краю, експлуатації його демографічного та природного потенціалів; насильне залучення населення до радянської системи господарювання; руйнація національних структур самозахисту, духовним осередком яких була Українська греко-католицька церква; максимальне звуження соціальної бази збройного опору, очолюваного ОУН—УПА; остаточне утвердження на місцях органів радянської влади. Наприкінці війни й у повоєнний період розгалужений сталінський репресивний апарат, що діяв у західноукраїнських землях, широко використовував вже апробований у попередні роки арсенал репресивних акцій. Арешти, вбивства, конфіскації майна, масові депортації,

запровадження системи заручництва — далеко не повний перелік форм і методів репресивного тиску на місцеве населення. Своєрідним сигналом до початку репресій

стало розпорядження НКВС СРСР від 7 січня 1944 p., у якому зазначалося: ≪...усіх виявлених пособників на території України заарештувати з конфіскацією майна і відправити

до Чорногорського спецтабору≫ (Красноярський край). З наближенням фронту до західноукраїнських земель репресивна діяльність радянського режиму посилюється. Зокрема, у березні 1944 р. з'являється нове розпорядження НКВС СРСР, у якому вказувалося: ≪Сім'ї, у

складі яких є оунівці, що перебували на нелегальному становищі, а також сім'ї засуджених оунівців взяти на облік і виселити до тилових областей Союзу≫. 15 травня 1945 p. М. Хрущов провів у Львові нараду із секретарями обкомів КП(б)У і начальниками управлінь

НКВС. У своїй доповіді він вимагав рішучих каральних акцій проти сімей повстанців, а також рекомендував застосовувати ≪нові методи роботи≫, суть яких поляга у створенні в західноукраїнському краї атмосфери ≪кругової поруки≫ та взаємної підозри. У кожному селі мали бути відібрані заручники із заможних селян, які мусили повідомляти офіційну владу про наміри та дії повстанців. Водночас їх суворо попереджали, що вони несуть відповідальність

за будь-яку подію, що станеться на території сільської ради. Крім цього, місцеві радянські активісти мали стежити за заручниками і в разі їхньої неблагонадійності заарештовувати і виселяти. Хрущов вимагав організовувати збори селян, на яких оголошувати імена

тих, хто допомагає повстанцям, і застосовувати проти них репресії. Основними жертвами репресивних акцій були, як правило, члени сімей оунівців і ≪бандпособників≫, куркулі з

сім'ями, стара західноукраїнська інтелігенція, священики греко-католицької церкви. Про масовий характер репресій свідчить той факт, що лише протягом 1946—1948 pp.

у східні райони СРСР було депортовано майже 500 тис. західних українців. Сталінське керівництво використовувало репресії в західноукраїнських землях і як засіб державного примусу, і як метод покарання. Основною метою каральних акцій було створення сприятливих умов для тотальної ≪радянізації≫ Західної України. Операція ≪Вісла≫ — це завершальний етап процесу переселення українського населення із території Закерзоння (Лемківщина, Посяння, Підляшшя, Холмщина). Початок цьому процесу було покладено 9 вересня 1944 р. угодою між польським Тимчасовим комітетом національного визволення та урядом УРСР, відповідно до якої українське населення, що проживало в Закерзонні, мусило

добровільно переїхати до Радянської України. Цю масштабну міграцію можна поділити на три етапи:

І етап —• ≪добровільне переселення≫ (вересень 1944 —серпень 1945 p.). У цей період по селах почали свою роботу переселенські комісії, створені з представників УРСР

та Польщі, які проводили агітацію за переселення. Проте місцеві жителі не поспішали залишати обжиті місця та зароблене важкою працею майно, крім того, вони боялися

колективізації та сталінських репресій, які вже мали місце в Західній Україні наприкінці 30-х — на початку 40-х років. Саме тому в русло добровільного переселення потрапляли переважно люди, господарства яких були знищені війною, малозаможні, або ж ті, хто зазнав

чи боявся репресивних дій з боку підпільних польських формувань. Тому до 1 березня 1945 р. в Україну із Закерзоння переселилася лише 81 тис. осіб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]