Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц11-МОНАДА.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
495.1 Кб
Скачать

5.1. Створення документа.

Щоб створити документ, потрібно запустити програму, яка називається «Текстовий редактор Microsoft Word», або просто Word. Це можна зробити декількома способами: за допомогою піктогорам з зображенням букви W, офісної панелі, головного меню. У головному меню треба вибрати пункт Програми і піктограму програми Word або, вибравши пункт Виконати (Run), ввести з клавіатури команду Winword.

Відкриється вікно текстового редактора, що міститиме вікно документа з назвою, наприклад, Документ1.

Вікно текстового редактора складається з:

  • рядка, в якому є назва програми і назва документа, та кнопки керування вікном програми;

  • рядка основного меню з кнопками керування вікном документа;

  • панелей інструментів і лінійки;

  • робочого поля документа зі смугами прокручування і кнопками задания вигляду документа;

* рядка статусу, що містить деякі відомості про документ.

Наявність у робочому полі І-подібного (текстового) курсора дає змогу

вводити текст. Його набирають на клавіатурі. Створений документ слід зберегти з деякою назвою командою Зберегти як... у конкретній папці.

Не поспішайте натискати на кнопку Зберегти у діалоговому вікні Збереження документа — спочатку треба вибрати на панелі інструмен­тів у полі Папка папку, де зберігатиметься документ.

Елементами текстового документа є символи, слова, речення, абзаци, а також різні об'єкти: таблиці, картинки, діаграми тощо.

Є такі три способи виконання дій над елементами і об'єктами:

  1. за допомогою команд з головного меню;

  2. за допомогою комбінацій клавіш;

  3. за допомогою кнопок з панелей інструментів.

Найчастіше користуються кнопками панелей інструментів, які дублюють команди головного меню і забезпечують швидкий доступ до команд — достатньо клацнути на кнопці, щоб виконати відповідну команду. Панелі інструментів у всіх програмах вмикають чи вимикають командами Вигляд (View) <=> Панелі інструментів (Toolbar).

Головне меню програми має такий вигляд:

File Edit View Insert Format Tools Table Window Help

Файл Редаг Вигляд Вставити Формат Інструм Табл Вікно Допомога

Розглянемо найважливіші дії, які можна виконати над текстовим документом, за допомогою команд з пункту Файл чи кнопок стандартної панелі інструментів, що їх дублюють:

* створити новий (Створити новий, Ctrl+N ),

  • відкрити старий (Відкрити, Ctrl+O, ),

  • зберегти на диску (Зберегти, ),

  • зберегти з новою назвою (Зберегти як...) ,

  • закрити (Закрити),

  • друкувати (Друкувати, Ctrl+P, ),

  • задати параметри сторінки (Параметри сторінки).

У дужках наведено комбінації клавіш, за допомогою яких можна виконати команди.

Щоб надрукувати документ, треба виконати команду Друкувати (Print) з меню Файл, або натиснути на комбінацію Ctrl+P або на кнопку зображенням принтера на стандартній панелі. У діалоговому вікні Друк потрібно задати тип принтера; кількість сторінок: одна сторінка, всі сторінки, сторінки з заданими номерами, лише виокремлений фрагмент; кількість копій та інші додаткові параметри у разі потреби.

Типові правила роботи користувача з меню такі. Щоб виконати команду з головного чи іншого меню, треба клацнути на назві команди. Однак якщо назва деякої команди з меню є блідою, то вона у цей момент недоступна. Пташка () перед назвою команди означає, що ця команда уже діє і, клацнувши на ній, дію команди можна відмінити. Якщо команда закінчується символом , то поряд з нею з'явиться ще одне меню а якщо є три крапки (...), то з'явиться діалогове вікно, в якому треба задати конкретні параметри, а опісля натиснути на кнопку ОК (так) або Cancel чи на клавішу Esc (ні).

Параметри в діалогових вікнах задають так: вибирають потрібне значення зі списків або заповнюють текстові поля чи вмикають перемикачі. Параметр вважається заданим, якщо він позначений символом  чи . Якщо немає миші, то для заповнення діалогових вікон користуються клавішами Tab та пропуск.

Закінчити роботу з редактором можна або засобами пунктів меню Файл => ВИЙТИ, або закривши усі вікна (Alt+F4).

Важливе правило. Під час зберігання файлу треба стежити, щоб файл був збережений не в будь-якій папці, а в потрібній. Для цього під час виконання команди Зберегти як... треба відкрити список Папка і вибрати у ньому потрібну папку на потрібному диску.