Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсові роботи з ММФ (методичка).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
143.87 Кб
Скачать

Івано-франківський національний медичний університет

Кафедра організації та економіки фармації і технології ліків

Методичні вказівки

До виконання курсових робіт

з менеджменту та маркетингу у фармації

для студентів V курсу

фармацевтичного факультету

Івано-Франківськ 2011

Методичні вказівки до виконання курсових робіт з ММФ для студентів фармацевтичного факультету. / Склали: А.Р. Грицик, І.В. Гадяк, Г.М. Ціхонь.

Методичні вказівки схвалено центральною методичною комісією Івано-Франківського національного медичного університету (Протокол № від”__”________ 20 р.)

Згідно з навчальним планом, затвердженим для фармацевтичних факультетів (ВУЗів) , студенти V курсу зі спеціальності 7.110.201 – "Фармація" виконують в IX семестрі курсову роботу по ММФ.

Метою виконання курсової роботи є розвиток самостійної творчої діяльності студента, закріплення теоретичних знань і практичних навичок по ММФ, а також узагальнення знань, одержаних під час навчання.

Виконання курсової роботи є етапом навчального процесу, під час якого студенти повинні виявити уміння застосовувати теоретичні знання на практиці. На цьому етапі підготовки фахівця завершується формування всіх знань, умінь та навичок, отриманих студентом на кафедрі менеджменту та маркетингу у фармації, а сам студент захистом своєї курсової роботи повинен показати, що він відповідає всім вимогам, які висуваються до майбутніх менеджерів та маркетологів у галузі фармації.

Завданням курсової роботи є перевірка здібностей використання виконавцем теоретичних та практичних знань, отриманих під час навчання на кафедрі, проходження спеціалізації та державної практики у фармацевтичних закладах України.

Методичні рекомендації покликані надати практичну та методичну допомогу студентам, які виконують курсові роботи, при проведенні самостійних наукових досліджень, зборі та обробці управлінської та маркетингової інформації, в отриманні порядку виконання курсової роботи, її оформленню та захисту.

Результати, одержані при виконанні курсової роботи, можуть отримати подальший розвиток у самостійній науковій роботі та використанні при написанні, оформленні та захисту дипломної роботи.

Курсова робота оформляється згідно нище наведеної схеми і вміщує наступні розділи :

Курсова робота складається із вступу, теоретичної та аналітичної (експериментальної) глав, пропозиційного розділу, висновків (заключення), списку використаних літературних джерел та, у разі необхідності, додатків.

У вступі на 1-2 сторінках обґрунтовується актуальність теми, формулюється мета та завдання дослідження, розкривається структура роботи, виявляються її основні етапи, інформаційна база, об'єкт та методи дослідження.

У теоретичній главі курсової роботи простежується висвітлення обраної проблеми як у загальних літературних джерелах, так і у спеціалізованих фармацевтичних виданнях. У цій главі має бути відображено сучасне розуміння досліджуваного питання, при цьому характер викладання не повинен бути тільки описовим. Слід надавати увагу розходженню у трактовках питань, що надають різні автори та на основі критичного огляду декількох точок зору обґрунтувати власну позицію щодо даного питання. Не слід відтворювати у роботі літературні джерела без оформлення виносок на цитати та статистичні дані. Загальний обсяг глави 5-6 сторінок.

Аналітична (експериментальна) глава обсягом 4-5 сторінок має містити безпосередньо дослідження проблеми та опиратися на достовірну повну інформацію, що містять статистичні, бухгалтерські та інші робочі документи промислового підприємства, на базі якого здійснюється аналіз. В цій главі слід позначити рамки аналізу, виявити як позитивні тенденції у розвитку досліджуваних процесів, так і негативні, а саме недоліки та відхилення від вимог, що ставляться на сучасному етапі до управлінської та виробничо-збутової діяльності. Проведений таким чином аналіз резюмується у логічні, обґрунтовані висновки та пропозиції, які безпосередньо виносяться у пропозиційний розділ (приблизно 2-3 сторінки). Доцільність впровадження пропозицій має бути підкріплена економічним або статистичним обґрунтуванням, бажано, з розрахунком економічного ефекту від його впровадження (якщо подібний розрахунок можливий).

У закінченні на 1-2 сторінках стисло, але аргументовано надаються основні висновки, розроблені у ході аналізу проблеми та визначається оцінка ступеню виконання поставлених завдань.

Бібліографічний опис використаної літератури повинен бути точним та повним, включати тільки ті джерела, які використовував автор при написанні курсової роботи.

У додатках розміщуються матеріали, надання яких у тексті роботи недоцільно внаслідок їх великого обсягу (схеми, таблиці, алгоритми, комп'ютерні програми, статистичні матеріали, документи соціологічних досліджень, розрахунки тощо).

Курсова робота є результатом самостійної розробки студентом конкретних актуальних проблем менеджменту та маркетингу у галузі фармації, які мають практичну значимість. Для її написання необхідно залучати як теоретичні, так і фактичні матеріали з управлінської та фінансово-господарської діяльності аптечних закладів та промислових фармацевтичних підприємств.

Тема курсової роботи обирається студентом самостійно на основі рекомендованої тематики курсових робіт, затвердженої кафедрою. Тема може вибиратися і індивідуально з урахуванням можливості її подальшої розробки і використання у дипломній роботі. У цьому випадку слід її узгодити з науковим керівником.