Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц11-МОНАДА.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
495.1 Кб
Скачать

Робота з мишкою

При роботі з мишкою вказівник мишки розташовуємо на об'єкті. Клацання один раз лівою клавішею мишки використовується, як пра­вило, для вибору вказаного об'єкту, опції в списку.

Подвійне клацання лівою клавішею мишки на об'єкті запускає програму або відкриває вікно.

Клацання правою клавішею мишки призводить до висвітлення контекстного меню.

Переміщення і впорядкування піктограм на робочому столі.

Щоб перемістити піктограму в будь-яке місце робочого стола, потрібно вказівник мишки розташувати на цій піктограмі, клацнути один раз лівою клавішею мишки і тримаючи її натиснутою пересунути піктограму в інше місце. Відпустити клавішу мишки.

Щоб впорядкувати піктограми потрібно клацнути правою клавішею мишки в будь-якому вільному місці робочого столу. З'явиться контекстне меню в якому є команди Впорядкувати піктограм (Arrange Icon), Поставити в ряд (Line up Icon) (за іменем, за типом, за розміром, за датою створення, автосортування).

Корзина

У корзині зберігаються копії усунених файлів. Знаходиться вона на робочому столі. Також його можна викликати за допомогою Провідника. Корзиною є папка на кожному диску крім гнучких (А, В) і CD-ROM. Розмір її може бути заданий у пропорційному відношенні для всіх дисків однаково (стандартно 10% від об’єму диску), або для кожного диску окремо. Визначити об’єм дискового простору, що відводиться під корзину, можна переглядаючи її властивості. Для цього на робочому столі досить клацнути правою клавішою „мишки” по піктограмі корзини і вибрати команду Властивості. При цьому зявиться діалогове вікно, в якому задаються параметри.

Якщо встановити нульовий об’єм корзини, то інформація буде усуватися і засобами Windows відновленою не може бути. Також ці властивості можна задати користуючись Провідником або засобами Мій комп’ютер.

Інформація у вікні Корзина подається так як у вікні папки. Крім звичайних атрибутів файлів тут показано ще дату усунення об’єкту та місце розташування його до вилучення. Для відновлення одного чи декількох файлів потрібно їх спочатку помітити і виконати команду Файл/відновити . Якщо усунені файли займуть весь простір, відведений під корзину, то наступні файли усуватимуться за рахунок файлів, що усувалися найшвидше. Останні вилучаються з корзини автоматично.

4.2 Робота з меню пуск (Start) (каскадне меню).

Каскадне меню (головне) призначене для запуску програм і керування роботою ПК (клацнути лівою кнопкою мишки один раз). Його формує користувач і відкриває натисканням кнопки “Пуск”.

Виконати” – використовують для запуску програми, якщо точно знають її назву. Назву вводять у відповідне текстове поле.

Пошук” – застосовують для відшукання папок чи файлів за відомою назвою або кількома першими літерами.

Довідка” – надає інформацію про Windows.

Налаштування” – дає доступ до панелі керування, на лаштування принтерів панелі задач. Тут найважливішою є панель керування, за допомогою якої налаштовують обладнання корегують час, підбирають звукові сигнали.

Документи” – забезпечує швидкий доступ до документів.

Програми” – призначений для запуску програм, що е в підменю.

Вимкнення комп’ютера” – дозволяє завершити роботу з Windows. Клацнувши на цій команді, з’явиться діалогове вікно з наступними опціями:

  • вимкнути ПК;

  • перезавантажити ПК;

  • перезавантажити ПК в режимі MS-DOS (по цій команді з пам’яті буде вивантажена графічна оболонка Windows і потрапимо в середовище MS-DOS.

Для цього щоб вийти з MS-DOS потрібно з клавіатури набрати ЕХІТ абоWin. Для відмови даних режимів клацнути по клавіші Cancel, або No.