Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
коваль.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
52.4 Кб
Скачать

10. У чому полягає сучасна роль юнктад, які його досягнення в минулому?

У зв’язку розвитком глобалізаційних процесів, ЮНКТАД займається питаннями інтеграції до світової економіки країн, що розвиваються, а також сприяння використанню сучасних можливостей у сфері торгівлі та розвитку. Основна мета ЮНКТАД - заохочення міжнародної торгівлі з метою прискорення економічного розвитку, зокрема, торгівлі між країнами, що мають різні соціальні і економічні системи.

Зараз ЮНКТАД і надалі розробляє принципи і політики, що стосуються міжнародної торгівлі і відповідних проблем економічного розвитку, а також координації політики урядів та міжнародних організацій в галузі торгівлі. До компетенції ЮНКТАД відносяться питання торгівлі, фінансів, технологій, інвестицій та сталого розвитку.

Серед функцій ЮНКТАД виділяють: політичний аналіз; проведення обговорень на міжурядовому рівні, досягнення консенсусу та проведення переговорів; здійснення поточного контролю, виконання рішень та прийняття подальших заходів; технічне співробітництво.

Щодо результатів діяльності ЮНКТАД переговори, які були проведені під його егідою, призвели до багатьох позитивних результатів.

Зокрема, угоди, які найбільше вплинули на розиток світової економіки це:

Угода про загальну системі преференцій, завдяки яким до експорту країн, що розвиваються вартістю більше 70 млн дол на ринках більшості розвинених країн застосовується преференційний метод ( 1971 р.);

Угода щодо комплексу принципів та правил для контролю за обмежувальною діловою практикою (1980 р.);

Керівні принципи міжнародних дій в сфері перегляду термінів платежів із заборгованості (1980 р.);

ЮНКТАД зробила внесок у розробку і укладення низки міжнародних договорів також з морського транспорту, зокрема Конвенцій про кодекс проведення лінійних конференцій (1974 р.), про міжнародне перевезення вантажів морем (1978 р.), про міжнародні змішаних перевезеннях вантажів (1980 р.), про умови реєстрації суден (1986 р.), і про морське заставі й іпотеці (1993 р.).

У 1989 р. в рамках ЮНКТАД заснований Загальний фонд для сировинних товарів, покликаний сприяти фінансуванню створення міжнародних товарних запасів і підтримувати проведення досліджень і розробок з окремих сировинних товарів. Під егідою ЮНКТАД розроблені й укладені міжнародні угоди про постачання сировинних товарів, у тому числі какао, цукру, натурального каучуку, джуту, тропічних порід деревини, олова, оливкової олії і пшениці.

Діяльність ЮНКТАД здійснила свій вплив на всю багатосторонню систему регулювання міжнародної торгівлі. Свого часу, це призвело до модернізації ГАТТ. У складі Генеральної Угоди з’явилася нова четверта частина, де особлива роль в міжнародних економічних відносин відводиться країнам, що розвиваються. З роботою ЮНКТАД також пов’язані зміни в діяльності МВФ і МБРР, які виразилися у повороті своєї уваги до потреб країн, що розвиваються, і особливо до найменш розвинених країн. ЮНКТАД внесла значний вклад у створення нової комплексної системи регулювання товарних ринків.

В рамках ЮНКТАД створилася і взяла на себе нову роль «Група 77», названа так за рахунок кількості країн, що розвиваються, які увійшли до неї. Ці країни створили спільну платформу захисту своїх інтересів у міжнародній торгівлі. «Група 77» зіграла важливу роль у формуванні міжнародної стратегії ООН з економічних питань і відносинам між країнами, що розвиваються. ЮНКТАД розробила і реалізувала нові організаційні форми роботи, які дозволяють знаходити баланс інтересів різних держав і груп держав щодо проблем міжнародного економічного співробітництва.

Характерним для роботи ЮНКТАД є попереднє визначення позицій в середині кожної групи країн, що забезпечує прийняття більш оптимальних рішень з врахуванням інтересів представлених країн.