Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
коваль.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
52.4 Кб
Скачать

8. До переходу на єдину валюту країни єс фіксували курси валют одна до одної і використовували плаваючий режим валютного курсу у відносинах з третіми країнами. Які переваги і недоліки такої схеми для:

1) Для України це спричиняє здорощення експорту, адже євро є валютою набагато стабільнішою ніж гривня. В свою чергу євро та долар є світовими резервними валютами і для нашої держави постає питання вибору валюти для розрахунку за міжнародні торгові операції та збережень своїх заощаджень. Також, у зв’язку із проблемами у Єврозоні, Україна має дуже обережно ставитися до сучасного курсу євро, адже щодо стабільності та ефективності впровадження європейської валюти останнім час багато дискутують.

До позитивних моментів можна віднести полегшення розрахунку за фінансово-торгових операцій між Україною та ЄС, особливо між країнами-членами єврозони. А також можливість зберегти власні кошти, якщо вони були переведенні у євро, а не в іншу валюту, крах якої може настати з певних причин. А також зменшення ризику великих коливань під впливом несприятливих наслідків валютно-фінансових та економічних відносин між українською та європейською валютами, за рахунок використання плаваючого валютного курсу.

2) Хоч Нідерланди і невелика країна Єврозони, теж була у групі ініціаторів введення єдиної валюти на просторах Євросоюзу. І до останнього часу ця країна отримувала усі переваги від переходу на євро, а саме: стабільність, низька відсоткова ставка та практично нульовий валютний ризик. Але наразі, у Нідерландах переглядається проект повернення до своєї національної валюти - «старого доброго гульдена». Результати опитування громадської думки показали, що 58% населення країни виступають за повернення до національної валюти, яка б, на їхню думку, була менш вразливішою до загроз, які «повисли» над європейською валютою.

3) Німеччина виступає ревним захисником євро, тому з однієї сторони вона підтримує всіма можливими способами стабільність європейської валюти, а з іншого отримує нарівні з Францією найбільші переваги при функціонуванні Єврозони.

Як експортер євро на світовому ринку Німеччина отримує більше надходжень за рахунок того, що імпорт євро у треті країни дорожчає. У сфері бізнесу введення євро знижує затрати на здійснення комерційної діяльності та спрощує систему зовнішньої торгівлі, а для такої економічно потужної країни як ФРН це достатньо велика економія власних коштів. В сфері споживання євро хоч і призводить до жорсткішої конкуренції і забезпечення більшого вибору товарів та послуг, стабільності цін та нижчих процентних ставок, але фірми та ТНК Німеччини є достатньо конкурентоспроможні. Зараз для ФРН головне зберегти стабільність євро у великих європейських державах.

  1. Ви – валютний брокер. Як ви відреагуєте на повідомлення, що мексиканські запаси нафти виявились меншими, ніж повідомляли раніше.

Так, як функцією валютного брокера є зведення покупця і продавця іноземної валюти і здійснення між ними конверсійної або позиково-депозитної операції. За своє посередництво брокерськи стягують брокерську комісію у вигляді відсотка від суми операції. Брокерська фірма, що володіє інформацією про запрошувані курси і ставки, є місцем, де формується реальний валютний курс і реальні процентні ставки по вже укладених операціях.

Відповідно, якщо раніше повідомлялося про більші запаси нафти і попит на неї серед покупців був великий, у ситуації, коли виявилося, що кількість нафти менша, ціна на дану сировину різко збільшиться - зменшення пропозиції веде до збільшення ціни на неї. Покупці, які дійсно зацікавленні, заплатять нову ціну за такий важливий на даний час сировинний продукт як нафту. Тому, брокерська комісія у вигляді відсотка від суму операції купівлі-продажу мексиканської нафти, яку я отримаю буде значно більшою ніж очікувалося. Моїм завданням буде чим дорожче продати даний товар, так як від цього залежить мій дохід.