Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sistemi_tehnologiy.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
176.13 Кб
Скачать

17. Технологічна форма організації виробничих систем.

Технологічна форма організації виробничого процесу характеризується цехової структурою з послідовною передачею предметів праці. Така форма організації широко поширена на машинобудівних заводах, оскільки забезпечує максимальне завантаження обладнання в умовах дрібносерійного виробництва і пристосована до частих змін в технологічному процесі. У той же час застосування технологічної форми організації виробничого процесу має ряд негативних наслідків. Велика кількість деталей і їх багаторазове переміщення в процесі обробки призводять до зростання обсягу незавершеного виробництва і збільшенню числа пунктів проміжного складування. Значну частину виробничого циклу становлять втрати часу, обумовлені складною міжучастковим зв'язком.

18. Предметно-замкнена форма організації виробничих систем

Предметна форма організації виробництва має порожнисту структуру з паралельно-послідовною (послідовної) передачею предметів праці у виробництві. На предметному ділянці встановлюється, як правило, все обладнання, необхідне для обробки групи деталей з початку і до кінця технологічного процесу. Якщо технологічний цикл обробки замикається в межах ділянки, він називається предметно-замкнутим. Предметна побудова ділянок забезпечує прямо точності і зменшує тривалість виробничого циклу виготовлення деталей. У порівнянні з технологічною формою предметна дозволяє знизити загальні витрати на транспортування деталей, потреба у виробничих площах на одиницю продукції. Разом з тим дана форма організації виробництва має і недоліки. Головний з них у тому, що при визначенні складу обладнання, встановлюваного на ділянці, на перший план висувається необхідність проведення певних видів обробки деталей, що не завжди забезпечує повне завантаження обладнання.

19. Потокові форми організації виробничих систем.

Ефективність роботи потокових ліній значною мірою залежить від рівня організації роботи. Тісна взаємозалежність робочих місць на потоковій лінії вимагає технологічної та трудової дисципліни, чіткої організації обслуговування й забезпечення робочих місць. На потокових лініях на основі спеціальних датчиків широко застосовується автоматизована система обліку готової продукції, що дає можливість не тільки враховувати обсяги, а й здійснювати оперативне регулювання виробництва. Потокова організація виробництва забезпечує скорочення всіх елементів тривалості виробничого циклу, що веде до скорочення заділів, розмірів оборотних коштів та до прискорення їх оборотності. За високої ефективності потокові лінії мають певні недоліки: стабільність конструкцій виробів і великі масштаби їх виготовлення суперечать вимогам ринку; збільшення транспортного заділу (незавершене виробництво); монотонна та стомлива робота знижує матеріальну й моральну зацікавленість у результатах праці, сприяє збільшенню плинності кадрів. Треба звернути увагу на організаційні заходи щодо вдосконалення потокових методів, що дають великий позитивний ефект і не потребують значних капітальних вкладень: чітка, стала організація роботи за змінних такту й швидкості лінії; ротація робітників по операціях; застосування багатоопераційних машин; заходи матеріального стимулювання; упровадження агрегатно-групових методів; організація роботи з вільним ритмом. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]