Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sistemi_tehnologiy.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
176.13 Кб
Скачать

9. Продукція машинобудування. Види виробів

Об'єктом машинобудівного виробництва є виріб, яким називають продукт кінцевої стадії виробництва. Ним може бути будь-який предмет, або множина предметів виробництва, які виробляють на підприємстві. Для автомобільного заводу виробом є автомобіль, для моторного — мотор, для заводу з виробництва заготовок — виливок, кованка тощо. Стандарти передбачають такі види виробів: заготовки, деталі, складальні одиниці, комплекси та комплекти.

Заготовка — виріб, з якого внаслідок зміни форми, розмірів, жорсткості поверхонь та властивостей матеріалу отримують деталь чи суцільну складальну одиницю. Деталь це виріб, який виготовляють без складальних операцій, наприклад, вал, шестерня, хромована гайка, трубка, що зварена з одного шматка металу та ін.

Складальна одиниця — виріб, складові частини якого з'єднуються між собою внаслідок виконання складальних операцій (згвинчування, склеювання, зварювання, запресовування, зшивання, розвальцьовування, заклепування), наприклад, автомобіль, верстат, редуктор, зварена ферма чи корпус.

Комплекс — дві та більше складальні одиниці, що з'єднані між собою на заводі, виготовлені складальними операціями та призначені для виконання взаємопов'язаних експлуатаційних функцій.

Комплект — два та більше виробів, не з'єднаних між собою та призначених для виконання однотипових функцій допоміжного характеру (запчастини, інструмент, пристрої, комплект вимірювальної апаратури).

10. Ресурси в системі продуктивних сил

В сучасній економічній науці продуктивні сили представленні двома основними ресурсами: ресурсом праця та ресурсом капітал. Під першим розуміють людей, - головну продуктивну силу, під другим - засоби виробництва, створені людиною для поліпшення умов та підвищення ефективності процесу праці.

До ресурсів відносять основні та допоміжні матеріали, сировина, напівфабрикати, комплектуючі вироби, обладнання, устаткування та спорядження, виробничі площі, всі види енергії, робоча сила, інформація. В процесі виробництва ресурси повністю або частков перетворюються на продукцію та на відходи виробництва.

11.Наука та її роль в системі продуктивних сил. Відкриття та винахід у науковому пізнанні.

Наука – це специфічний вид людської діяльності, спрямований на отримання нових теоретичних і прикладних знань про людину і світ, в якому вона живе.

Залежно від мети досліджень пізнавальної чи практичної розрізняють два види досліджень: фундаментальні та прикладні.

В сучасних умовах до складу продуктивних сил відносять також науку (як специфічну продуктивну силу, прикладна, фундаментальна, природнича, гуманітарна)

Науковим відкриттям є встановлення невідомих раніше, але об'єктивно існуючих закономірностей, властивостей та явищ матеріального світу, які вносять докорінні зміни у рівень наукового пізнання. Відкриття є найвищим науковим рівнем пізнання навколишнього світу.

Винахід – технічне рішення, що є новим, корисним у господарській діяльності і може бути практично застосоване.

12. Поняття про технологію як науку та об’єкт економічних досліджень.

Технологія – це наука про способи і процеси отримання та перероблення продуктів природи, сировини. Матеріалів у предмети споживання і засоби виробництва, тобто у готову продукцію.

В економічному аспекті технологія – це спосіб поєднання різних матеріальних компонентів в системі продуктивних сил.

Технологія вивчає закони організації і функціонування виробництва, побудови раціональних технологічних процесів, втілення прогресивних методів виготовлення виробів на базі досягнень НТП.

Технологія виробництва – це наука про найбільш економічні способи і процеси виробництва сировини, матеріалів та виробів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]