Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готов_ шпори на земельнее.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
1.78 Mб
Скачать

63 Форми і методи регулятивної діяльн держ органів у сільському господ-ві

Перебудова відносин в сільському господарстві потре­бує у відповідності з ними зміни методів і форм регулю­вання сільськогосподарських відносин

З розвитком ринкових відносин і підприємництва в аграрному секторі, відмови від командно-адміністративних методів управління стали використовуватись в АПК такі

методи:

- індикативного планування;

- прогнозування розвитку сільськогосподарськоговиробництва;

- застосування програмно-цільових важелів та засо­бів в регулюванні та управлінні сільським господар­ством;

- забезпечення засобів прямого веління (імперативу) в регулюванні і управлінні державними сільського­сподарськими підприємствами, організаціями і уста­новами;

- застосування нормативно-правових засобів, порад і рекомендацій в управлінні кооперативними і кор­поративними товаровиробниками в АПК.

Нові методи регулювання забезпечують самостійність виробничо-господарської діяльності сільських товарови­робників, дозволяють ввести і закріпити свободу розпоря­дження власністю, формувати нову виробничу базу госпо­дарської діяльності сільськогосподарських підприємств.

Основні методи державного регулювання закріплені в Конституції України, норми якої носять характер прямої дії.

64. Поняття та види сільськогосподарських кооперативів.

Згідно ст. 2 Закону України «Про сільськогосподарсь­ку кооперацію» цілями, завданнями і характером діяль­ності сільськогосподарські кооперативи поділяються на виробничі і обслуговуючі.

Сільськогосподарські виробничі кооперативи — це під­приємства, які створюються фізичними і юридичними особами для спільного виробництва продукції сільського, рибного і лісового господарства, з обов'язковою трудовою участю його членів на принципах підприємництва з ме­тою одержання прибутку.

Сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи — це підприємства, які створюються для здійснення обслугову­вання переважно членів кооперативу на засадах взаємо­допомоги і економічного співробітництва. їх призначен­ня — надання комплексу послуг, пов'язаних з виробництвом, переробкою, збутом продукції рослинництва, тварин­ництва, лісоводства і рибальства. Вони не ставлять за мету одержання прибутку.

Обслуговуючі кооперативи підрозділяються на перероб­ні, заготівельно-збутові, постачальницькі, сервісні і інші. До переробних відносяться кооперативи, які займаються переробкою сільськогосподарської сировини (виробницт­во макаронних, рибних продуктів, виробів і напівфабри­катів із льону, конопель тощо).

Заготівельно-збутові здійснюють схов, допродажну об­робку, продаж продукції, надають маркетингові послуги і т.ін.

Постачальницькі створюються з метою закупівлі і по­ставки засобів виробництва, матеріально-технічних ресур­сів, необхідних для виробництва сільськогосподарської продукції.

Сервісні кооперативи провадять технологічні, транспорт­ні, ремонтні, будівельні роботи, здійснюють ветеринарне обслуговування тварин

65.Субєкти, об’єкти та форми приватизації земель.

Під суб'єктами приватизації землі слід розуміти грома­дян, юридичних осіб та органи влади, які беруть участь у приватизації земельних ділянок. Громадяни та юридичні особи, які є землекористувачами, становлять найчислен-нішу групу суб'єктів приватизації землі.

Відповідно до законодавства землекористувачі, які вияви­ли бажання приватизувати свої земельні ділянки, повинні звернутися з відповідними заявами (клопотаннями) до органів влади, до компетенції яких належить передача земельних ді­лянок у приватну власність. Уповноважені органи влади роз­глядають такі заяви та клопотання і у разі наявності правових підстав для приватизації земельних ділянок приймають рі­шення про передачу їх у власність відповідним суб'єктам.

До суб'єктів приватизації земель в Україні належать також сільські, селищні та міські ради, які від імені територіальних громад реалізують право комунальної власності на землю

Земельним законодавством України передбачено, що приватизація земель може здійснюватися безоплатно і за плату. Відповідно розрізняють дві форми приватизації зе­мель — безоплатну і платну.

Особливістю безоплатної приватизації земель є те, що, по-перше, нею можуть скористатися лише громадяни України, по-друге, право на безоплатну приватизацію земель обмеже­не законом. Громадяни України мають право на приватиза­цію земельних ділянок лише в певних розмірах. Ці розміри залежать від виду їх цільового призначення і встановлені ст. 121 ЗК України.