Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
логистика.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
2.54 Mб
Скачать

4. Автоматизація управління складом.

Сучасні комплексні автоматизовані системи управління складом (WMS – Warehouse Management System), побудовані на базі сучасних засобів отримання і обробки інформації, не просто враховують рух товарно-матеріальних цінностей, але в реальному часі управляють матеріальними, грошовими та інформаційними потоками, що проходять через склад. WMS дозволяють забезпечувати повний контроль товарних запасів на всіх стадіях технологічного циклу з урахуванням всіх особливостей вантажів і вимог до їх зберігання. Ці системи також упорядковують і оптимізують процес роботи на складі, дозволяючи істотно підвищити ефективність роботи складу за рахунок скорочення тривалості і трудомісткості складських операцій, підвищити оперативність обліку і збереження вантажу при транспортуванні.

WMS дозволяє вирішувати наступні задачі:

  • управління фізичними (зокрема транспортними потоками на території складського комплексу) і логістичними схемами товаропотоку, включаючи всі складські операції по підготовці, відбору і комплектації продукції і її доставці відповідно до вимог споживача;

  • управління всім підйомний-транспортним складським устаткуванням і технічними засобами, зокрема його оптимальний розподіл і завантаження відповідно до технологічних можливостей устаткування;

  • управління трудовими ресурсами, тобто оптимальний розподіл працівників в кожен період часу;

  • управління документообігом (включаючи виписку накладних, рахунків, рахунків-фактур, актів списання і т. д.).

Проте слід відмітити, що WMS не реалізується у всіх випадках і за «повною програмою» (відмітимо, що ці системи вимагають відповідного технічного і програмного забезпечення і тому достатньо дорогі). У нашій країні часто застосовують різні системи управління складами, в яких поєднуються ручні і комп’ютеризовані способи управління.

У розвинених країнах розробкою і впровадженням систем автоматизації управління складськими комплексами зайняті сотні спеціалізованих фірм і існує безліч систем різної конфігурації, що дозволяють максимально адаптуватися до вимог споживача. WMS інтегруються з устаткуванням штрихового кодування і радіотерміналами, а крім того, інформаційно і програмно поєднуються з системами корпоративного управління класів MRP (Material Requirement Planning), які є на підприємствах, ERP (Enterprise Resource Planning), CSM (Chain Supply Management).

Класифікація систем WMS

З існуючих систем керування складами принципово можна виділити три основних класи (за даними консалтингової компанії ESYNC):

  • системи початкового рівня – це системи з обмеженим набором базових функцій, мінімальними коштами настроювання й можливостями обробки лише невеликих обсягів даних;

  • системи середнього рівня – це системи з обмеженим набором базових функцій, але вже з розширеними можливостями по настроюванню системи й обсягу оброблюваної інформації;

  • комплексні системи – це повно функціональні системи з можливістю значних модифікацій під індивідуальні вимоги й специфіку складу замовника. Такі системи здатні обробляти більші обсяги даних і підтримують одночасну роботу сотень користувачів.

WMS на складі логістичного оператора

До складу логістичного оператора необхідний особливий підхід, адже тут зберігаються вантажі багатьох власників, різноманітні по змісту й вимогам до умов зберігання. Наприклад, великі іноземні вантажовласники не прийдуть на склад, не обладнаний сучасною системою керування. Одним з головних перешкод для розвитку логістичних провайдерів є обмеження, нав’язані можливостями інформаційної системи. Яскравий приклад – обмеження на прийом тільки паллетированого вантажу або тільки стандартних габаритів. Більша частина таких обмежень викликана складністю обліку й тарифікації виконаних послуг.

Склади 3PL від інших відрізняє цілі ряди специфічних завдань – робота з товаром багатьох власників на одному складі або групі складів, підтримка роботи з вантажами, різноманітними по габаритах й умовам зберігання. Зберігання декількох типів паллет і розміщення декількох найменувань на одній паллеті. Це й робота з нефасованим, штучним, немаркованим товаром, підтримка різних типів упакувань, паллет, і робота з різними одиницями зберігання вантажів (штука, коробка, шоубокс, паллета, контейнер). Обов’язково треба буде вирішити питання автоматичного біллинга. Але найбільш важливим і значимим є оптимальне використання складського простору.

Дистриб’юторський склад

Технічно система керування дистриб’юторським складом близька по бізнес-процесам до комерційного складу, але має й особливості. При реалізації рішень для дистриб’юторських компаній основний акцент робиться на пророблення операцій по підборі товарів. Дуже важлива швидкість й якість підбору замовлення. Необхідно скорочувати й оптимізувати всі етапи. Наприклад, важливим параметром є можливість системи підібрати оптимальну тару для упакування товару з декількох типових варіантів залежно від обсягу замовлення.

Функціонал WMS системи для дистриб’юторського складу, як правило, доповнюється системою планування й відстеження виконаних робіт з доставки замовлень кінцевим споживачам, тобто реалізується керування транспортною логістикою.

Для дистриб’юторського складу, на відміну від комерційного, потрібно не тільки кількісний, але ще й вартісний облік руху товарів, оскільки склад оперує власними вантажами. А також потрібно використати додаткові форми супровідної документації – товарно-транспортні накладні, рахунку-фактури тощо. У свою чергу такі вимоги означають необхідність більше тісної інтеграції WMS системи з корпоративною системою керування компанії.

Фармацевтичний склад

При автоматизації фармацевтичного складу найбільш актуальні нижчезазначені можливості WMS системи:

1. Система повинна забезпечити облік і зберігання товару залежно від призначення, установлених правил і типу зберігання.

2. Технології штрихового кодування, адресного зберігання й обліку в режимі реального часу здобувають ключове значення для фармацевтичного складу.

3. При організації робіт на фармацевтичному складі важливо налагодити автоматичний контроль порядку руху співробітників при підборі продукції (від стелажа до стелажа або уздовж стелажів – так звана «змійка») – це є запорукою ефективного використання технологій оптимізації.

4. Особливістю WMS системи фармацевтичного складу є необхідність зберігання в системі електронних графічних образів документів (сертифікати, паспорти, листи Мінздраву й ін.). Це зображення реальних документів, які попадають у систему шляхом сканування й потім автоматично роздруковуються разом із супровідною документацією.

5. Також особлива увага при впровадженні системи керування на складі фармацевтичної компанії приділяється підтримці не тільки традиційної супровідної документації (накладні, рахунку-фактури й ін.), але й специфічної документації, наприклад, претензії до товару, що надійшов, сертифікаційні аркуші, акт відбору зразків проб й інших.

Результати роботи складу під керуванням WMS системи

У цілому, після грамотного впровадження сучасної WMS системи на складі знижуються втрати товару й пересортиці, підвищується точність обліку збереженого товару, скорочується час на операції приймання, розміщення й відбору товару. З’являється можливість проведення інвентаризації без зупинки роботи компанії.

  1. Під керуванням ефективної WMS системи про товар, що перебуває на складі, відомо все, що дозволяє здійснювати його якнайшвидшу й правильну обробку.

  2. Склад починає працювати в режимі «реального» часу й менеджери по продажах точно знають, який товар є на складі.

  3. Значно знижується обсяг «порожніх» завдань, або по іншому «викреслень», при підборі.

  4. З’являється можливість планувати й контролювати результуючі показники роботи складу на основі оперативної, достовірної й повної звітності.

  5. Точність обліку збільшується практично до 100%, що особливо важливо для товарів з невеликим строком зберігання.

  6. Точність підбору зростає до 99,5% відсотків.

  7. У середньому на 30% збільшується продуктивність праці персоналу, що дозволяє направити ресурси, що вивільнилися, на розвиток.

  8. З’являється можливість у будь-який момент часу відстежити точну кількість товару й місце його знаходження, аж до паллети й упакування.

  9. З’являється можливість оптимізувати розподіл асортиментів по складах, за рахунок використання ABC-аналізу.

  10. Реалізується система розгорнутої звітності:

  • по товарах, які куди й коли переміщаються,

  • по співробітниках – можна відстежити, що робить, або робив співробітник у будь-який проміжок часу, а також побудувати розрахунок для формування заробітної плати.

  1. Збільшується і ємність складу. Адресне зберігання дозволяє розміщати кілька різних вантажів на одній паллеті, варіювати висоту стелажних ярусів.

Останнім часом на українському ринку присутні, за різними оцінками, від 20 до 70 адаптованих до наших умов рішень, які можна віднести до категорії WMS, як іноземного, так і вітчизняного виробництва.

Компанія Swisslog входить в трійку світових лідерів постачальників рішень автоматизації складської логістики і є постачальником номер 1 в Європі. Продукти Swisslog носять загальну назву Warehouse.

Існує два різновиди Warehouse – WarehouseExpert (стандартний варіант), орієнтований на задоволення потреб підприємств малого і середнього бізнесу, і WarehouseManager, що є повнішим і складнішим рішенням для крупних складських комплексів. Базова конфігурація системи може доповнюватися шістьма спеціальними додатковими модулями, що розширюють можливості системи:

Виробництво – додає системі WarehouseExpert додаткові можливості, включаючи настройку виробничих ліній, ведення відомості матеріалів, замовлень на ремонт, різні види відпустки товару (з фіксованим розміром замовлення, відбір виробів за замовленням і т. д.) і отримання товару;

Термін придатності – дозволяє використовувати параметри терміну придатності товарів, складати зведені таблиці термінів закінчення придатності продукції, які допомагають блокувати ті або інші товари до продажу, розміщувати замовлення до дати закінчення терміну придатності продуктів і др.;

Товари в багатооборотній тарі – функція призначена для компаній, які мають справу з товарами в багатооборотній тарі, такими, наприклад, як пиво. Включає автоматичне створення замовлень на покупку товарів (у багатооборотній тарі) при вантаженні пакувальної тари;

Управління транспортом – контролює послідовність зупинок транспортного засобу в дорозі і включає функцію безпосереднього завантаження інформації про маршрут;

КПЕ – визначає ключові показники ефективності, що особливо зручно для розрахунку успішного управління складом;

Модуль 3PL – відповідальне зберігання товарів третіх осіб в системі клієнта.

Cистеми EXceed WMS, створені компанією Infor, пропонує компанія «I2 СНД». Ці продукти розроблені на основі досвіду 1600 успішних впроваджень систем управління складом в 36 країнах по всьому світу. EXceed WMS 1000 є рішенням для ефективного функціонування складів дрібних і середніх компаній і володіє могутнім функціоналом. Система дозволяє контролювати всі процеси, пов’язані з дистрибуцією і поповненням запасів, знижує загальні витрати на зберігання і обробку товарів, забезпечує високоефективне управління складом, включаючи управління замовленнями, процесами отримання, зберігання, поповнення запасів, резервування, відбору, комплектації, відвантаження і звітності.

Для управління комплексними розподільними центрами з складною організаційною структурою, широкою номенклатурою і великим об’ємом операцій, комплексами, що полягають їх багатьох складів розподільних центрів, служить система EXceed WMS 4000. Вона забезпечує наступні можливості:

  • приймання товару

  • складування

  • автоматизація одноразового приймання і відвантаження товару

  • гнучке управління замовленнями і групами замовлень

  • поповнення

  • комплектація замовлень

  • вантаження

  • управління запасами

  • управління завданнями персоналу

  • управління контейнерами

  • управління зберіганням і виробничими потужностями

  • управління людськими ресурсами.