Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекция по планированию.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
64.51 Кб
Скачать

5

Тема 4. Нормативна база планування

  1. Класифікація норм і нормативів

  2. Система економічних норм і нормативів

1. Класифікація норм і нормативів

Нормативна база підприємства складається із системи норм і нормативів, які регламентують різні сторони виробничого процесу.

Норми – це максимально припустима величина абсолютної витрати сировини, матеріалів, палива, енергії, витрат роботи й т.д. для виготовлення одиниці продукції (або виконання роботи) установленої якості в умовах виробництва планового року.

Нормативи – це показники, які характеризують відносну величину (ступінь) використання знарядь і предметів роботи, їхньої витрати на одиницю площі, ваги, обсягу (наприклад коефіцієнт використання металу, обсяг продукції з 1 м2 виробничої площі, поду печі, відсоток вигару й т ін..).

Варто розрізняти два види нормативів:

а) нормативи як складові норми, які характеризують мікроелемент витрат виробничих і трудових ресурсів (наприклад, витрати часу на один прохід обробки, витрати матеріалу на одну операцію або мікродеталь і т.п.) Такі нормативи особливо характерні для витрат роботи й нормування часу роботи встаткування;

б) нормативи як укрупнені величини, розраховані щодо комплексного показника (норматив використання режимного часу, норматив оборотності оборотних коштів і т.п.)

Норми й нормативи повинні бути обґрунтованими, прогресивними, динамічними й охоплювати всю сукупність використовуваних ресурсів.

Норми, незалежно від того, витрати якого елемента вони визначають, повинні бути розроблені системно й забезпечувати раціональне використання живої й упредметненої роботи. Системність норм виражається, насамперед, в охопленні всіх елементів і сторін діяльності підприємства. Це дозволяє врахувати їхній взаємозв’язок, взаємозумовленість. Зміна будь-якого виду норм або одного з елементів норми вимагає внесення коректування в інші норми й нормативи.

Напрямок удосконалення технології виробництва, впровадження нових методів організації роботи, раціоналізації виробництва визначають постійна зміна нормативів і норм на підприємстві й необхідність їхнього систематичного перегляду.

Нормативи й норми класифікуються:

  • по методах розробки;

  • по періоду дії;

  • по ступеню агрегування.

По методах розробки нормативи й норми діляться на аналітичні, дослідницькі й звітно-статистичні.

Розрахунково-аналітичні – це нормативи й норми, установлювані на основі технічно й економічно обґрунтованих розрахунках по всім нормоутворюючим елементах.

Дослідницькі норми й нормативи встановлюються на основі аналізу експериментальних даних з урахуванням досягнутих передових методів і всебічного аналізу резервів виробництва.

Звітно-статистичні нормативи й норми визначаються на основі звітно-статистичних даних за минулий період. Вони не відображають планових досягнень науково-технічного прогресу, не стимулюють використання резервів виробництва й установлюються тільки в тих випадках, якщо неможливо визначити норму більше обґрунтованими методами.

По періоду дії нормативи й норми діляться на оперативні, поточні й перспективні.

Оперативні нормативи й норми відповідають конкретним умовам виробництва на робочих місцях.

Поточні норми й нормативи діляться на річні, квартальні й місячні. На їхній основі ведеться робота щодо планування різних видів ресурсів на підприємстві: визначаються потреби в них, складаються заявочні розрахунки, плани розподілу й т.п. Поточні нормативи й норми розробляються на основі оперативних, а також намічуваних заходів щодо економії різних видів ресурсів, впровадження яких намічено у відповідному поточному періоді. Вони, як правило, повинні бути нижче оперативних норм.

Перспективні нормативи й норми встановлюються по роках, на п’ятирічку й більше тривалий період. Вони формуються на основі річних норм і заходів щодо економії різних видів ресурсів.

По ступеню агрегування (деталізації) прийнято розрізняти подетальні (поопераційні), вузлові, на виріб, групові й укрупнені норми.

Подетальні (поопераційні) норми характеризують витрати матеріалів або роботи, необхідні для виготовлення деталі (на задану операцію технологічного процесу) згідно креслень і технічних умов.

Вузловими й на виріб називаються норми витрати матеріалів або витрат праці, необхідних для створення певного вузла або виробу згідно креслень і технічних умов.

Групові норми встановлюються при виробництві однойменної продукції різних типорозмірів. Вони встановлюються, як правило, по укрупненій номенклатурі використаних матеріалів, палива й інших ресурсів на групу однорідних видів продукції або однорідних робіт, які виконуються на різних агрегатах. Групові норми можуть визначатися на основі індивідуальних норм як середньозважені величини й установлюються на групу виробів у натуральному або вартісному вираженні.

Укрупнені норми розробляються як знеособлені витрати – на знеособлені або умовні види продукції. Наприклад, у важкому машинобудуванні використаються норми витрат роботи на одну тонну виробленої продукції.