Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
168.45 Кб
Скачать

24. Обєкт схеми типу “синонім”.

Синонім є псевдонім для об'єкта бази даних, тобто, інше ім'я, під яким може бути відомий об'єкт. Синоніми бувають двох типів: приватний або загальнодоступний. Приватний синонім може використовуватися тільки користувачем Oracle, який його створив. Загальнодоступний синонім може бути створений лише адміністратором бази даних, але до нього може звернутися хто завгодно (користувачеві Oracle все одно потрібні привілеї на об'єкт, що лежить в його основі, щоб мати можливість його використовувати). Синоніми дозволяють уникнути жорсткого визначення в коді власників будь-яких об'єктів. Це означаючи ¬ ет, що просто змінивши синонім (і не міняючи код), можна змусити програму працювати з іншою табли ¬ цею (можливо, в іншому користувача Oracle). Синоніми можуть бути створені для об'єктів багатьох типів, включаючи процедури бази даних. CREATE SYNONYM mysyn FOR тагу.hertable;

25. Обєкт схеми типу “процедура, що зберігається”

Це об'єкт бази даних, що представляє собою набір SQL-інструкцій, який компілюється один раз і зберігається на сервері. Збережені процедури дуже схожі на звичайні процедури мов високого рівня, у них можуть бути вхідні і вихідні параметри і локальні змінні, в них можуть проводитися числові обчислення і операції над символьними даними, результати яких можуть присвоюватися змінним і параметрами. У збережених процедурах можуть виконуватися стандартні операції з базами даних (як DDL, так і DML). Крім того, в збережених процедурах можливі цикли і розгалуження, тобто в них можуть використовуватися інструкції управління процесом виконання. Збережені процедури схожі на визначені користувачем функції (UDF). Основна відмінність полягає в тому, що для користувача функції можна використовувати як і будь-яке інше вираження в SQL запиті, у той час як зберігаються процедури повинні бути викликані за допомогою функції CALL: CALL процедура (...) або EXECUTE процедура (...)

Збережені процедури можуть повертати безлічі результатів, тобто результати запиту SELECT. Такі безлічі результатів можуть оброблятися, використовуючи курсори, іншими збереженими процедурами, повертаючи вказівник результуючого безлічі, або ж додатками. Збережені процедури можуть також містити оголошені змінні для обробки даних і курсорів, які дозволяють організувати цикл з кількох рядках у таблиці. Стандарт SQL надає для роботи вираження IF, LOOP, REPEAT, CASE та багато інших.Збережені процедури можуть приймати змінні, повертати результати або змінювати змінні і повертати їх, залежно від того, де мінлива оголошена. Реалізація зберігаються процедур варіюється від однієї СУБД в іншу. Більшість великих постачальників баз даних підтримують їх у тій або іншій формі. Залежно від СУБД, які зберігаються процедури можуть бути реалізовані на різних мовах програмування, таких, як SQL, Java, C або C + +.Збережені процедури написані не на SQL можуть самостійно виконувати SQL-запити, а можуть і не виконувати. Все більш широке використання збережених процедур призвело до появи процедурних елементів у мові SQL стандарту SQL: 1999 і SQL: 2003 в частині SQL / PSM. Це зробило SQL імперативним мовою програмування. Більшість СУБД пропонують власні пропрієтарні і розширення виробника, понад SQL / PSM.