Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
168.45 Кб
Скачать

26. Функціональні особливості розподілених систем баз даних в порівнянні з централізованими системами(віддалені запити/одиниці роботи,та інше).

1.  Віддалений запит. Ця парадигма еквівалентна базовій моделі віддаленого доступу. Виконується підключення до віддаленого вузла і проводиться читання або зміна даних на цьому вузлі. Результат поступає на початковий вузол, після чого трансакція завершується. Практично будь-яка комерційна СУБД в даний час підтримує віддалені запити, і така можливість надається вже протягом деякого часу.

2.  Віддалена одиниця роботи. Це означає, що на віддаленому вузлі можна виконати групу запитів як атомарну одиницю (трансакцію). Додаток, взагалі кажучи, може одержувати і модифікувати дані багатьох вузлів, але кожна транзакція зачіпає дані тільки одного вузла.

3.  Розподілена одиниця роботи. При цьому кожний запит відноситься тільки до одного вузла, але запити, що становлять розподілену одиницю роботи(трансакцію), можуть виконуватися спільно на декількох вузлах. Вся група запитів при цьому фіксується або відкатується як одне ціле.

4.  Розподілений запит. Цей крок передбачає можливість виконання запитів, що охоплюють безліч баз даних на різних вузлах. Дещо таких розподілених запитів може бути далі згруповано як трансакція.

Можливості останнього з чотирьох кроків - розподілених запитів - можуть бути істотно розширені відносно распределенности і неоднорідності.

27. Операції фіксації/відкату транзакції

Транзакція – це група SQL – операторів, які виконуються (вдало чи невдало) як єдине ціле.

Транзакції є стандартним елементом реляційних баз даних і забезпечують узгодженість інформації. Класичним пркладом транзакції є банківська операція. Транзакція починається з першого оператора, виданого після завершення попередньої транзакції чи після зєднання с БД. Завершуються транзакції оператором COMIT чи ROLLBACK.

Коли над БД виконується оператор COMМIT, транзакція завершується і:

1 – вся робота, пророблена цією транзакцією, зберігається

2 - інші сеанси можу бачити, які зміни були внесені цією транзакцією

3 – всі блокування, встановленні цією транзакцією, знімаються.

Синтаксис оператора:

COMМІT [WORK];

Коли на БД виконується оператор ROLLBACK, транзакція завершується, та:

1 – вся робота, пророблена цією транзакцією, відміняється, так як би транзакція і не виконувалась.

2 – всі блокування, встановленні цією транзакцією, знімаються.

Синтаксис оператора:

ROLLBACK [WORK];

ROLLBACK часто застосовується в тому випадку, якщо програма помічає помилку і її подальше виконання зупиняється.