Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
168.45 Кб
Скачать

16. Фізична структура oracle

Фізична структура бази даних ORACLE визначається файлами операційної системи, з яких складається база даних. Кожна база даних ORACLE складається з файлів трьох типів: одного або кількох файлів даних, двох або більше файлів журналу повторення роботи і одного або декількох файлів, що управляють

Файли бази даних надають дійсну фізичну пам'ять для інформації бази даних.

17. Взаємозв’язок розподіленості, неоднорідності та стандартизації в розвитку способів побудови сучасних інформаційних систем.

Стандарти можуть тут застосовуватися головним чином у зв’язку з вимогами користувачів. Самі по собі стандарти мають невелике значення. Проте в контексті двох головних тенденцій, розподіл і неоднорідність, стандарти стають надзвичайно важливими (мал. 1.1). Користувачі хочуть мати свободу заміни апаратних засобів і/або програмного забезпечення в системах, не відмовляючись від всіх інтерфейсів, на які спираються їх середовища. Інакше, наприклад, заміна однієї комерційної СУБД на іншу могла б привести до необхідності переписування коду додатків або коду інших сервісів (служб) середовища, таких, як комунікації або призначені для користувача інтерфейси.

Рис. 1.1. Взаємозв’язок між розподілом, неоднорідністю та стандартами

18. Транзакції в оракл

Транзакції - одне з фундаментальних понять, що відрізняють базу даних від звичайної файлової системи і від простого набору таблиць. Транзакція - це група послідовно виконуваних операторів SQL, які або мають бути виконані всі, або не повинен бути виконаний жоден із них. Головне завдання транзакцій - забезпечити цілісність даних у випадках, коли кілька SQL-операторів виконують залежні один від одного зміни даних.Класичний приклад, наведений, напевно, у всіх підручниках по базах даних - переведення грошей з одного рахунку на інший: UPDATE accounts SET AccSum = AccSum - 1000 WHERE AccNumber = 12345; UPDATE accounts SET AccSum = AccSum + 1000 WHERE AccNumber = 67890;

Що буде, якщо перший оператор виконається, а другий з якоїсь причини - немає (збій сервера, неправильний номер рахунку, переповнення ... - хіба мало яка може бути помилка)?Гроші з одного рахунку списані, а на інший не надійшли ... Механізм транзакцій якраз і дозволяє коректно виходити з подібних ситуацій. Об'єднавши ці два оператори UPDATE в одну транзакцію, ми забезпечимо виконання (чи невиконання) їх обох як одного цілого. Стандарт SQL-92 передбачає, що транзакція в поточній сесії починається неявно при виконанні першого з SQL-операторів, що змінюють дані, а завершена може бути або явно - операторами COMMIT [WORK] або ROLLBACK (COMMIT [WORK] підтверджує транзакцію і фіксує внесені зміни, ROLLBACK транзакцію відкатує і повертає дані в базі до того стану, в якому вони були до початку транзакції), або неявно - при завершенні поточної сесії або при системному збої. На жаль, стандарт SQL-92 не визначає, що повинно робитися за замовчуванням при завершенні поточної сесії - підтвердження транзакції або відкат, і в різних СУБД (і навіть, буває, в різних клієнтах для однієї СУБД) це реалізується по-різному. Тому на дії за умовчанням краще не покладатися і завжди робити COMMIT / ROLLBACK явно.

19. Розвиток стандартів

Інтероперабельность неоднорідних середовищ, описаних вище, ґрунтується на стандартах. Стандарти проникають в кожну область використання обчислювальної техніки - від комунікацій, де прикладом може служити еталонна модель взаємодії відкритих систем (Open Systems Interconnection (OSI) Reference Model), до управління базами даних (стандарт мови SQL).

Всупереч деяким суперечливим думкам щодо їх ролі в інформаційних системах, стандарти можуть тут застосовуватися головним чином у зв’язку з вимогами користувачів. Самі по собі стандарти мають невелике значення. Проте в контексті двох головних тенденцій, розподіл і неоднорідність, стандарти стають надзвичайно важливими (мал. 1.1). Користувачі хочуть мати свободу заміни апаратних засобів і/або програмного забезпечення в системах, не відмовляючись від всіх інтерфейсів, на які спираються їх середовища. Інакше, наприклад, заміна однієї комерційної СУБД на іншу могла б привести до необхідності переписування коду додатків або коду інших сервісів (служб) середовища, таких, як комунікації або призначені для користувача інтерфейси.

Рис. 1.1. Взаємозв’язок між розподілом, неоднорідністю та стандартами