Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
168.45 Кб
Скачать

14.Обєкт схеми типу “функція, що зберігається”.

Хранимые функции являются разновидностью хранимых процедур. Хранимые функции применяются для расширения функциональных возможностей операторов SELECT и ряда других SQL-операторов.

Хранимые функции могут вызываться любым пользователем, имеющего для соответствующей функции привилегию EXECUTE. Для предоставления права вызова функций, также как и для процедур, используется оператор GRANT EXECUTE.

15. Розподілення та децентралізація ресурсів управління інформацією.

Навряд чи не кожний, що має справу з комп’ютерами добре знайомий з тенденцією щодо розподілу і децентралізації обчислювальних ресурсів. Розукрупнення апаратного забезпечення комп’ютерів стало причиною появи малих за розмірами, проте вельми потужних процесорів і комп’ютерних систем, які стали життєздатною альтернативою великим системам. Такі обчислювальні системи - від настільних персональних комп’ютерів і робочих станцій до систем середнього класу - звичайно зв’язуються за допомогою комунікаційних засобів, наприклад локальних обчислювальних мереж (Local Area Networks, LAN), щоб забезпечити колективні обчислювальні потужності на тому ж, або й на більш високому рівні, ніж при централізованих великих системах недавнього минулого.

Розподіл обчислювальних ресурсів супроводжує значно більша децентралізація управління, чим в централізованому середовищі, при якому центр даних, як правило, мав сильний контроль над ресурсами великої обчислювальної системи. Така ситуація зберігається, поки що для компонентів великих обчислювальних систем у багатьох крупних організаціях. Проте настільні персональні комп’ютери (ПК) і робочі станції, разом з системами середнього класу на рівні підрозділу, забезпечили значно більший ступінь управління ресурсами для окремих користувачів.

Одним з позитивних аспектів децентралізації є вищий ступінь динамічності в багатьох областях використання обчислювальної техніки в корпораціях, таких, як установка і розробка додатків, підключення периферії, розширення системи і т.п. Негативна сторона, проте, полягає в тому, що швидке збільшення числа додатків, що знаходяться в особистій власності користувачів (наприклад, особистих копій систем електронних таблиць або програмного забезпечення систем баз даних для ПК), приводить до втрати контролю над даними. Окремі користувачі мають більш швидкий доступ до тих даних, якими вони «володіють», ніж вони мали б при централізовано керованих ресурсах, і вони можуть легко і швидко, при необхідності, створювати нові дані. Проте є тенденції до виникнення вельми важких проблем, пов’язаних з несуперечністю колективних даних організації в цілому, оскільки відсутня, наприклад, синхронізація оновлення даних і існує повне замішання щодо того, „хто, чим володіє і де це знаходиться”.

Розподіл і децентралізація мають безпосереднє відношення до управління базами даних і управління інформацією. Хоча більшість організацій і дотепер має корпоративні інформаційні системи з централізованим управлінням інформацією, що базуються на великих обчислювальних системах, з середини 80-х років спостерігається значний прогрес в області створення систем та специфічних додатків на рівні підрозділів, і у використовуванні настільних ПК з персональними додатками, що включають системи управління базами даних. Фактично управління базами даних, обробка текстів, управління електронними таблицями і графіка стали представляти так звану велику четвірку горизонтальних додатків ПК. У більшості організацій спроби центру даних нав’язати у використовуванні ПК і, зокрема, в управлінні даними принципи, подібні до тих, що використовуються на великих обчислювальних системах, зіткнулися з величезним опором. Розподіл і децентралізація надали безпрецедентний контроль над інформацією „корпоративним масам”, і вони не відмовляться від цього контролю.