Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
168.45 Кб
Скачать

20. Архітектура сервера скбд oracle

Висока якість сервера Oracle як програмного  середовища забезпечується як використанням найсучасніших максимально ефективно запрограмованих алгоритмів обробки даних, так і добре спроектованої архітектурою.

Внутрішня архітектура Oracle орієнтована на забезпечення найбільшої продуктивності, безпеки та ефективного використання обчислювальних ресурсів.

Для роботи сервера повинні бути активними системні ікористувальницькі процеси Oracle. До обов'язковихсистемним процесів відносяться: PMON - монітор процесів,SMON; - системний монітор, DBWR -процес запису в базуданих, LGWR- процес запису в журнал. Додатково до системних процесів для підключень до бази даних повинні існувати для користувача процеси. Користувач повинен підключитися до бази даних, перш ніж він зможе звернутися до будь-якого її об'єкту. Користувальницькі процеси логічно складаються з двох частин: коду сервера, який транслює і виконує оператори SQL, читає файли і області пам'яті базиданих, та інструментальної частини, яка є виконуваним кодом використовуваного програмного засобу.

Процеси в ході своєї роботи використовують файли, совокупность яких є фізичною поданням бази даних. Існують три основні групи файлів, складающих базу даних: файли бази даних, що керують файли і журнальні файли. У файлах бази даних розта-гаются власне дані, а керівники і журнальні айли підтримують функціонування сервера. Всі три набори файлів повинні бути присутнім, бути відкритими і доступними Oracle.

Пам'ять, яка використовується, сервером Oracle, має наступну структуру.  Системна пам'ять для всієї бази даних називається SGA (system global area - системна глобальнаобласть). Дані та керуючі структури в SGA є поділюваними і всі системні і користувальницькі процеси можуть до нихзвертатися. Наприклад, в SGA протягом деякого часузберігаються синтаксичного і план виконання для кожногооператора SQL і якщо відбувається повторне виконаннятакого ж оператора, то повторний аналіз не виробляється і використовуєтьс я  знаходиться в SGA план виконання. Таким чином, підвищується швидкодія системи  за рахунок усуненнядублювання операцій. Для процесів Oracle виділяє PGA (process global area - Глобальну область процесу)  в пам'яті сервера і, крім того, -PGA для системних процесів. Ця область пам'яті містить дані і керуючу інформацію одного процесу і міжпроцесами не розділяється.

21. Неоднорідність компонентів інформаційних систем

Дні використовування середовищ одного постачальника стрімко йдуть геть. Навіть „стандартна” модель центру даних корпорації, що ґрунтується на деякому типі великих обчислювальних систем корпорації IBM і на одному або більше типах операційних систем, набуває рис неоднорідності, оскільки апаратні засоби і програмне забезпечення третьої сторони також знаходять свою дорогу в ці середовища. Більш важливим, ніж навіть сам факт появи нових систем, є вимога до можливості їх з’єднання і інтероперабельності, не дивлячись на існування різних виробників.

Модель неоднорідності має також відношення до управління інформацією. Успадковані системи, це, як правило, системи ієрархічних баз даних або системи плоских файлів, які містять і управляють давнішніми даними корпорації. Вони повинні спільно використовувати з реляційними базами даних, що функціонують на тих же самих великих обчислювальних системах, а також з базами даних підрозділів і базами даних, що використовуються на ПК. Усі ці випадки сумісного використовування повинні забезпечуватися незалежно від апаратних моделей і версій програмних продуктів. Інтероперабельність у все більш широких масштабах наводить мости між численними інформаційними моделями (наприклад, комбінуючи реляційні і об’єктно-орієнтовані дані).