Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
168.45 Кб
Скачать

12.Словник даних скбд oracle(data dictionary).

Кеш словника даних містить набір таблиць і уявлень, використовуваних як посилання до БД Oracle. Тут зберігатися інформація про логічну і фізичну структуру БД. Словник даних містить наступну інформацію:

  • призначена для користувача інформація (наприклад, призначені для користувача привілеї)

  • обмеження цілісності, визначені для таблиць БД

  • імена і типи даних всіх стовпців таблиць БД

  • інформація про об'єм пам'яті, визначений і використовуваний об'єктами схеми даних

Oracle часто звертається до словника даних при розборі SQL-выражений. Ці звернення складають суть роботи Oracle. Вузькі місця в словнику даних впливають роботу всіх користувачів системи Oracle. Тому Ви завжди повинні бути упевнені, що об'єм пам'яті, визначений для словника даних, достатньо великий для кешування даних. Якщо кеш словника даних малий, то Ви відмітите значне зниження продуктивності. Коли під кеш словника даних Ви визначите достатній об'єм пам'яті, істотних проблем з продуктивністю бути не повинно.

13.Типова система архітектури “Клієнт-сервер”(схема, методи побудови).

Архітектура клієнт-сервер припускає розподіл праці в масштабах обчислювальної системи компанії або підрозділу (або малого підприємства). Клієнтські системи, з якими мають справу користувачі, взаємодіють з серверами, що надають деякий формальний набір сервісів (комунікації, управління базами даних, підтримка репозиторію, глобальне іменування і ін.). Розподіл праці відбувається в основному за рахунок того, що функції орієнтовані на користувача, виносяться в клієнтські системи (звичайно функціонуючі на ПК або робочих станціях). Нижче навудиться декілька прикладів функцій, що орієнтовані на користувача:

- створення і перевірка допустимості запитів до бази даних і операцій модифікації даних;

- отримання інформації з серверу і представлення результатів користувачу відповідно до певних екранних форм або шаблонів;

- накопичення статистичної інформації, системою, що надається, в цілому (наприклад, статистика проведених операцій), і представлення цієї інформації для користувача відповідно до деяких шаблонів або інших правил подання.

На мал. 3.1 приведено концептуальне представлення типового середовища клієнт-сервер.

Мал. 3.1. Найпростіше середовище клієнт-сервер

Подібне середовище клієнт-сервер має один серйозний недолік, всі інтерфейсні засоби, що використовуються в ньому, поставлялися одним постачальником або невеликим консорціумом постачальників, зацікавлених в просуванні своїх продуктів в середовищі клієнт-сервер. Така конфігурація не може задовольнити вимог до переносності і взаємозамінності в середовищі клієнт-сервер, що розвиваються.

Упровадження стандартів дозволяє забезпечити ці дві властивості. Стандарти суттєво впливають на майбутнє систем управління інформацією з архітектурою клієнт-сервер. Зусилля з вироблення стандартів, таких, як RDA (Remote Database Access), DRDA (Distributed Relational Database Architecture), IDAPI (Integrated Database Application Programming Interface), DAL (Data Access Language) і ODBC (Open DataBase Connectivity), матимуть визначальний вплив на архітектуру клієнт-сервер в період до кінця 90-х років.