Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
168.45 Кб
Скачать

4. Об’єкт схеми типу “кластер”(cluster).

Кластер - це спосіб зберігання даних у тому місці, яке може бути визначено значенням ключа. Це не впливає на оператори SQL, виконувані по відношенню до таблиці - для роботи прикладних програм не має значення, кластеризувати таблиця чи ні. Це просто ще один фізичний спосіб зберігання даних у таблиці. дексні кластери Індексні кластери - це об'єкти бази даних, які зберігають дані зазвичай з двох або декількох таблиць в одних і тих же блоках Oracle. Для здійснення цього повинен бути створений кластер, на кластері - індекс, а потім в кінці ряду операторів CREATE TABLE ПОВИННІ бути визначені таблиці, дані яких будуть зберігатися в кластері. Ключ кластера звичайно заснований на стовпці або стовпцях, що використовуються для з'єднання між собою двох або декількох таблиць. Це означає, що якщо буде потрібно використовувати дані з обох таблиць, то при зверненні до одного блоку Oracle звичайно будуть надані дані з обох таблиць - немає необхідності спочатку звертатися до блоків однієї таблиці, а потім інший. Фактично перед зверненням до блоків індексного кластера для пошуку блоку (ів) Oracle з необхідним значенням ключа використовується індекс, створений на кластері. Хешірованні кластери Хешірованні кластер дуже схожий на індексний кластер, тим, що дані зберігаються на основі значення ключа. Використовуючи алгоритм хешування (який може бути визначений розробником або адміністратором бази даних), Oracle знає, де шукати рядок, коли потрібно пошук точного значення ключа. Це може прискорити доступ до даних, оскільки не використовуючи будь-якої індексного структури, Oracle може швидко перейти до блоку Oracle, який містить потрібні дані.

5.Перелічити та описати типи сервісів субд третього покоління.*

СУБД третього покоління забезпечуватимуть сервіси в трьох областях:

- управління даними;

- управління об’єктами;

- управління знаннями.

6.Забезпечення цілісносності даних скбд oracle.

Забезпечення цілісності БД є необхідною умовою успішного функціонування БД. Цілісність БД означає, що в ній зберігається повна несуперечлива інформація, що адекватно відображає предметну область. Забезпечення цілісності включає її перевірку та відновлення у випадку виявлення протиріч. Цілісність БД описується за допомогою обмежень цілісності у вигляді умов, яким повинні відповідати дані, що зберігаються в БД.

7.Маніфест систем баз даних третього покоління: принцип відкритості.

СУБД третього покоління повинні бути відкритими для інших підсистем. Програмні продукти, що претендують на статус продуктів третього покоління, повинні мати в своєму розпорядженні мови четвертого покоління (4GL), інструментарій підтримки ухвалення рішень, засоби для виконання віддалених операцій над даними, а також розподілені можливості.

8.Засоби та технологія відновлення даних після збоїв скбд oracle.

Резервне копіювання можна розділити на фізичний і логічне. У першому випадку фактичні фізичні файли БД копіюються з одного місця на інше (зазвичай з диска на стрічку). Приклади такого типу: копіювання ОС, копіювання за допомогою менеджера відновлення (Recovery Manager), холодне та гаряче копіювання. В процесі логічного резервного копіювання інформації з БД витягується за допомогою запитів SQL і зберігається в двійковому файлі. Цю інформацію можна потім імпортувати в ту ж базу даних або в будь-яку іншу. Для логічного резервного копіювання БД можна використовувати надану Oracle утиліту export / import.