Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гуліоненко В.Ю.Ефіопська область.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
47.53 Кб
Скачать

3.Східно-африканська підобласть

Східно-афр. Під область охоплює найбільшу територію африканського материка. Територія зайнята одноманітними саванами.Лише у центральній частині Африки савани замінюються гірськими масивами з великими озерами,вулканами. Такий ландшафтний характер під області позначився і на складі фауни,багатство копитних ссавців та великих хижаків.

Лев( Felis leo)- представник родини кішок.Різниться міцною кремезною будовою тіла,широкою мордою, китиця на кінці довгого хвоста.Гладкий короткий волосяний покрив.Оселяються у різноманітних печерах.Леви ведуть нічний спосіб життя.Живляться зебрами,буйволами,жирафами.

Гепард(Acinonyx guttatus)- належить до родини кішок.Ві кішок відрізняються будовою кінцівок на яких містяться не втяжні кігтями.Живляться зайцями,антилопами.

Африканський слон(Loxodon africanus)-з ряду хоботних,найбільша наземна тварина.Відрізняються від ідійських,більшими розмірами,висота плеч(3,5),Великі висячі вуха,бивні є як у самців так і в самок.

Живляться листям дерев та траво,зривають хоботом.Поширені у тропічній Африці.

Гіпопотам(Hipopoptamus amphibius)- Вони трапляються лише в Ефіопській області.Мають не зграбне тіло ,довжиною 4 метри.Плоска широка голова,з маленькими очима і коротенькми вухами,закінчується пащею з великими зубами. Напівводяні тварини.Більшу частину проводять в річка,озерах.Живляться-водяною рослинністю.Він є рідкісною твариною.

Антилопа кана(Taurotragus oreas)- відрізняються великими розмірами,своєрідною гривою на шиї та китицею на кінці тонкого хвоста.

Антилопа бейза(Oryx beisa)-різниться направленими назад рогами,що досягають 1 м.завдовшки.Іржаво-буре забарвлення та чорні смуги на голові,боках і кінцівках.

Капський сернобик(Оryx gazella) поширений і Пд.африканській підобласті в Східноафриканській підобласті він зустрічається великими стадами.

Жирафа сітчаста(Giraffa reticulata)-належить до родини жираф,ряд парнокопитні.Досягає 3 метри,має короткий тулуб, має видовжену шию і не велику голову.Водяться жирафи у відкритих степах лише під час посух зустрічаються в гірських р-нах.Живляться листям та гілочками акацієвих.

Зебра(Hippotigris grevyi)- належить до родини коней,ряд не парно копитних тварин.Забарвлення тіла складається з багатьох смуг темного і світлого кольору.Вигнута шия зебра має,густу стоячу гриву.Водяться у відкртих в степах,де живляться трав*янистою рослинністю.Поширені на території Сомалі.

Нубійський осел-(Equus asinus africfnus) представник африканських диких ослів. Це швидко бігаючи тварина, перебував на межі винищення

Гамадрил(Papio hamadryas) це велика собакоголова мавпа водяться гамадрили в скелястих місцевостях жиляться корінням ,цибулинами, пташенятами, яйцями.

Гелада — (Theropithecus gelada.)   Гелада належить до групи так званих справжніх мавп, однак відрізняється від них декількома істотними рисами. Гелада провадить винятково наземний спосіб життя, вона ніколи не лазить по деревах. Цікавим також є той факт, що гелада харчується майже виключно травою. Гелади живуть тільки в горах північної частини Ефіопської височини на висоті 2 000-5 000 метрів над рівнем моря.

Гвереза-(Colobus guereza )- Мавпа з сімейства тонкотілі ,підряду вузьконосий Рід Colobus відрізняється від роду Semnopithecus недорозвиненням великого пальця на передніх кінцівках. Г. буває довжиною в 0,7 метра; хвіст її довше тулуба (0,76 м без кисті). За зовнішності і по фарбуванню одна з найкрасивіших мавп. Вся вона бархатисто-чорного кольору, але з боків тіла від плеча до хреста тягнеться грива з довгих, шовковистих, сріблясто-білого волосся. Хвіст закінчується пухнастою кистю білого волосся. На голові також смуга на лобі, скронева область, боки шиї, підборіддя і горло білого кольору. При швидкому бігу її біла грива розвивається як плащ. Батьківщина її - Абіссінії, в горах, на висоті від 2000-3000 м над рівнем моря; зустрічається вона також в декількох прилеглих до Абіссінії країнах, мабуть, і на Кіліманджаро.

Зелена мартишка (Chlorocebus sabaeus)- Зелена мартишка мешкає в сухих, запилених африканських саванах. Іноді їх називають ефіопськими мартишками, оскільки ці савани розташовані на заході Ефіопії. Проте цей вид поширений не тільки в Ефіопії, але і в інших африканських регіонах. Зелена мартишка практично всеїдна. Улюблені її ласощі - солодкі плоди, але вона із задоволенням їсть бруньки, квіти і листя дерев.

Жирафових газель – (Litocranius walleri) з сімейства справжніх антилоп, в якому утворює окремий рід. Через свою вкрай довгою і тонкою шиї, а також довгих ніг, геренук ні з ким не можна сплутати. Його висота в холці становить 95 см, маса 35-52кг Шерсть зверху червонувато-коричнева, з боків більш світла. Чітка лінія відділяє майже білу нижню частину тіла. Навколо очей знаходяться білі плями, які звужуються в сторону рота. Рогу є тільки в самців, вони дуже товсті і короткі, нараховуючи лише 30 см. Їх форма - своєрідно вигнута назад дуга, яка на кінці змінює напрямок вигину і вигинається вперед.

Сомалійський страус ( Struthio camelus molybdophanes) - підвид африканського страуса. Поширений в східній частині Африки - в Сомалі і Кенії . У самців блакитно-сіра шия і стегна і, як і у звичайного страуса, на маківці є лисина.

Марабу ( Leptoptilos) - рід птахів з сімейства лелечих, в який входять три види. Птахи з роду марабу в розмірі варіює від 110 до 150 см, розмах крил становить від 210 до 250 см. Верхня частина тіла і крила у марабу чорні, нижня частина - біла. У підстави шиї - біле жабо. Голова у марабу лиса, з великим і товстим дзьобом. У дорослих птахів на грудях звисає шкірястий мішок. Молоді птахи менш строкаті, ніж зрілі. На відміну від інших лелечих, марабу у польоті не витягають шию, а вигинають її подібно цаплям.

Священний ібіс (Threskiornis aethiopicus )поширений в Африці, на південь від Сахари, і на Мадагаскарі. Крім того, він населяє південний схід Аравії. Птахи живуть на внутрішній частині континенту, населяючи береги річок, озер, острівки на них, а також болота, на яких є достатня кількість необхідного корму.    Птахи часто з'являються на заливних полях і поблизу сіл. Удень вони займаються пошуками їжі або відпочивають на піщаному березі і гілках дерев.    Священні ібіси - це зграйні птахи, які годуються і сплять разом. У зграях священних ібісів часто можна помітити птахів інших видів. Гніздуються священні ібіси також колоніями. На маленькій гніздовій ділянці можна нарахувати до 200 птахів. Священний ібіс не є перелітним птахом, однак він часто кочує в пошуках корму або в сезон дошів, рятуючись від негоди.

Нільський крокодил (Crocodylus niloticus) — крупний плазун підродини справжніх крокодилів. Найбільший із 3 видів крокодилів, що мешкають в Африці,. Завдяки району проживання, розмірам і силі, відомий з давніх часів як крокодил-людожер, був предметом страху і поклоніння. До теперішнього часу залишається найвідомішим видом крокодилів. У цілому чисельність виду відносно висока і стабільна, хоча популяції в окремих країнах знаходяться під загрозою зникнення.