Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гуліоненко В.Ю.Ефіопська область.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
47.53 Кб
Скачать

1.4.Фауна

Давня типова маатерикова фауна Ефіопської зоогеографічної області. Характеризується багацтвом і різноманітністю форм. Серед найхарактерніших особливостей фауни слід відзначити:

1.Наявність ендемічних форм: златок роти,видрові землерийки, трупкозуби, кафрські довгоноги, дамани,жирафи,бегемоти,африканські страуси,китоглави,бананоїди,секретар.

2. Відсутність поширених родин,як кроти,бобри,ведмеді,олені,тапіри,теттерева,золотомушки.

3.Представники рептилій,ендемічні форми: бокошийні черепахи, крокодили,клеопатрова змія хамелеони та деякі види пітонів.

4.Наявність ендемічних видів (10видів) прісноводних двоякодихаючих риб.

5. Численність різноманітних термітів у багатьох місцях муха Це-це що викликає у людей сонну хворобу,(відсутня на інших материках).

6.Наявність у фауні Ефіопської області родин, спільних і для Індо-Малайської області, - ящерів,опеньків, носорогів,слонів та людиноподібних мавпи.

В Ефіопській області існує 3 підобласті:

-Західно-Африканська

-Східно-Африканська

-Південно-Африканська.

2.Західно-африканська підобласть

Західно-африканська під область охоплює західне узбережжя Середньої Африки ,а саме: пн..берег Гвінейської затоки, територію долини р.Конго та пониззя річки Нігер.Переважна частина цієї під області вкрита-зволоженими тропічними лісами,такий одноманітний ландшафт позначився і на складі фауни,яка має ряд представників,характерних ЛИШЕ для цієї під області.А тепер розглянемо найголовніших представників фауни.

Видрова землерийка(Potamogale velox)-розміри до 30 см завдовжки,ряд комахоїди.Видрові землерийки відрізняються від всих інших-відсутністю ключиць.Довгий потовщений хвіст біля основи стиснений з боків виконує роль плавального органа,за допомогою якого він швидко плаває і пірнає.Основна їжа-риба.Поширені вздовж узбережжя невеликих річок,у р-н Камеруну,Конго.

Леопард(Felis pardus)- хижий,спритний звір. Водиться по великих лісах,не рідко піднімаючись високо в гори.Пристосованість до життя серед густої рослинності виявляється у плямистому забарвленні шерсті,яке дає можливість не помітно підкрадатися до своєї жертви.Живиться різноманітними дикими та свійськими тваринами:антилопами,шакалами,мавпами,вівцями. Леопард населяє лісові смуги від Алжиру до мису Доброї Надії.

Даман деревний(Dendrohyrax dorsalis) –належить до ряду жиряків.Це рослиноїдні тварини,менші від зайця.Зовнішнім виглядом нагадують гризунів,має 3 коротенькі пальці яких мають коротенькі копитця,схожі на нігті приматів.які наближають їх до копитних тварин.Живе у густих лісах ,де в глибоких дуплах високих дерев(50 метрів )будує собі гнізда.Живиться листям та плодами,але їжу не перетирає,а подрібнює загостреними горбками кутніх і перед кутніх зубів.Поширений від Ліберії до Камерунута острів Фернандо –По.

В Ефіопській області поширений даман абіссінський(Procavia abbyssinica) живе колоніями населяючи гірські роззсипи Ефіопії,та можуть підніматися в гори на висоту 3000 м над рівнем моря.

Окапі(Okapia)-належить до родини жирафів. Тварина що філогенетично зв*язуює сучасних жирафів з даними примітивними міоценовими формами ми цієї родини.Від жирафів окапі відрізняються: короткою шиєю та каштаново-бурим кольором з чорно-білим рисунком на верхніх частинах кінцівок. Живуть в хащах тропічних лісів Конго та Уганди. Окапі виявлено в 1902 рік (але в зв*язку з хижацьким винищенням їх заради смачного м*яса та шкіри, вони на певній території стали рідкісними)

Ліберійський гіпопотам( Choeropotamus liberiensis)-Сам він невеликих розмірів і нагадує кабана. Довжина тіла-185 см. Від інших гіпопотамів відрізняються будовою зубної формули та способом життя. Живуть не в річках, а в заболочених,вогких лісах. Ведуть нічний спосіб життя, оселяються поодинці або парами.Живляться корінням та кореневищами болотяних рослин,викопуючи їх з землі. Поширені в Ліберії і до Судану.

Ламантин(Manatus senegalensis)- водяна тварина що належить до ряду сиренових. Велике,не зграбне,рибоподібне тіло ламантина вкрите рідким коротким щетинистим волоссям. С кінцівок у нього залишились лише передня пара,що перетворилась у справжні плавці. На кінцях плавців добре помітні 4 плоскі кігті.Задні кінцівки замінюють хвіст, що має вигляд округлого плавця. Живуть парами або групами,що оселяються у тропіках на морських обмілинах і в тихих затоках.Живляться вони водоростями іводяними рослинами ,що ростуть уздовж узбережжя морів,річок. У ламантинів смачне м*ясо,цінний жир та міцну шкіру тому їх переслідують і виникає таке питання про охорону цього звіра.

Із ссавці Ефіопської фауни особливе місце посідать –мавпи ,які належать до Підряду Вузьконосих(у них вузькою міжносовою перетинкою,5 кутніх зубів в кожній половині верхньої та нижньої щелеп,нема чіпкого хвоста,але добре розвинені сідничні мозолі. ) В Західно-Африканській під області найхарактерніші: людиноподібні мавпи-шимпанзе і горила.

Шимпанзе(Anthopopithecus troglodytes) - Розміри-1,5 м.Має довгі мускулисті передні кінцівки,які сускаються трохи нище колін.Загальне забарвлення шимпанзе чорне; лице голе,вушні раковини великі,подібні до людських.Губи витягуються у хоботок.Мавпи ведуть деревний спосіб життя,але часто спускаються на землю.Живуть сім*ями,у гурти не об*єднаються.Живляться плодами,горіхами,бруньками.Населяють шимпанзе населяють тропічні ліси верхньої Гвінеї,Габон,Камерун до області Великих озер.

У Західних р-н Африки на пд.. від Конго водиться ще 1 рід людиноподібних мавп- Бонобо (Bonobo paniscus)Мають маленькі вуха,губи темно-червоного кольору,тулуб стрункіший,кінцівки ще довші, а 2,3 пальці рук зрослись у своїй основі.Забарвлення-темне.

Горила (Gorilla gorilla)- найбільший представник людиноподібних мавп,розміри-2 м.Передні кінцівки не дуже довгі.Оселяється горила в лісах,але більше часу проводить на землі.Живиться плодами ,коренеплодами.Живуть по 8-27 особин.Поширені в незайманих лісах Екваторіальної Африки(нижня Гвінея та Східна Африка)

Серед інших мавп які характерні для цієї підобласті є рід Павіанів з родини Собакоголових мавп.Мають міцну будову тіла ,виступаючою вперед мордою з міцними іклами та короткі передні кінцівки,добре розвинені защічні мішки та сідничними мозолями.

Представником павіанів є мандрила(Mandrillus sphinx)-має мкримезну будову тулуба,міцні зуби,і яскраве забарвлення голих частин тіла.Волосяний покрив-темно-бурого кольору.Борода-лимонно жовта.Живуть в гірських лісах.

З птахів Західно-Африкнської під області –це Африканський павич(Afropavo congensis),Дворогий носоріг (Buceros), птах-носоріг(Bucerotidae)

Гвінейський носоріг (Tmetoceros quineensis)- найбільший представник птахів-носорогів що досягає розмірів індика.Маж невелику голову та великий зігнутий дзьоб,який несе придатки у вигляді рога.Відрізняється-високими ногами та видовженими крилами.Добре бігає та живиться комахами ,плазунами.

Бананоїд-(Musophagidae) населяють тропічні ліси .Відрізняються вздутим біля основи дзьобом,видовженими ніздрями і розширеною лобовою пластинко на дзьобі зверху.

Фіалковий бананоїд(Musophaga violaceae) досягає розміру з галку і відзначається красивим забарвленням. Пір’я його блискучо синього кольору з зеленуватим відтінком на шиї .Верхня частина голови вкрита темно-червоним пір’ям. Очі окреслені білою смугою. Дзьоб жовтого кольору. Живуть у високостовбурних лісах,невеликими зграйками.

Тупорилий крокодил(Osteo laemus tetraspis) Що належить до роду справжніх крокодилів.Поширений у водоймах багатих на піщані обмілини.