Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гуліоненко В.Ю.Ефіопська область.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
47.53 Кб
Скачать

19

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ, НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЧЕРКАСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО

Ефіопська область

Виконала студентка 3-А курсу

ННІ природничих наук

Гуліоненко В.Ю

Перевірила:

Нікітченко Н.Т.

Черкаси 2011

План

1.Ефіопська область……………………………………………………………...3

1.2.Географічне положення……………………………………………………...3

1.3.Клімат…………………………………………………………………………3

1.4Флора ………………………………………………………………………….4

1.5.Фауна………………………………………………………………………….5

2.Західно-Африканська підобласть……………………………………………..6

3.Східно-Африканська підобласть……………………………………………...9

4.Південно-Афиканська підобласть……………………………………………13

5.Висновки……………………………………………………………………….17

6.Список використаних джерел………………………………………………...18

Ефіопська область

1.2.Географічне положення

До складу Ефіопської області входить більша частина африканського материка, що на південь від Сахари,тобто від 20 пн. Ш.,південна частина Аравійського півострова, а також острів Сокотра і ряд дрібніших островів вздовж західного узбережжя Африки. Отже,пустиня Сахара є природною перешкодою,що не дає можливості переважній більшості лісових видів тварин Ефіопської області просуватися на північ Африки, до Голарктичної зоогеографічної області. Ландшафтна особливість Африки:полягає в тому,що цей материк,як і інші материки південної групи,має не значне горизонтальне і вертикальне розчленування. Більшу частину її території займають підняті рівнини що лежать на висоті 500 иис. Метрів над рівнем моря. Найбільшими улоговинами на цьому плато є велика улоговина-Конго,яка виходить до моря,та на півдні улоговина Калахарі,що в значній мірі є улоговиною внутрішнього стоку .

З височин африканського материка в межах Ефіопської області слід визначити лише скидові весочини Ефіопіїї на сході,гори Камерун,на заході та Драконові гори на крайньому півдні. Найвищі гори- Кіліманджаро та Кенія-залежать у східній при екваторіальній частині материка.Всі ц і височини ігори розміщені переважно по краях материка і затримуючи морські вітри,що несуть вологу мають великий вплив на характер клімату

На півночі Ефіопскої області простягається рівнина-Сахари,що відмежовує її від ПАлеарктики і є переходовою зоною заселеною як представниками ефіопської,так і палеарктичної фауни.

1.2Клімат

Біль ша частина території Африки лежить у тропічній зоні і тільки північна і південна окраїни материка належать до субтропіків. Отже,перебуваючи у межах тропічної та субтропічної зон,африканський материк найжаркіший з усіх материків світу.

Центральна і західна частина тропічної зони Африки мають клімат властивий вогким тропічним лісам. Клімат південно –західних р-н материка нагадує субтропічний середземноморський: літо сухе й прохолодне,зима-дощова. Південнно –східні р-н. перебуваючи під впливом теплої Мозамбікської течії відзначаються мусонним характером клімату: найбільша к-сть дощів тут випадає влітку.

1.3.Флора

Близько 40% африканського материка займають савани,які розкинулись на величезних просторах .Густий рослинни покрив Саван складається з злакових трав,висота який досягає 3 м. у дощовий період. Серед трав*янистої рослинності в саванах зустрічаються невеликі гаї Баобабів або мавп*ячих хлібних дерев,діаметр-8 м. Акацій,мімоз і деревовидних молочаїв. Більшість дерев у саванах у суху пору року скидає листя.Особливу багату рослинність мають вологі тропічні ліси,в яких переважають велетенські вічнозелені дерева (до80 м заввишки)- фікуси,макаранги.

Бідно зрошуваані території східно-африканського плато нагадують сухий степ, фон якого становлять колючі чагарники. Лише подекуди місцеві саванни мають характер тропічного парку. Тут вирощують банани,дурру,пшеницю. У південній Африці переважають степи та пустині. Рослинність Південної Африки характеризується великою к-стю ендеміків.

В умовах більш зволоженого клімату ростуть понад 450 видів кущів з роду верес,рослини з Родини Протейних і Амарелісових,деревовидні папороті, пальми,банани.

Флора Півд.Африки відзнасається бідністю деревних видів.