Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
порівняльна психологія.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
167.42 Кб
Скачать

Програмний матеріал за окремими темами

ЗАЛІКОВИЙ КРЕДИТ І

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ І

Тема № 1: Предмет, завдання та історія розвитку порівняльної психології

Лекція №1

Предмет порівняльної психології та її завдання. Історія розвитку порівняльної психології.

Зародження наукової зоопсихології та порівняльної психології у кінці XVIII - на початку XIX ст. Механістичний напрям у зоопсихології (Декарт, Леб, біхевіористи). Антропоморфічний напрям у зоопсихології (Ж. Бюффон, Ж. Ламарк, Ч. Дарвін, Романес, Брем, В. Келер, Йєркс). Основоположники наукового вивчення психічної активності тварин у Росії - К. Рульє і В. Вагнер. Вчення про рефлекси І. Сєченова - І. Павлова. Дослідження К. Фабрі. Дослідження вітчизняних вчених (Н. Ладигіна-Котс, М. Войтоніс, В. Боровський, Е. Вацуро, Г. Рогінський, Н. Тіх, В. Протопопов, А. Хільченко).

Погляди Тейяр де Шардена на еволюцію матерії та психіки. Стадії еволюції універсуму за Шарденом.

Виникнення і становлення психіки в процесі біологічної еволюції. Чутливість до окремих властивостей об'єктів у найпростіших організмів. Сприймання цілісних предметів у більш складних живих істот (перцептивна психіка). Практичний інтелект вищих тварин. Практичний та абстрактний інтелект як основа первинної свідомої психіки у прадавньої людини. Свідомість і самосвідомість як внутрішній механізм саморозвитку, саморегуляції психіки людини. Особистість як соціально обумовлена система вищих психічних властивостей індивіда.

Практичне заняття №1

План

  1. Предмет зоопсихології та порівняльної психології та їх завдання.

  2. Історія розвитку порівняльної психології.

3. Погляди Тейяр де Шардена на еволюцію матерії та психіки. Стадії еволюції універсуму за Шарденом.

4. Виникнення і становлення психіки в процесі біологічної еволюції.

Самостійна робота МІ

1.Знайти у психологічному словнику і виписати у зошит для практичних робіт наступні ключові поняття теми:

Психологія, зоопсихологія, порівняльна психологія, психіка, відображувальна діяльність, активне психічне відображення, рефлекс, безумовний рефлекс, умовний рефлекс, таксис (тропізм), інстинкт, навичка, подразливість, елементарна чутливість, перцептивна психіка, практичний інтелект, закономірності вищої нервової діяльності, свідомість.

2.Законспектувати в зошиті для практичних робіт:

Леонтьев А.М. Понятие отражения и его значение для психологии // Хрестоматия по психологии: Учебное пособие для студентов пединститутов / Под ред. А.В. Петровского . — М.: Просвещение, 1987.

Тема №2: Виникнення та сутність елементарних форм психічного

Відображення Лекція №2

Відображення як загальна властивість матерії. Форми відображення: фізичне, фізіологічне, психічне. Свідомість та самосвідомість як специфічні форми психічного відображення людини.

Умови виникнення та сутність елементарного психічного відображення. Подразливість. Чутливість. Рецептори.

Розвиток механізмів психічної діяльності. Основні етапи розвитку нервової системи як механізму поведінки та психічної діяльності: дифузна, ганглієва (вузлова та ланцюгова), цереброспінальна (трубчаста).