Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
военка.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
278.02 Кб
Скачать

7.Функції приймально-передавальної апаратури

функції приймально-передавальної апаратури радіорелейної лінії заключаються в слідуючому:

а) для пристроїв передачі:

  • генерація коливань надвисокої частоти;

  • модуляція цих коливань в відповідності з сигналами, які підлягають передачі

б) для пристроїв прийому:

- підсилення та перетворення коливань, які прийняті в антені;

- демодуляція та підсилення демодульованих сигналів.

8. Принцип роботи схеми передавача кінцевої станції з безпосередньою модуляцією частоти несучих коливань

генератор частотно-модульованих коливань (ЧМГ) представляє собою генератор на відображувальному клістроні, який функціонує на номінальній частоті передавача. Модуляція здійснюється зміною напруги на відображувачі клістрона ЧМГ. Модульована напруга від джерела телевізійного сигналу або від апаратури ущільнення (в залежності від виду роботи) через відеопідсилювач (ВП) або груповий підсилювач (ГП), відповідно подається на відображувач клістрона ЧМГ.

Для отримання необхідної потужності, а також для усунення впливу на роботу ЧМГ довгих антенних фідерів призначений підсилювач коливань надвисокої частоти (ПСВЧ). Стабілізація середньої частоти передавача проводиться за допомогою системи автопідстроювання частоти АПЧ.

Така схема застосовується тільки в передавачах дециметрового та сантиметрового діапазонів хвиль, так як відображувальних клістронів для метрових хвиль не існує, і, головним чином, для телевізійних або малоканальних ліній через труднощі забезпечення високої лінійності модуляції.

Інші способи модуляції частоти на надвисоких частотах поки практично нездійсненні, тому описана схема є єдиною в згаданій вище першій групі.

9. Принцип роботи схеми передавача кінцевої станції з модуляцією коливань проміжної частоти з подальшим перетворенням їх в коливання надвисокої частоти

У першій схемі (мал. 2б) задаючий генератор ЧМГ працює на порівняно низькій частоті (кілька десятків Мгц) і модулюється по частоті звичайними методами, наприклад за допомогою реактивної лампи. Номінальна частота передавача отримується шляхом множення частоти в помножувачі ПМН. Так як множення частоти викликає втрати потужності, то після помножувача включено підсилювач ПСВЧ, який забезпечує необхідну потужність на виході передавача. Модульована напруга подається на ЧМГ, як і в схемі мал. 1, через відео- або груповий підсилювач.

Ця схема застосовується в передавачах метрових хвиль. Її недоліком є труднощі переходу на іншу робочу частоту, оскільки для цього потрібно перестроювати всі елементи передавача від генератора до підсилювача.

Від цього недоліку значною мірою вільні схеми, зображені на мал. 2 (в,г), що знайшли найбільш широке застосування в сучасній апаратурі радіорелейних ліній. Основна особливість цих схем полягає в одержанні ЧМ коливань проміжної частоти й перетворенні їх у коливання свч у змішувачі. Генератор частотно-модульованих коливань ЧМГ генерує коливання проміжної частоти (як правило 35 або 70 Мгц), які підсилюються в підсилювачі проміжної частоти ППЧ і подаються на змішувач Зм. На змішувач подаються також коливання надвисокої частоти від задаючого генератора ЗГ. Модульовані коливання сумарної або різницевої частоти на виході змішувача виділяються за допомогою смугового фільтра СФ, що придушує побічні продукти перетворення частоти на виході передавача.

В схемі на мал. 2в перетворення частоти здійснюється на порівняно низькому рівні, тому після перетворення проводиться посилення коливань у підсилювачі ПСВЧ. В якості змішувача використається кристалічний діод, а задаючим генератором є відбивний клістрон, частота якого стабілізована за допомогою системи автопідстроювання, або многоступенчатий генератор із множенням частоти, стабілізований кварцом.

У схемі на мал. 2г перетворення частоти здійснюється на високому рівні в потужному змішувачі без наступного посилення. У цьому випадку коливання проміжної й надвисокої частоти, що подаються на змішувач, повинні бути досить потужними, що досягається застосуванням спеціального ППЧ із потужним виходом і потужного задаючого генератора. В якості змішувача використається тріод достатньої потужності або спеціальний клістрон.

Ці схеми застосовуються в передавачах багатоканальних і телевізійних радіорелейних ліній, які працюють у діапазонах сантиметрових, дециметрових і метрових хвиль. У передавачах радіорелейних ліній дуже великої ємності застосовується головним чином схема мал. 2в.

Приймачі апаратури радіорелейних ліній будуються, як правило, за супергетеродинною схемою з одним перетворенням частоти. Два варіанти блок-схеми приймача кінцевої станції показані на мал. 3.