Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вв сп му_пз2.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
230.91 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ РАДІОЕЛЕКТРОНІКИ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до практичних занять з дисципліни «ВВЕДЕННЯ ДО СПЕЦІАЛЬНОСТІ»

Харків 2010

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ РАДІОЕЛЕКТРОНІКИ

Кафедра інженерної та комп’ютерної графіки

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до практичних занять

з дисципліни «Введення до спеціальності»

для студентів напряму підготовки 6.051501 «Видавничо-поліграфічна справа»

ЗАТВЕРДЖЕНО

Кафедрою інженерної

та комп’ютерної графіки

Протокол № 10 від 19.03.2010

Харків 2010

Методичні вказівки до практичних занять з дисципліни «Введення до спеціальності» для студентів напряму підготовки 6.051501 «Видавничо-поліграфічна справа» / Упоряд.: В.П. Ткаченко, Ю.С. Губницька. – Харків: ХНУРЕ, 2010. – 22 с.

Упорядники: В. П. Ткаченко

Ю. С. Губницька

ЗМІСТ

  1. ЗМІСТ 4

  2. ВСТУП 5

7 ВКАЗІВКИ ЩОДО ОФОРМЛЕННЯ ЗВІТУ ПО ЦИКЛУ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ 21

ВСТУП

Дані методичні вказівки розроблені для проведення практичних занять з дисципліни «Введення до спеціальності» для студентів напряму підготовки 6.051501 «Видавничо-поліграфічна справа» усіх форм навчання відповідно до робочої програми за курсом.

Метою курсу «Введення до спеціальності» є знайомство з історією університету, організацією навчання та основними аспектами змісту майбутньої спеціальності: історією книгодрукування, основними етапами технології виготовлення друкованого та електронного видання, устаткуванням, кваліфікаційними вимогами до бакалавра.

Основними завданнями дисципліни «Введення до спеціальності» є формування у студентів знань щодо структури, організації навчального процесу у вищих навчальних закладах України та основних професійних завдань бакалавра напряму підготовки 6.051501 «Видавничо-поліграфічна справа» згідно освітньо-кваліфікаційної характеристики.

В результаті вивчення курсу «Введення до спеціальності» студенти повинні знати:

  • історію та організаційну структуру університету (ХНУРЕ);

  • організацію навчального процесу в університеті;

  • кваліфікаційні вимоги та структуру навчального плану бакалаврату напряму підготовки 6.051501 «Видавничо-поліграфічна справа»;

  • основні аспекти технологічного процесу виготовлення друкованого та електронного видання;

  • види і способи друку, обладнання та основні поліграфічні матеріали;

  • визначення та класифікацію рекламних видань, роль та вплив рекламної продукції на процеси збуту товару;

  • методи та прийоми набуття ділових навичок;

  • в процесі вивчення курсу студенти повинні ознайомитись з обладнанням та технологіями передових поліграфічних підприємств, видавництв та рекламних фірм м. Харкова.

Практичні заняття з курсу «Введення до спеціальності», згідно вимог робочої програми, проводяться у вигляді екскурсій на підприємства галузі, що виробляють ту чи іншу продукцію (друковані чи електронні видання, рекламу, пакування, друкарські форми тощо). На практичних заняттях під час екскурсій студенти, за допомогою фахівців підприємства, повинні ознайомитись з технологіями та організацією виробництва видавничо-поліграфічної продукції та принципами роботи технологічного обладнання, набрати необхідний матеріал для оформлення звіту про екскурсію.

Для продуктивного проведення практичних занять (екскурсій) студенти повинні напередодні опрацювати відповідні теми з лекційного матеріалу курсу та рекомендованої літератури. Після екскурсії студенти повинні оформити письмовий звіт згідно вимог чинних методичних вказівок і здати його на перевірку викладачеві у термін вказаний навчальним графіком робочої програми з курсу.

Дані методичні вказівки розроблено згідно вимог зазначених у «Методичних вказівках щодо структури, змісту та оформлення навчально-методичної літератури» [10]. В розділі 1 наведено загальні вимоги щодо організації та проведення практичних занять (екскурсій). В розділах 2–6 наведені методичні рекомендації щодо організації проведення екскурсій в музей університету та на поліграфічні підприємства міста Харкова, що випускають основні види видавничої та поліграфічної продукції. Розділ 7 містить вимоги до оформлення звіту по результатах практичного заняття на підприємстві.

1 Організація та план проведення циклу практичних занять

Студенти повинні прибути на обумовлене місце проведення екскурсії не пізніше ніж за 5 хвилин до зазначеного викладачем часу, маючи при собі робочий зошит для нотаток.

Практичне заняття (екскурсія) проводиться на підприємствах у відповідності до наступного плану:

  1. Перевірка присутності студентів на початку заняття.

  2. Перевірка підготовленості студентів до конкретної екскурсії.

  3. Вступне слово представника підприємства.

  4. Проведення інструктажу щодо охорони праці, техніки безпеки та особливих правил поведінки на підприємстві.

  5. Основна частина – огляд устаткування та ознайомлення з технологічним процесом та організаційною структурою підприємства.

  6. Обговорення побаченого студентами, дискусія.

  7. Фіксування студентами нотаток у робочому зошиті.

  8. Перевірка викладачем робочих записів та знань, отриманих студентами в ході екскурсії, інструктаж щодо структури матеріалів звіту про екскурсію на підприємство.

2 Історія створення хнуре та організація навчання в університеті (2 академічні години)

2.1 Мета заняття

Ознайомлення з історією Харківського національного університету радіоелектроніки, його організаційною структурою, а також функціями факультетів та кафедр.

2.2 Місце проведення заняття: музей історії Харківського національного університету радіоелектроніки

2.3 Методичні вказівки з організації самостійної роботи студентів

При підготовці до заняття студенти повинні опрацювати тему 1 (розділи 1.1, 1.2) конспекту лекцій з курсу «Введення до спеціальності».

Під час проведення екскурсії студенти повинні зафіксувати основні моменти історії університету, підібрати матеріал для звіту.

2.3.1 Матеріал до основної частини звіту

29 жовтня 1983 року – дата офіційного відкриття музею історії університету радіоелектроніки. Відтоді музей збирає, вивчає і пропагує матеріали, що розповідають про внесок учених і співробітників вищого навчального закладу в справу підготовки молодих спеціалістів, у розвиток комп’ютерної науки і техніки, радіоелектроніки і інформаційних технологій. Основний фонд музею перевищує 2000 експонатів. Щороку музей відвідують 2500 студентів, абітурієнтів і співробітників університету, проводиться близько 200 екскурсій і понад 10 семінарських занять.

Харківський інженерно-будівельний інститут (ХІСІ) був утворений на базі будівельного факультету Харківського політехнічного інституту (ХПІ) і архітектурного факультету Харківського художнього інституту в 1930 році.

У 1944 р. ХІСІ перетворено на Харківський гірничо-індустріальний інститут вугільної промисловості СРСР (ХГІІ). У 1947 р. Харківський гірничо-індустріальний інститут було перетворено на Харківський гірничий інститут Мінвузу СРСР.

У 1962 році, відповідаючи на потреби часу, ХГІ перепрофільовано у Харківський інститут машинобудування, автоматики й обчислювальної техніки.

У 1966 році ХІГМАОТ перейменований у Харківський інститут радіоелектроніки (ХІРЕ).

У 1993 році Харківський інститут радіоелектроніки перетворено у Харківський державний технічний університет радіоелектроніки, якому згодом було надано статус Національного.

Харківський національний університет радіоелектроніки об’єднує факультети і кафедри, які здійснюють підготовку фахівців і наукові дослідження за напрямками: комп’ютерні науки, комп’ютерна інженерія, автоматика та управління, прикладна математика, економіка і підприємництво, видавничо-поліграфічна справа, інформаційна безпека, радіотехніка, телекомунікації, метрологія, стандартизація і сертифікація, електронні апарати, електроніка, лазерна та оптоелектронна техніка за 29 спеціальностями за денною формою навчання.

В університеті функціонує центр заочної форми навчання, підготовчий факультет іноземних громадян, центр післядипломної освіти. 29 кафедр забезпечують навчання студентів з гуманітарних, фундаментальних, загально-інженерних і спеціальних дисциплін, є центрами навчальної методичної та науково-дослідної роботи. Управління міжнародного співробітництва, зовнішніх зв’язків і маркетингу проводить, організовує і координує роботу навчально-наукових підрозділів університету з питань навчання іноземних громадян, міжнародного співробітництва, здійснення міжнародних наукових програм.

Навчально-науковий видавничо-поліграфічний центр здійснює випуск навчальної, навчально-методичної, наукової, рекламної та іншої видавничої продукції та є базою практичної підготовки студентів напряму «Видавничо-поліграфічна справа».

Бібліотека забезпечує студентів і працівників університету навчальною, науково-методичною й науково-технічною літературою та інформацією в друкованому та електронному вигляді.

Науково-дослідна частина здійснює організацію наукової діяльності в університеті, проведення наукових конференцій, семінарів, виставок.

Відділ аспірантури і докторантури здійснює підготовку докторів наук за 13 спеціальностями, кандидатів наук за 26 спеціальностями.

Центр довузівської підготовки забезпечує довузівську підготовку і професійну орієнтацію учнівської молоді.

Студенти мають право:

  • укладати контракт з університетом і підприємством на індивідуальні умови навчання та працевлаштування;

  • брати участь через профспілку організацію в обговоренні та вирішенні важливих питань діяльності університету (факультету);

  • визначати за домовленістю з деканатами ряд дисциплін навчання в межах, встановлених навчальним планом, вчитися за індивідуальними графіками та планами, відвідувати додатково будь-які навчальні заняття, що проводяться в університеті;

  • вільного відвідування лекцій, починаючи з третього курсу;

Студенти університету зобов’язані:

  • систематично і глибоко оволодівати теоретичними знаннями та практичними навичками з обраної спеціальності;

  • набувати навички організаційної та виховної роботи;

  • відвідувати обов’язкові навчальні заняття та виконувати в установлені терміни всі види занять, передбачені навчальним планом і програми;

  • брати активну участь у суспільно корисних заходах;

  • виконувати правила внутрішнього розпорядку університету та студентського гуртожитку.

Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника вищого навчального закладу (ОКХ) є галузевим нормативним документом, в якому узагальнюється зміст освіти, тобто відображаються цілі та завдання освітньої та професійної підготовки.

Цей стандарт є складовою галузевих стандартів вищої освіти, де узагальнюються вимоги держави, світового співтовариства та замовників випускників до змісту вищої освіти. ОКХ встановлює галузеві кваліфікаційні вимоги до соціально-виробничої діяльності бакалавра (випускника вищого навчального закладу України) напряму 6.051501 “Видавничо-поліграфічна справа» і державні вимоги до якостей особи, яка здобула певний освітній рівень відповідного фахового спрямування.

Стандарт використовується при: визначенні цілей освіти та професійної підготовки; розробленні й коригуванні складових державного стандарту вищої освіти і галузевих стандартів вищої освіти; прогнозуванні потреби у фахівцях відповідної спеціальності та освітньо-кваліфікаційного рівня, при плануванні їх підготовки й укладанні договорів щодо підготовки фахівців; розподілі та аналізі використання випускників вищих навчальних закладів.

2.4 Структура матеріалу основної частини звіту

2.4.1 Опис історії створення та розвитку ХНУРЕ;

2.4.2 Організаційна структура, функціонування та обов’язки підрозділів університету;

2.4.3 Права і обов’язки студентів;

2.4.4 Кваліфікаційні вимоги до бакалавра напряму підготовки для студентів напряму підготовки 6.051501 «Видавничо-поліграфічна справа» згідно вимог освітньо-кваліфікаційної характеристики.

2.5 Контрольні запитання

  1. Основне завдання музею ХНУРЕ?

  2. Коли Харківський інститут радіоелектроніки було перетворено у Харківський державний технічний університет радіоелектроніки?

  3. Опишіть організаційну структуру ХНУРЕ.

  4. У чому полягають функції факультетів університету?

  5. У чому полягають функції кафедр університету?

  6. У чому полягає завдання центра довузівської підготовки університету?

  7. За скількома спеціальностями здійснює підготовку студентів центр заочної форми навчання?

  8. Назвіть права та обов’язками студентів ХНУРЕ.

  9. Що таке освітньо-кваліфікаційна характеристика бакалавра?

  10. У чому полягають кваліфікаційні вимоги до бакалавра напряму підготовки для студентів напряму підготовки 6.051501 «Видавничо-поліграфічна справа»?