Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
военка.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
278.02 Кб
Скачать

2.Загальна характеристика радіорелейного зв'язку

Радіорелейним зв'язком називається спосіб забезпечення далекого многоканального зв'язку на ультракоротких хвилях, що застосовуе багаторазову ретрансляцію переданого сигналу. Принцип радіорелейного зв'язку полягає в послідовній передачі інформації від однієї оконечной станції до іншої через ряд проміжних станцій.

Загальні закономірності, що характеризують радіорелейний зв'язок, випливають з багаторазового застосування ретрансляції переданого сигналу. Ретрансляція переданого сигналу приводить:

  • до нагромадження шумів (перешкод) у каналах і до зниження стійкості зв'язку;

  • до нагромадження перекручувань сигналів, що виникають при проходженні сигналів через апаратуру станцій;

  • до збільшення нестабільності середньої частоти коливань, що впливають на приймач оконечной станції;

  • до зниження надійності роботи радіорелейної лінії.

3. Структура радіорелейної станції та методи ретрансляції сигналів

Під структурою радіорелейних станцій розуміють склад устаткування станцій і спосіб його взаємодії, що забезпечують виконання заданих їм функціональних задач.

Усі станції радіорелейної лінії поділяються на два типи оконечные і проміжні.

Задача оконечных станцій - формування многоканальных групових сигналів, їхнє перетворення в радіосигнал і передача його найближчої проміжної станції, а також прийом радіосигналу від цієї станції, перетворення його в груповий многоканальный сигнал і демодуляція цього сигналу.

Відповідно з цим оконечные станції містять апаратуру ущільнення, УКВ передавач і приймач, антенно-фідерну систему і пристрій електроживлення всієї апаратури станції.

Структура проміжних станцій залежить від методу ретрансляції сигналів. Ретрансляція сигналів може вироблятися по високій чи проміжній частоті - ретрансляція без демодуляції сигналів; по груповому спектрі частот - з однією ступінню демодуляції сигналів; по спектрі індивідуальних каналів - із двома ступінями демодуляції сигналів. На лінії великої довжини, як правило, використовуються всі три види ретрансляції.

При ретрансляції по високій частоті сигнал, прийнятий з одного напрямку зв'язку, підсилюється на станції з метою компенсації загасання, випробуваного їм на трасі зв'язку, після чого випромінюється в напрямку наступної станції.

Іншої більш часто застосовуваною ретрансляцією без демодуляції сигналу є ретрансляція по проміжній частоті. Сигнал високої частоти перетвориться в напругу проміжної частоти, по якій він піддається основному посиленню, після чого знову перетвориться в напругу високої частоти, подавана до антени, що працює в напрямку наступної станції.

Ретрансляція по високій чи проміжній частоті застосовується тільки на станціях, де не потрібно відгалуження каналів зв'язку.

При ретрансляції сигналу по груповому спектрі частот, тобто з однією ступінню демодуляції сигналів, прийнятий з одного напрямку зв'язку радіосигнал УКВ приймачем доводиться до групового спектра і передається на УКВ передавач, що працює в іншому напрямку і на іншій частоті зв'язку. У цьому випадку для прийому і передачі сигналів не потрібно спеціальних прийомних і передавальних пристроїв, тому що можливо використовувати ті ж приймачі і передавачі, що установлені на оконечных станціях.

При ретрансляції по групових частотах також виключається безпосереднє виділення інформації з частини прийнятих каналів. Однак процес виділення порівняно просто може бути здійснений за допомогою апаратури виділення каналів, що підключається до передавачів і приймачів цих станцій.

При ретрансляції сигналів по спектрах індивідуальних каналів крім приймачів і передавачів, що працюють у двох напрямках зв'язку, повинна використовуватися апаратура ущільнення для кожного напрямку зв'язку Ретрансляція сигналів забезпечується з'єднанням між собою входів і виходів апаратури ущільнення різних напрямків зв'язку. Таке з'єднання називається низькочастотним транзитом.

при ретрансляції сигналів по індивідуальних каналах відбувається їхнє максимальне перекручування, тому що на лінії вони кілька разів піддаються повній демодуляції і повторній модуляції.